Alıntı Originally Posted by yelpaze Yazıyı Oku
Faiz indirimiyle yıllık faiz oranını %45 yapsalar %15 stopajdan sonra hiç de cazip olmayan %30 yıllık getiri ortaya çıkıyor.
KKM de bittiğine göre şu siyasi ve jeopolitk gerilim altında döviz yatırımları cazip gözükecektir.
Konut ve arsa ile taşıt araçlarını da yatırım alternatifi olarak değerlendiriyoruz ancak sorun şu; bunlar likit araçlar değil. Önemli olan likit ve likite yakın olanların dengesi. 2021 sonundaki devaluasyon öncesi faizler %17 civarıydı ve enflasyon henüz oldukça düşüktü ancak 2020 yılından gelen bir gerilim birikmesi de söz konusu olabilir?
Yukarıda 1 yıllık mevduat hesabı üzerinden kaba bir hesap yapmıştım ancak bizde tüm mevduat hesapları 1 veya 3 aylık yani her ayın ve 3 ayın sonunda sizin kazancınızdan %17,5 vergi kesiliyor. Gelir vergisine tabi gelirler gibi beyanname vermiyorsunuz yani eğitim giderleri, bağışlar vs. giderlerinizi vergiden düşemiyorsunuz en kötüsü enflasyon endekslemesi yapma şansınız yok.
Likit fonlardan sağlanan kar da fon satıldığı anda stopaja tabi olur ve vergi kaynağında kesilir.

Her yıl Mart ayı sonunda beyanname ile verilen ve Mart ile Temmuz'da iki taksit halinde tahsil edilen vergilere göre büyük bir dezavantaj oluştu. Mesela 2024 yılı başında yurtdışı borsalarından temettü geliri elde eden yahut eurobond alıp faizlerini alan veya alım satım kazancı elde eden vatandaş 2025 Mart ayına kadar yani 1 yıl hiç bir vergi ödemez. Martta beyanname verirken de alım ile satımları arasındaki süre boyunca enflasyon %10'u geçmişse gelirinden ilgili dönemin enflasyon farkını düşer. Varsa geçmiş zararlarını da gider gösterir. Gene eğitim ve bağış gibi giderler de vergiden düşülebilir. Medvuatçı ise direkt her vade sonunda net rakamı öder.

Tabi istisnai durumlar her zaman olabilir. Mesela yıl boyunca birden fazla patrondan belirlenmiş limitlerin üzerinde maaş geliri elde eden biri için mevduat hesabı, vergi açısından avantajlı olabilir. eurobond alıp küçük bir gelir elde etse dahi beyanname zorunluluğu olacağından vergiye tabi tüm gelirlerini de beyannameye yazmak zorunda kalacaktır.

Konu önemli çünkü dövize olan talebi belirleyici nitelikte.