piyasa değeri bakımından doğtaşı yakalamak aslında çok ta enteresan değil. şölye ki, pd ler aynı seviyeye gelse bile, pd/dd ye baktığımızda arada hala uçurum var.
yataş pd/dd= 6,62
doğtaş pd/dd= 14,64
yani: yataşın 1tl lik defter değerine karşılık, piyasada şu anki fiyatı 6,62tl demek. doğtaşın 1tl lik defter değerine karşılık, piyasada şu anki fiyatı 14,64tl demek. yani buna göre doğtaş yataştan hala 2 kattan fazla (tam olarak %121) daha pahalı bir fiyatta demek. biraz daha burayı kurcalarsam: yataşın hisse başına defter değeri yaklaşık 3tl. doğtaşın hisse başına defter değeri yaklaşık 0,30tl (yani 30 kuruş). hakikaten ilginç: defter değeri 3 tl olan hisseye piyasanın biçtiği değer 19,85tl; beri tarafta defter değeri 0,30tl (30 kuruş) olan diğer bir hisseye piyasanın biçtiği değer 4,27tl. bu garipliği nasıl rasyonalize edeceğimi bilemiyorum. sektörleri farklı olsa neyse de, aynı sektörde olunca "bu işte bir gariplik var" dememek elde değil.
sadece merak saiki ile biraz daha kurcalar isem:
- şayet doğtaşın pd/dd si yataşınki kadar (6,62) olsaydı, doğtaşın şu an fiyatı 1,93tl olmalıydı.
- şayet yataşın pd/dd si doğtaşınki kadar (14,64) olsaydı, yataşın şu an fiyatı 43,90tl olmalıydı.
acaba piyasa hangi hisseyi rasyonel bir şekilde fiyatlıyor? yani yataşın pd/dd si doğru fiyatlamanın bir sonucu mu veya doğtaşın pd/dd si doğru fiyatlamanın bir sonucu mu? bilemiyorum bunu ama, "piyasa herşeyi doğru fiyatlar" postülasını sorgulamak ta istemiyorum açıkçası.
Yer İmleri