Arada çok ciddi bir fark var, ülkedeki TL likiditesi M3 para arzına bağlı olarak sabit olarak duruyor ve yok olamaz. Yani TL her zaman bulunabilir ve yüksek bir para çarpanıyla dahi olsa ekonomik döngü devam edebilir. Sorun döviz varlıklarda , bu varlıklar aslında şu anda ülke içinde değiller. (tüm DTH lar dahil).Sadece bu dövizi borç alan ve ithalat yapmak için çoktan yurt dışına göndermiş firmaların bilançolarında bir taahhüt olarak duruyorlar. Taahhütlerin karşılığı da çoğunlukla gayrimenkul ve TL'ye endeksli teminatlar. Yurt içindeki döviz likiditesi tcmb haricinde (ki onunda çok büyük bir kısmı amerikan hazine bonolarında park edilmiş durumda) belki 15-20 milyar doları geçmez.
Bu bir karamsarlık değil , tamamen forumdaşların gözünden kaçan veya sıkıntılı bir konu olduğu için çok üstünde tartışmak istemedikleri bir konu. Bu durumu da belirli bir noktaya kadar anlayabiliyorum. Ama burada epey konu tartışılıyor, ancak döviz ve doları ilgilendiren bu durum (özellikle dolarda yükselişin kaçınılmaz olduğu bir ortamda ortaya çıkması muhtemel bu durum) pek tartışılmıyor veya tartışılmak istenmiyor.
En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
https://twitter.com/r_x_p_u
Merhaba dostum
bir mesajı çok abartılı idi hatırlıyorum.
ben tepkinin fiziki dolarla alakalı ilişkilendirildiği gibi aklımda kaldı.
eğer öyle idi ise dün akşamda bal gibi fiziki dolar savunulmuş.
benim tepkimde buna oldu.
öyle değilse benim tepkim yersiz olmuştur.
sevgiler.
eski başbakanlardan davutoğlu, işidçileri alnından öperken,
işid terör örgütü kategorisinde değildi herhalde.
hatta bir ara işi öyle bir yere getirdiler ki,
eski bakanlarda arınç, vs.. bebek katili apo yu , hacı baba diye halka yutturmaya
çalışmıştı da..,
açılım , patladı..
memlekette siyasetçiler , rüzgar gülü gibi hareket ediyor.
O yazıda fiziki dolara karşı bir eleştiri gelmemişti, zira forumda fiziki dolar ve altın tutan çok sayıda forumdaş var. Orada ülkenin siyasi olarak parçalanacağı gibi bir öngörü vardı. Ve çok tepki aldı. Ben de yazımda ekonomik çöküş ile ülkenin siyasi olarak farklı ülkelere parçalanmasının birbiriyle ilintili olmadığını belirtmeye çalıştım.
En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
https://twitter.com/r_x_p_u
ocak 2018 $ 4,30 başlar,marta kadar 4,50-4,60. gerisi artık karanlık.
Yer İmleri