Sayfa 139/637 İlkİlk ... 3989129137138139140141149189239 ... SonSon
Arama sonucu : 5090 madde; 1,105 - 1,112 arası.

Konu: ...:::Beyaz Yaka için Yatırım Koçluğu...:::

1. ...:::Beyaz Yaka için Yatırım Koçluğu...:::

Roxette wiseinvestor paylaşımlarınız için çok teşekkürler! tecrübeler çok değerli.

Benim demek istediğim 7 kat yükselmesi normal karşılanıyorsa insanlar bu zenginliğe inanabiliyorsa. 7kat düşmesi de normal karşılanmalı. Paraya duygusal bakmamak lazım.
    O yüzden yorum katmadan grafikle raporlarla yorumlamaya çalısırım. Subjektif bakarsam para kaybederim

Mesela 10yıl sonra bir bakacağız bitcoin 2017yılında mükemmel bir rally yapmış 2018-19da 100dolara inmiş olsun.

Burada bitcoin krizi duyacağız. Ama kimse bugünkü yükselişten bahsetmeyecek...

Evet dolarda enflasyon var. Altın diyelim.

98: 1endeks 970gram altın
    00: 4100gram altın!

Bugün:700gram altın

Ülkede ne olduda 98-00 arası 4-4,5 kat altın bazında arttı
    Tamamen spekülasyon
    Benim anladığım 2000li yılların borsası: şuanın gözaltı pazarındaki kağıtları YTD

hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

2. Anlatmaya çalıştığım bizim borsanın (hepsi öyle değil USA endeksleri mesela) sanılanın aksine uzun vadede para kazandırmadığı. Bunu gösteren ağırlıklı ortalama değer, yani endeks değeri zaten bunu doğruluyor. Altın grafiğini koymuşsunuz güzel, 98'de 970 gr altın, bugün 700 gram bu tam olarak benim söylediğim şey değil mi zaten, neye itiraz edildiğini anlayamıyorum? Endekste temettü olmayabilir ama endekste batan onlarca şirket de yer almaz, çıkarılır onun yerine en başarılı şirketler konulur.

Krizlere vurgu yapmamın nedeni, kendinizi yükselen trendde para kazanıyor zannedersiniz ama ilk krizde el elde baş başta kalırsınız. Bunun için de en çarpıcı 2000 krizini örnek verdim.

Buna rağmen borsada paza kazanılabilir ama bunun çok zor olduğunu ciddi bir eğitimle mümkün olduğunu söylüyorum. Amaç beyaz yakalının makul sürede finansal özgürlüğünü sağlaması ise -ki başlığın amacı bu, borsada belli kağıtları düzenli biriktirmek ileride bir tutar yapar ama finansal özgürlük sağlamaz, aselsan gibi bir senedi bulmak da milli piyango gibidir. Doğrusu ortada sihirli kolay bir formul yok, ileriyi de kimse göremez ama tutarlı bir yatırım disiplini oluşturmak mümkün. Buna da onlarca eğitim kitabı var onlarla başlanabilir.

Bir tutarlılık içinde yazmaya çalışıyorum ama cımbızla bazı şeyleri çekerseniz anlam haliyle kayboluyor. Girişim konusu da öyle mesela. Bir mesleği edindiniz emekli olana kadar bu meslekten büyük paralar kazanacaksınız. Aynı senedi sürekli biriktirmeye benzer bu, gelecekte bu mesleğin yaygınlaşmayacağı, o sektörün daralmayacağı ne belli? Şimdi ne kaldı buna benzer, tıp doktorluğu, gelecekte yapay zekanın doktorların yerine geçmeyeceğini kim söyleyebilir? Bu sebepten yetkinliklerinizi de sürekli geliştirmeli, çeşitlendirmeli ve pazarlamalısınız, bu da bir girişimdir. Aynı şey borsa için de geçerli, borsa yatırımı işyeri açmakla aynıdır. Gidip onlarca kafenin olduğu yere herhangi bir değer ifade etmeyen bir kafe açarsanız sonuç hüsran olabilir. Kafeye çokecek mafya varsa senetlerin üzerinde de spekülatörler, yerine göre manipülatörler var. Şunu kabul edelim ki artık 50 yıl öncesinin bir mesleği edinip ölene kadar o meslekten para kazanılacağı bir dünya yok.

Umarım yeterince açıklayıcı olmuştur, iyi haftasonları.

3. Benim nacizane tavsiyem şu. 15-20 yıl büyük emeklerle, özveriyle (kişinin kendisi, ailesi ve devletin) yetişmiş bir beyaz yakalının...en az 15-20 sene sabredip uzmanlık alanında kendini geliştirmesi...erken emeklilik için de mümkün olduğunca tasarruf yapıp, bu tasarrufları hisse senedi, BES, altın vs gibi yatırım araçlarında değerlendirmesi...zaman zaman da portföy alokasyonlarını değiştirip portföyünü büyütmeye çalışması en doğru yol olur.

Yoksa, onca emeğin ardından 3-5 sene yapılan işten sıkılıp, gerekli sabrı göstermeden kısa yoldan bir şeyler elde etmeye çalışmak çoğu zaman hüsranla sonuçlanacaktır.

Bunu şunun için yazıyorum..Bir nevi sosyal sorumluluk adına burada deneyimlerimizi paylaşıyor ve geleceğe dönük bazı tavsiyelerde bulunuyoruz. Bazı arkadaşların kafasını bulandırıp, mevcut işlerine dönük motivasyonlarını bozuyorsak kaş yaparken göz çıkarıyoruz demektir.

4.  Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku
    Benim nacizane tavsiyem şu. 15-20 yıl büyük emeklerle, özveriyle (kişinin kendisi, ailesi ve devletin) yetişmiş bir beyaz yakalının...en az 15-20 sene sabredip uzmanlık alanında kendini geliştirmesi...erken emeklilik için de mümkün olduğunca tasarruf yapıp, bu tasarrufları hisse senedi, BES, altın vs gibi yatırım araçlarında değerlendirmesi...zaman zaman da portföy alokasyonlarını değiştirip portföyünü büyütmeye çalışması en doğru yol olur.

Yoksa, onca emeğin ardından 3-5 sene yapılan işten sıkılıp, gerekli sabrı göstermeden kısa yoldan bir şeyler elde etmeye çalışmak çoğu zaman hüsranla sonuçlanacaktır.

Bunu şunun için yazıyorum..Bir nevi sosyal sorumluluk adına burada deneyimlerimizi paylaşıyor ve geleceğe dönük bazı tavsiyelerde bulunuyoruz. Bazı arkadaşların kafasını bulandırıp, mevcut işlerine dönük motivasyonlarını bozuyorsak kaş yaparken göz çıkarıyoruz demektir.
    Uzmanlaşmak da önemli kesinlikle, aslında tam hemfikir değilim. Kafa karışıklığına sebep olmasını istemem elbette, özellikle gençler için, benim görüşümün açık olduğunu düşünüyorum. Konu uzamasın faydalı değilse, bu başlıkta başka paylaşımım olmayacak.

Genel itibariyle başlığın oldukça faydalı olduğunu düşünüyorum, kolay gelsin.

5.  Alıntı Originally Posted by wiseinvestor Yazıyı Oku
    Uzmanlaşmak da önemli kesinlikle, aslında tam hemfikir değilim. Kafa karışıklığına sebep olmasını istemem elbette, özellikle gençler için, benim görüşümün açık olduğunu düşünüyorum. Konu uzamasın faydalı değilse, bu başlıkta başka paylaşımım olmayacak.

Genel itibariyle başlığın oldukça faydalı olduğunu düşünüyorum, kolay gelsin.
    herkes aynı fikirde olacak diye bir şey yok...zaten mümkün olduğunca farklı fikir olursa daha faydalı olur.

benim düşüncem şu...iyi yetişmiş bir beyaz yaka, mümkünse fark yaratabileceği bir işte şansını denemeli...yoksa cafe, yap sat inşaatçılık vs, bunlar herkesin yapabildiği işler...doğru ve dürüst biri olarak ticarette bir sürü çakalın arasında başarılı olma şansı da az..ama teknoloji işi olur, ya da yeni bir sektörde öncülük olur...bu tür bir işle şans denenebilir.

uzmanlık derken...bir alanda uzmanlaşılmalı, o işi çok iyi yapmalı..ama yan dallarda da temel düzeyde bilgi birikimi olmalı...elektronik mühendisi olarak, en büyük farkım, işletme master ı, ve ekonomi doktoram oldu.

10 yıl stratejik planlamada, yeni uzman olmuş, bir çalışan olarak, 100-200 kişilik mühendislerden oluşan bir ekibi yönetendirektöre, o iş öyle olmaz, böyle olur diyebiliyordum finans alanındaki bilgim sayesinde...yani farkımı mühendislik bilgimle değil, finans konusudnaki bilgimle ortaya koyabilmiştim.

bu nedenle mühendislik-tıp gibi sayısal bilimler üstüne, psikoloji, hukuk, ekonomi, pazarlama gibi sosyal bilimler eğitimi çok büyük avantaj sağlıyor bence.

özgüven gelişiyor...pek çok alanda pek çok farklı işte çalışabilirim diyorsun.

6.  Alıntı Originally Posted by L Lawliet Yazıyı Oku
    Neden bu kadar büyük fontlarla yazdınız..Normal fontları da okuyabiliyoruz

Öte yandan iyi diyorsunuz da, yıllık ortalama temettü verimi nedir u-100 ün...%1-2 mi, belki daha az...büyük resmi ne kadar etkiliyor bu dediğiniz? (düzenli temettü veren 30-40 hisse var, bankalar zaten çok az ya da hiç vermiyor...verenler de %5-6 ancak veriyor...endeksin temettü verimi bu yüzden %1-2 ancadır)

7. tecrübeli üstadlarımızın yazılarını ilgiyle okudum
    hepsine sonsuz teşekkürler arada gelin yazın böyle.

Sayfa 139/637 İlkİlk ... 3989129137138139140141149189239 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •