ALINTIDIR

BİLGİ SAHİBİ OLMADAN FİKİR SAHİBİ OLANLAR
Geçen hafta, hukukçu olmayan, başka bir sosyal bilim dalında profesör olan arkadaşım aradı. "Ya Mustafa, yazılanları okuyorum, televizyonları izliyorum; yazanların ve konuşanların bir bölümü yapılmak istenen anayasa değişikliğinde denetim araçlarının olmadığını söylüyor, bir bölümü de olduğunu söylüyor; Allahaşkına bana bir anlat, var mı? Yok mu?" diye sordu. TBMM'nin gensoru dışındaki denetim yetkilerinin kâğıt üzerinde devam ettiğini fakat getirilmek istenen rejimde cumhurbaşkanının sorumlu tutulmasının fiilen mümkün olmadığını ayrıntılı olarak anlattım. Örnek olarak da; su taşımak serbest fakat suyu ancak elekle taşıyabilirsin diyor" dedim ve gülüştük.
Çevremdeki insanların %90'ı en az lise mezunu. Değişikliğe evet diyeni de hayır diyeni de değişiklik metnini okumamış. Kendisi okumadığı gibi, okumuş olması muhtemel biz hukukçulara da merak edip soran yok. Bugüne kadar bana bir tek sözünü ettiğim profesör arkadaşım sordu. Ama konuşmalarına, paylaşımlarına bakarsanız herkes anayasa hocası(!) olmuş! Herkes, sempati duyduğu liderin veya kamuoyunda tanınan kişilerin kendine yakınının dediğine göre tavır almış durumda. Anlayacağınız tesadüfen yaşıyoruz.