Soğuk Savaş tekrar canlandırılıyor: ABD’nin güvenlik doktrini hepimizi tehdit ediyor

ABD hükümeti 18 Aralık'ta yayınladığı bir belgeyle yeni ulusal güvenlik stratejisinin ana hatlarını açıkladı. Başkan Donald Trump'ın "Önce Amerika" söyleminin devamı niteliğindeki belge, pek tabii ki, kimseyi şaşırtmadı. Olaya Trump açısından bakıldığında, başkanlığı Amerika’yı yeniden büyük ve güçlü kılmak, ABD’nin uluslararası ilişkileri şekillendirebildiği eski dünya düzenini yeniden kurmak için son bir fırsat gibi görünüyor. Ama dünya Soğuk Savaş'ın sona ermesinden bu yana çarpıcı biçimde değişti. Ortaya hiç kimsenin hakimiyetini ilan edemeyeceği yeni bir dünya düzensizliği çıkıyor ortaya.Trump yönetiminin geçmişin özlemini yansıtan, ileriyi görmekten aciz gündeminin sonuçları ne olacak?

https://www.dunya.com/kose-yazisi/so...-ediyor/395710

Alıntı Originally Posted by enki Yazıyı Oku
ABD ticaret açığın sıfırlanması tabiki mümkün değildir yada düşünülmüyordur ancak azaltılması konusunu ABD yönetiminin ben ciddiye aldığını düşünüyorum..Örneğin ABD'nin Nafta'dan çekilmesi ve müzakere edilmek istenmesi, henüz yürürlüğe girmemiş olsa dahi Çin'e çelme takmak için Trans-Pasifik ortaklığından ABD'nin çekilmesi, Almanya'nın düşük değerli Euro ile suçlanarak yönetim bazında ilişkilerin sıkıntıya girmesi vb.. bunlara örnek olarak verilebilir..

Ha bunlar bir örtü gibi kullanılıyor denilebilir ama uzun yıllar boyunca özellikle Çin'e kaptırılan pek çok üretim konusu var..malumunuz bu kaptırılan üretim yüzünden ABD halkının 20-30 yıl önceki refah seviyesi artık yok..dolayısıyla yönetimin uzun yıllardır refahı idame ettiriyormuş gibi yapmasının bir yolu da parasal bir takım tedbirlerle, Nasdaq , Mortgage vb. balonlar yaratarak işlerin yürümesini sağlamaktı..ancak sonunda patlayan balonlarla bu işlerin düşünüldüğü gibi olmadığı anlaşılmış olmalı ki, Trump ve ekibinin ana seçilme nedeni bu olsa gerek..Gelinen noktada ABD tüketicisinin çok borçlu ve %60'nın 500 dolarlık ekstra bir ödemeyi yapamayacak halde olması örnek olarak verilebilir..sonuç olarak çeşitli tedbirlerle eski üretimlerinin en azından bir kısmının içeri çekilmesinin kendi refahlarına katkı sağlayacağı kesindir..bu sebeplede global ticarette bir takım aksamaların, sıkıntıların yaşanması da kaçınılmaz gözüküyor..

Tabiki söylenen sözlerle gerçekleşmeler arasında şarlar gereği farklar her zaman olur..ancak yinede dikkate almak gerekir şeklinde düşünüyorum:

Wilbur Ross: ''akıllı ticaret var, bir de aptal ticaret var. Biz uzun zamandır aptalca ticaret yapıyoruz ve bunu düzelteceğiz." ve "Serbest ticaret beleş yemek gibidir ve beleş yemek yoktur. Biri kazanır, biri kaybeder. Maalesef biz yaptığımız aptalca anlaşmalarla uzun zamandır kaybediyoruz."