Sayfa 358/637 İlkİlk ... 258308348356357358359360368408458 ... SonSon
Arama sonucu : 5090 madde; 2,857 - 2,864 arası.

Konu: ...:::Beyaz Yaka için Yatırım Koçluğu...:::

1. Fon değişikliğim için 23 Aralık 2013 te talimat vermişim, 25 Aralık ta gerçekleşmiş.
    O günlerde her Türk vatandaşı tedirgindi.
    Konut kredisi de ödüyordum. BES e inanıyor ama çok kaynak ayıramıyordum.
    Fonları incelerken, yurt dışına yatırım yapıyor olması ilgimi çekmişti. İlk zamanlar bölerdim biraz ona biraz buna.
    Sonra bunlar zaten fon içinde tek bişey yok.
    Yukarıda açıkladığım mantıkla tamamını oraya geçirdim.
    Baktım aydan aya gidiyor dedim ki doğru yerdeyim.
    Değiştirmeyi düşünmüyorum hala gideri var. 3 ileri 1 geri yukarı devam ediyor.

2.  Alıntı Originally Posted by ALCE Yazıyı Oku
    BES le ilgili düşüncelerim. Sabırla ve sonuna kadar gidilirse rakipsiz.
    Eşim adına BES yaptırdım. 68 aidat ödemişim. Anadolu Hayat Emeklilik şirketim.
    İlk zamanlar fondan fona zıplayıp durdum ve asgari ödemeyi seçmiştim. Konut kredisi öderken zaman zaman ödemeyi durduğum oldu. Baktım böyle olacak gibi durmuyor. Rahatlayınca aidatları artırdım. Keşke az da olsa düzenli ödeseymişim.

n son 2013 Aralık ta AHE 6 Gelişmiş Ülkeler Değişken Fon a geçtim.

Hala ordayım. Geçen gün baktım.

Anadolu Hayatta 34 fon var 2013 Aralık tan beri kıyasladığımda en iyi 2 nci fon getirisine sahip. %108 getirisi var.
    1 nci Bric Plus fonu olmus.

BES te doğru fonu seçmek emeklilik hayallerinizin realize olup olmaması demek.

Maalesef yanlış tercih tüm sabrı emeği boşa çıkarabilir.
    Tüm yatırımlarda olduğu gibi çok iyi araştırmak gerekiyor.
    Şimdi biraz daha aidatı artırmayı düşünüyorum.
    2034 te emekli olacak eşim. Aidat miktarı çok belirleyici.
    Uzun zaman aralıksız ödeyince hissetmez oluyorsunuz.
    Sistem zaten otomatik her sene artırıyor.
    Ben de bir iki tık artırıyorum.
    Ele avuca gelince iyi ki yapmışım dersiniz..

"Maalesef yanlış tercih tüm sabrı emeği boşa çıkarabilir. " demişsiniz. Negatif getirisi olan fonlar da var mı BES' te?

3.  Alıntı Originally Posted by Moruf Yazıyı Oku
    BES le ilgili cevap verebilirseniz sevinirim. Ben şu anda 38 yaşındayım.

-Şu an asgari ücret kadar BES primi ödememin bir avantajı olur mu? (Halihazırda 111 tl ödüyorum)
    -Yoksa 46 yaşında mı full (Asgari ücret) ödemeye başlamalıyım?
    Ne kadar erken o kadar iyi...
    Belirli bir miktara ulaşmadan kar topunun yuvarlanması misali büyüme gerçekleşmiyor maalesef.
    Büyüyünce de zaten kendisi yuvarlandıkça doğru yerdeyse sizin yapacağınız katkı giderek sembolik kalır...

4.  Alıntı Originally Posted by Moruf Yazıyı Oku
    "Maalesef yanlış tercih tüm sabrı emeği boşa çıkarabilir. " demişsiniz. Negatif getirisi olan fonlar da var mı BES' te?
    Fon getirilerini tarih aralığına göre örneğin 5 yıl kıyaslarsanız bariz çok kötü fonlar var.
    Yılda %6 vermiş fonlar var reel olarak küçülmüş eksi yazmasa bile...

5. Çok sevdiğim bi hocam var. Kulakları çınlasın. İnsan hayatı tuvalet kağıdı gibidir sona yaklaştıkça daha hızlı dönmeye başlar derdi.

BES de öyle sona yaklaştıkça daha çok kazandırmaya başlıyacak.
    Sabırla bi seviyeye taşımak size düşer o seviyeden sonra siz BES e yetişemezsiniz.. Önden koşar sizi sürükler...

6.  Alıntı Originally Posted by ALCE Yazıyı Oku
    Ne kadar erken o kadar iyi...
    Belirli bir miktara ulaşmadan kar topunun yuvarlanması misali büyüme gerçekleşmiyor maalesef.
    Büyüyünce de zaten kendisi yuvarlandıkça doğru yerdeyse sizin yapacağınız katkı giderek sembolik kalır...
    maalesef çoğu insanın motivasyonunu kıran da bu kısa vadede sonuç görmek istemek.

oysaki bileşik getiri diye bir gerçek var, tasarrufun meyvelerini kabaca 5 yılın sonunda görebileceğiz.

onlarda ufak tadımlık meyveler olacak, gerçek meyveler 10 yıldan dan sonra olgunlaşacak.

7.  Alıntı Originally Posted by Moruf Yazıyı Oku
    BES le ilgili cevap verebilirseniz sevinirim. Ben şu anda 38 yaşındayım.

-Şu an asgari ücret kadar BES primi ödememin bir avantajı olur mu? (Halihazırda 111 tl ödüyorum)
    -Yoksa 46 yaşında mı full (Asgari ücret) ödemeye başlamalıyım?
    kesinlikle 46 yaşında full ödemeye başlamalısınız. Devlet katkısından en fazla fayda için sonlara yaklaştıkça ödeme oranını artırmak en iyisi.
    Şöyle açıklayayım. Aslında devlet katkısı diye bir şey yok. devlet katkı taahhüttü diye bir şey var. yani devlet diyor ki, hak ettiğinde sana bu parayı vereceğim. Aslında hesabınızda görünen devlet katkısı tutarı gerçek para değil. Böyle bir para yok. Hak edildiğinde bu tutar kadar ödeme taahhüttü var devletin. Şimdi buradan ya ödemezse gibi abuk bir şey söylemeyeceğim. Mutlaka zamanı geldiğinde bu tutar ödenecektir. Ancak sıkıntı şu, devlet katkısını hak etmediğiniz için yatırıma çeviremiyorsunuz. yani devlet katkılarının nasıl değerlendirileceğine devlet karar veriyor. Tabi devlet tercihini yaparken enflasyon altında getiri garantisi olacak şekilde yatırım yapıyor. yani devlet katkıları her yıl enflasyon karşısında eriyor. Eğer birikiminizi iyi bir yatırımda değerlendirdiyseniz, 10 yıl sonunda birikimin %25'i olması gereken katkı, %10 gibi bir rakama ulaşıyor. zaten birikim üzerinden en az %1 fon işletim gideri alıyor kurumlar. yani devlet katkısı emekli olduğunuzda fon kesintilerini ancak karşılıyor. sıfıra sıfır elde var sıfır.
    Peki vergi avantajı var ama o da sıfır değil %5.Hemde enflasyondan arındırmadan, doğrudan gelirin %5'i vergiye. Uzun yıllar birikim yapıldığında enflasyon önemli bir faktör haline geliyor. işin özü devlet, devlet katkısı vererek kendi kazancını artırıyor.
    Bu saydığım sebeplerden dolayı 46 yaşına kadar min. ödeme yapıp, 46'dan sonra full ödeme yapmak, katılımcı lehinedir.
    SORU: Zorunlu BES katılımı neden 45 yaş altı içindir?
    CEVAP: 45 yaşından sonra katılanlar için devlet, yaptığı katkıdan dolayı kar edemez, zarar eder de ondan.

8.  Alıntı Originally Posted by Serkan74 Yazıyı Oku
    kesinlikle 46 yaşında full ödemeye başlamalısınız. Devlet katkısından en fazla fayda için sonlara yaklaştıkça ödeme oranını artırmak en iyisi.
    Şöyle açıklayayım. Aslında devlet katkısı diye bir şey yok. devlet katkı taahhüttü diye bir şey var. yani devlet diyor ki, hak ettiğinde sana bu parayı vereceğim. Aslında hesabınızda görünen devlet katkısı tutarı gerçek para değil. Böyle bir para yok. Hak edildiğinde bu tutar kadar ödeme taahhüttü var devletin. Şimdi buradan ya ödemezse gibi abuk bir şey söylemeyeceğim. Mutlaka zamanı geldiğinde bu tutar ödenecektir. Ancak sıkıntı şu, devlet katkısını hak etmediğiniz için yatırıma çeviremiyorsunuz. yani devlet katkılarının nasıl değerlendirileceğine devlet karar veriyor. Tabi devlet tercihini yaparken enflasyon altında getiri garantisi olacak şekilde yatırım yapıyor. yani devlet katkıları her yıl enflasyon karşısında eriyor. Eğer birikiminizi iyi bir yatırımda değerlendirdiyseniz, 10 yıl sonunda birikimin %25'i olması gereken katkı, %10 gibi bir rakama ulaşıyor. zaten birikim üzerinden en az %1 fon işletim gideri alıyor kurumlar. yani devlet katkısı emekli olduğunuzda fon kesintilerini ancak karşılıyor. sıfıra sıfır elde var sıfır.
    Peki vergi avantajı var ama o da sıfır değil %5.Hemde enflasyondan arındırmadan, doğrudan gelirin %5'i vergiye. Uzun yıllar birikim yapıldığında enflasyon önemli bir faktör haline geliyor. işin özü devlet, devlet katkısı vererek kendi kazancını artırıyor.
    Bu saydığım sebeplerden dolayı 46 yaşına kadar min. ödeme yapıp, 46'dan sonra full ödeme yapmak, katılımcı lehinedir.
    SORU: Zorunlu BES katılımı neden 45 yaş altı içindir?
    CEVAP: 45 yaşından sonra katılanlar için devlet, yaptığı katkıdan dolayı kar edemez, zarar eder de ondan.
    sağolun cevaplarınız için ancak kafam biraz daha karıştı. Sayın Alçe ne kadar erken fazladan ödemeye başlarsanız o kadar iyi olur diyor. Sizin yukarıdaki notunuzdan a 46 yaşına kadar minimum ödenmesi gerektiği, 46 dan sonra full ödenmeye başlanması gerektiğini çıkardım. Bu konuda tam bir birlik henüz yok gibi bir intiba oluştu.
    Son düzenleme : Moruf; 15-02-2018 saat: 15:34.

Sayfa 358/637 İlkİlk ... 258308348356357358359360368408458 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •