son dönemde dolarda borsa ile döviz cephesinde algıları bozmaya çalışıyorlar.. izlenimim o ki özellikle daha çaresiz biçimde doları mümkün olan en düşük seviyeye getirmeye çalışarak borsa tarafında usd cinsinden karlarını maksimize etme endişesi var..
bu belli bant aralığında gidp gelmeler elbette maliyetli dolar tutanlar açısından.. bu maliyetin bir kısmını dolar faizi karşılıyor olsa da tam olarak yeterli değil kısa vadede (uzun vadede ciddi bir zıplama zaten yeterli karlı hale geçmek için) .. bu nedenle dolar da 15-20 kuruş yukarıdan call opsiyon satarak biraz maliyeti düşürmeye çalışıyorum. ancak bunun için temkinli olmak lazım, bilmeden yapmamak lazım.. ve tüm dolar portföyünü korumak için değil, zira o zaman dolardan alma ihtimaliniz olan tüm faydayı alamayabilirsiniz..
p.s: edit ederken sıra kaydı mesajlarda..
It is not because things are difficult that we do not dare, it is because we do not dare that they are difficult. (Seneca)
evet, geçişleri yapıyorum, sadece eur/gbp/usd arasında. hedef fonksiyonum esasen gbp ve usd çoğaltmak, euro politik olarak risk içerebiliyor.. baktığım ana unsurlar eur/usd, eur/gbp, gbp/usd.. banka internet şubesinde tl ye çevirmeden arbitraj seçeneği var. zaman zaman kullanıyorum. ancak fx 'e göre spread daha yuksek.. o yuzden daha yuksek volatilitede ve marjda kullanıyorum artık. mesela gbp/usd 1.30 dan 1.35 e çıktığında biraz gbp satarak dolar almak gibi..o zaman banka arbitraj mekanizması çok göze batmıyor maliyet açısından.. ayrıca bir faydalı yanı var, kaldıraç kullanmıyorum artık. daha huzurlu oldu.
p.s: yine benzer bir kayma oldu mesajlarda..
Son düzenleme : discretus; 19-02-2018 saat: 16:28.
It is not because things are difficult that we do not dare, it is because we do not dare that they are difficult. (Seneca)
fx te destek/direnç rakamları yanıltıcı olabilir. mesela eur/usd herkes 1.18 leri zirve zannetti, ama yarıp geçti adamlar..
benim verdiğim rakamlar temsili rakamlar.. kendi pratiğimde işlem yaptığım marjı gösteriyor mesela, 1.30-1.35 ya da 1.30-1.40 gibi.. duruma bağlı. ve hiç bir zaman hepsi ile değil. kademeli.. zira bunlar zaten biriktirmek istediğim paralar (usd, gbp).
diğer yandan iki-üç dövize odaklandığımdan haber akışını takip ediyorum. mesela brexit, ingilterenin sanayi yapısı, ve dxy ye etki eden makro konular.. artık herhangi bir işte çalışmadığım için gunde bir-iki saat gazete/haber takibi yeterli. pasif bir yatırım benim için. fazla müdahele etmiyorum: temel konu TR deki ekonomik kırılganlığa karşı sigorta..
normal şartlarda kamu maliyesinde ciddi sıkıntılar olduğunu görebiliyoruz, ki bu buzdağının bir kısmı sadece..
ülke maliyesinde açılan deliklerin gerek piyasadan direkt borçlanma ile gerekse varlık fonu/işşizlik fonu gibi hesapsızca kullanılan fonlar ve ek olarak acımasızca icat edilen vergilerle kapatılmaya çalışıldığı açık.
dolar açısından baktığımda soru şu oluyor: hangi noktada bu yamama çalışmaları işe yaramaz hale gelecek..işte o nokta yine yukarı yönlü bir deparın işareti olacaktır. şu aşamada hala cari açık artıyor, hatta ithalat çılgın artmış durumda. bu demektir ki ithalatı kısmaya başlayacak seviyelerden hala uzağız. aşağıdaki tabloda (2013 yılından bir haber, eski yılların datası için aldım) yıllara göre cari açık rakamı var: 2011-2012 den sonra tl de devalüasyonun hızlandığını biliyoruz, bu cari açığın yapısal olarak 40-50 milyar dolar bandına çıktığı yıllara tekabül ediyor. sürdürülebilirilik sınırımız bu seviyeler, aynı dönemde milli gelir dolar cinsinden durakladı.. milli gelirde aşağı yukarı son 10 yıldır aynı yerdeyiz. yeni açıklanan rakamlarda 2017 de cari açığın 47 milyar dolar olduğunu gösteriyor.
![]()
Son düzenleme : discretus; 19-02-2018 saat: 17:20.
ilginç tablo.. nufus ve ekonomik buyukluk faktörlerini beraber değerlendirdiğimizde cüssemizden çok daha fazla borçlanıyoruz
istisnasız sürekli yüksek cari açık vermekte bir şekilde faizler ve dolar uzerinde etkili oluyor haliyle.. son yılların kısa özeti.
https://www.dunya.com/ihracat/cari-a...-haberi-225364
Yer İmleri