Hisseli Eski Zaman Hikayeleri – V

Kendi başımızı yakmakla kalsak iyi bir de borsa mikrobunu çevreye bulaştırdık. Kendi halinde yaşayıp giden insanların kaderiyle oynadık.

Eskiler bilirler; hisse senetlerinin üzerinde önceleri temettü ve rüçhan hakkı kuponları yoktu. Bu hakların kullanıldığı senetlerin arkasına basılan damgalar ile kayda alınırdı. Ayaklı borsadan YASAS hisse senedi alıp evin yolunu tuttum. Vardığımda senedin önüne, ardına dikkatlice baktım. Damga olmadığını görünce son sermaye artırımına iştirak edilmediğini fark ettim. Şirkete gidip hisse üzerindeki bedelsizleri almak isterim dedim. Artırımının üzerinden aylar geçtiğinden yetkililer elime piyasa değeri 0.50 kuruş olan 1 TL nominal değerli bir tomar kağıt tutuşturdu. Bu hadise bayramda-yılbaşında insanların tebrikleştiği zamanlara denk düşüyor. Kartpostal fiyatları 0.50 kuruş, senet fiyatı 0.50 kuruş olunca kendi kendime en iyisi bu yılbaşında eşe-dosta hisse senedi göndereyim dedim.

Yılbaşı tebrikini alan bir arkadaşım koştura koştura soluğu yanımda aldı. “Bu nedir” diye sorgu suale başladı. Bende aklımın erdiğince, dilimin döndüğünce durumu anlattım. Hırs ve azimle bu işe el attı. Elinde sermaye olmadığı için önce 5, sonra 15, daha sonra 25 kişinin portföyünü yönetmeye başladı. Kısa zamanda adı “Borsacı”ya çıktı. Memuriyetten 1 ayda kazandığını, borsadan 1 günde kazanmaya başlayınca tuttu görevcinden istifa etti.

Boynuz kulağı geçti geçmesine de arkadaşa bu da yetmedi. Evi boşladı, Karaköy’deki Borsacılar Kahvesini mesken tuttu. Borsayla yatıp borsayla kalktığını gören amcalar aklına girip çıkaracakları borsa dergisinin başına geçmesini istedi. Telefon açtı, bu hafta sonu bayiden şu dergiyi iste dedi. Dergiyi alıp kapağını çevirince Genel Yayın Yönetmeni satırının altında adını gördüm, pek sevindim. Hemen telefon açıp tebrik ettim. “Sizin dergide yazar-çizer takımı da fazla” dediğimde güldü. “Kazın ayağı öyle değil, bütün köşeleri ben yazıyorum. Kolay olduğunu sanıyordum, fakat bu iş memuriyeti mumla aratıyor. Amcalar önüme bir pusula bırakıp gidiyor. Ota-çimene gül methiyesi dizmek için bir oturuşta 2 paket sigara içiriyorum” dedi.