Yeni bir haber çıkana kadar hiçbir konuda yorum yapmamaya karar vermiştim, gelişme üzerine yazmaya karar verdim.
Geçtğimiz yıl haber şöyle duyurulmuştu:
"Şirketimizce, bağlı ortaklığımız Toksöz Spor Malzemeleri Ticaret A.Ş.'nin (''Toksöz'') 9.693.270 TL olan ödenmiş sermayesinin %283,7 oranında (nominal 27.500.000 TL) tutarında bedelli artırılması işlemine iştirak edilmesine karar verilmiştir. Bedelli sermaye artırımı Şirketimiz hariç diğer ortakların rüçhan hakkı kısıtlanmayarak yapılacaktır.Yukarıda açıklanan veriler, diğer şirket ortaklarının rüçhan haklarını kullanmamaları durumunda, Şirketimiz tarafından iştirak edilmesi öngörülen pay oranlarını içermekte olup diğer ortakların sermaye artırımına iştirak etmeleri durumunda ise bu oranlar değişebilecektir. Bu durumda gerekli açıklamalar kamuoyuna duyurulacaktır."
Buradaki anahtar kelime diğer ortakların rüçhan hakknın kısıtlanmamış olmasıdır. Yani, eğer paraarı olsaydı ve/veya şirketin geleceğine inansalardı diğer ortaklar da haklarını kullanabileceklerdi.
Pekiyi ne olmuş olabilir? Görüneni şu, geçtiğimiz yıl Sportive'in işletme kredisi ihtiyacı oluştu. Çok sayıda mağaza açtılar, kapattılar vs vs bir sürü sermaye gerektirir faaliyet oldu.
İşletme kredisini bankadan temin etmenin şartları ağırlaşınca şirket sermaye artırımına ( hesaplamalar için önce azaltım) gitti, %33 ilave pay için İSGSY 27,5 mio ödeyerek şirketin %88 in sahip oldu.
Bundan sonrası da benim yorumumdur; Sportive'in işleri son dönemde iyi gitmeye başladı, diğer ortaklar bu durumu görünce sermayenin tek taraflı ve re'sen alınan kararlarla artırıldığını öne sürerek işlemin iptali davası açtılar
Pekiyi şimdi ne olur? İstinaf mahkemesinden sonuç çıkmazsa şirkete yatırılan sermaye ortakların sağladığı borç olarak görülür, mahkemenin saptayacağı bir tarihten itibaren yasal faiz işler, Sportive günün birinde satıldığı zaman ( veya işleri iyi giderse daha satılmadan ) bu borç geri ödenir.
Ne olacağını bilemeyiz, hukuken hatalı adımlar atmadıklarını tahmin ediyorum fakat sonuç olarak mahkeme iptal kararı verdi.
Değerlendirmeme gelince, haber olumsuz olmakla birlikte ben kendi adıma sevindim. İSGSY'deki yönetici arkadaşlar Sportive yatırımıyla ilgili açıklamalarda bulundular , şirketin satılabilir olduğunu söylediler fakat
yapılan işin özünde ben bir katma değer görmediğim için kolay ikna olmuyordum. Sportive'in en büyük katma değerinin başına getirilen profesyonel ekip olduğunu düşünüyordum.
İşin bir başka tarafı dava açıldığına ilişkin KAP'a daha önce bir bildirim yapılmamış olmasıdır.
Ayrıca sadece bir gün önceki genel kurul toplantısında ve lobisinde hiçbir şekilde bu konuya ilişkin imada bulunulmamıştır. KAP'a bildirim yapılmamasını bir eksiklik olarak görüyorum.
Biliyorsunuz Ortopro'da da benzeri bir dava görülüyor, o davada bildiğim kadarıyla suçlunun hak iddia etmesini düşündürür bir gelişme yaşanıyor.
Aslında bu iki örnek Türkiye'de ortaklı yapının ne kadar güç yürütüldüğünü de gösteriyor.
Umarım bu gelişme de şirket için alınmış önemli desrlerden biri olsun.
Ortak seçiminde çok çok titiz davranacaklarına yönelik işaretleri toplantılarda edindim.
Gelişmeye üzülmedim, sevindim, hayırlısı olsun derim.




Alıntı yaparak yanıtla
Yer İmleri