Esem Spor Giyim San. Ve Tic. A.Ş. yatırımcısıyım. Sözkonusu şirket 14.11.2014 ve 17.11.2014 tarihlerinde Kamuyu aydınlatma Platformuna göndermiş olduğu açıklamada: "24.05.2013 Tarih ve 2013/6 sayılı Yönetim Kurulu toplantımızda, Cankurtaran Holding A.Ş.`nin, Şirketimize olan borcunun daha hızlı ödenebilmesini teminen, Cankurtaran Holding nezdinde bulunan varlıkların devralınmasına, Cankurtaran Holding A.Ş. ile yapılan görüşme çerçevesinde, Uzman Kuruluş ve Bağımsız Denetim raporlarında yer alan değerleme rakamları dikkate alınarak, raporlarda tespit edilen değerlerin ortalamasından, Cankurtaran Holding nezdinde bulunan varlıkların Esem Spor Giyim Sanayi ve Ticaret A.Ş.`nce devralınmasına, bu şekilde devir bedeli üzerinden, alacağımızın mahsup edilmesi yolu ile tahsil edilmesine karar verilmiş ve bu karar çerçevesinde Şirketimizin Yönetim Kurulunun 12.06.2013 Tarih ve 8 no.lu Yönetim Kurulu Kararı ile Cankurtaran Holding A.Ş.nin sermayesinin tamamına sahip olduğu Elektropak Elektrik Sanayi A.Ş.`nin (Elektropak) sermayesinin tamamını temsil eden payların yine şirketin sahibi bulunduğu ESEM markasının tüm hakları ve yükümlülükleri ile birlikte, her türlü takyidattan ari olarak alacağımıza mahsuben Şirketimizce devralınmıştır. Şirketimizce devralınan Elektropak`ın %100`üne sahip olunması, Elektropak`ın %100`üne sahip olduğu Elektromet Endüstri Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş (Elektromet) unvanlı bir bağlı ortaklığının bulunması ve Elektromet`in tek faaliyetinin Elektropak`dan kiraladığı makinalar ile üretim yapması olduğu dikkate alınarak, daha sade bir Şirket yapısının oluşturulması , giderlerin azaltılması ,verimliliğin yükseltilmesi ve bunlara bağlı olarak karlılığın artırılması, karar mekanizmalarının hızlı olması sağlanarak şirketlerin daha etkin ve koordineli yönetilebilmesi ile vergi avantajlarından yararlanılabilmesi ve Elektropak`ın bünyesinde yer alan "ESEM" markasının daha verimli kullanılması amaçlarıyla; Elektropak Elektrik Sanayi A.Ş ile Elektromet Endüstri Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş arasındaki kira sözleşmesinin sona erdirilerek tüm faaliyetin Elektropak bünyesine alınmasına; bu bağlamda faaliyeti kalmayan Elektromet`in tüm hak ve yükümlülükleri ile devredilebilmesini teminen satış görüşmelerine başlanılmasına.." Şeklinde kamuoyunu bilgilendirmiştir. Ancak, bu açıklamaya istinaden çalışmaların hangi aşamada olduğu hususunda belirsizlikler vardır. Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinden takip ettiğimiz kadarıyla 2015/Ocak ayı başında Esem Spor'un bağlı ortaklığı Elektropak'ın tamamına sahip olduğu Elektromet'in Çorludaki üretim faaliyetini sonlandırdığı, ancak yukarıda yer alan KAP açıklamasında belirtildiği gibi üretimin Esem Spor'un bağlı ortaklığı Elektropak şirketine geçmediği, Cankurtaran Holdingin %100 payına sahip olduğu Elektrosan şirketine geçtiği anlaşılmaktadır. 24.05.2013 tarihli KAP açıklamasında Cankurtaran Holding Elektropak şirketini Esem Spora olan borçlarına mahsuben 28.814.972 TL bedelle devretmiştir. Bugün gelinen noktada yaklaşık 29 milyona devredilen şirket üretimi kendisi yapmayıp fabrika ve makineleri Elektrosan şirketine kiralayarak gayri faal olarak tüzel kişiliğini sürdürmektedir. Yani Cankurtaran Holding 29 milyon TL'ye vermiş olduğu şirketin üretim tesisini kiralayarak yine aynı üretim kapasitesine sahip olmuştur. Esem Spor 29 milyon TL zarara uğratılmıştır. Öte yandan Özel Durumlar Tebliğinin 5. Maddesinin 1. Fıkrasında "İçsel bilgiler ve bu bilgilere ilişkin daha önce kamuya açıklanan hususlardaki değişiklikler ortaya çıktığında veya öğrenildiğinde ihraççılar tarafından açıklama yapılıré hükmü yer almaktadır. Aynı tebliğin 10. Maddesinin 1. Fıkrasının C alt bendi " Geleceğe yönelik değerlendirmelere ilişkin olarak yapılacak açıklamalarda, daha önce kamuya açıklanan hususlar ile gerçekleşmeler arasında önemli ölçüde bir farklılık bulunması halinde, bu farklılıkların nedenlerine yer verilir" şeklindedir. Bu açıklamalar doğrultusunda Esem Spor şirketinin yöneticileri şeffaflıktan uzak ve tebliğ hükümlerine aykırı davranmakta; Esem Spor tarafından 29 milyon TL bedelle alacağa mahsup edilmek üzere 29 milyona devralınan bağlı ortaklık Elektropak'ın üretim yapma imkanı varken bunu yapmayıp, kiralama yoluyla Cankurtaran Holdingin üretim yapmasına olanak vermeleri nedeniyle de hem Esem Sporu hem de biz yatırımcıları zarara uğratmaktadırlar. Saygılarımla.

CEVAP:
İlgi: 24.03.2015 Tarihli Başvurunuz
İlgi’de kayıtlı elektronik postanızda özetle, Esem Spor Giyim Sanayi ve Ticaret AŞâ€™ye ilişkin şikâyetleriniz Kurulumuza iletilmiştir.
6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun “Denetim faaliyeti ve denetim yetkilileri†başlıklı 88 inci maddesinin 2 nci fıkrasında; “Kurul, denetim faaliyetlerine ilişkin önemlilik ve öncelik ilkeleri ile risk değerlendirmelerinde dikkate alınacak ölçütleri ve uygulama esaslarını belirler. Denetim faaliyeti, önemlilik ve öncelik ilkeleri ile risk değerlendirmeleri kapsamında Kurul Başkanı tarafından oluşturulacak program uyarınca yürütülür. Kurul Başkanı, oluşturulan program dışında incelenmesini gerekli gördüğü hususlarda program dışı denetim yaptırabilir.†hükümleri yer almakta olup, denetim faaliyeti anılan hükümler çerçevesinde yürütülmektedir.
Sermaye piyasalarında gerçekleşen işlemler, sermaye piyasası kurumları, halka açık şirketler ile sermaye piyasalarında faaliyette bulunan kişi ve kurumlara ilişkin olarak Kurulumuza ulaşan ihbar ve şikâyetler, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun 88 inci maddesi çerçevesinde değerlendirmekte ve gerekli görülen hallerde Kurulumuz tarafından ayrıntılı incelemelerde bulunulmaktadır. Yapılan incelemeler sonucunda tespit edilen hususlarla ilgili olarak gerekli yasal işlemler tesis edilmekte ve incelemelerin kamuyu ilgilendiren sonuçları Kurulumuzun internet sayfasında yer alan Duyurular bölümünde yayımlanan bültenler aracılığıyla kamuya duyurulmaktadır.
Diğer taraftan, yatırımcıların genel hukuk hükümleri çerçevesinde hak arama imkânları mevcut olup, Kurulumuzca yapılan incelemeler yatırımcıların genel hukuk hükümleri çerçevesinde yapacakları işlemlere engel teşkil etmemektedir.
Bilgi edinilmesi rica olunur.