
Originally Posted by
rxpu
Peki firmanın son 3 yıllık bilançosuna bakmıyor mu?. Yani 1mTL cirosu varsa mesela ben sana maksimum 300kTL lik kefalet veririm demesi gerek. Bu var sanırım.Mesela son 3 senede zarar etmiş , vey/veya halihazırda vergi borcu olan firmayada bu teminat karşılıksız verilecek mi?
KFG ile alınan kredilerde birde bankalar faiz tahakkuk ettiriyor sanırım. Yani kosgeb kredisi gibi değil.
Eğer KGF firmadan eskisi olduğu gibi bir teminat almıyorsa bu bir çeşit QE parasal genişleme gibi olmuş. Zira bu kredilerden %7 sine kadar batmasına izin verecek gevşeklik yaratarak sanırım 250 milyar TL x 0.07 = 17.5 milyar TL ek parasal genişleme yaratacak.
Ancak KGF teminatsız garanti vermiş olsa dahi bankalara da bir sinyal verilmiş, yani bu kredilerden batacak olan kısım %7 yi geçemez geçerse ben sana %7 sini öderim diyor.
Bu durumda bankalara yapılacak baskı sonuç vermez. Zira banka bu tür kredilerin %93 ünü kendi riskinde fiyatlayacak. Yani bu %7 tüm havuz içinden ödenecek karşılık. Aslında bir bakıma KGF tam bir teminat vermiş olmuyor , Kredi başına sadece %7 teminat vermiş gibi oluyor. Havuzdaki kredilerin %93 ünün riski yine bankalarda, bu koşullarda bankaların gevşek davranması kendi sorunları olur.
Yer İmleri