HALKB - AYLIK -
Olumlu haber akisi ile yesil trendi test etmesini bekliyorum yani 9.4x
7.76 uzeri bir aylik kapanis sart.
7.17 Fibo destek seviyesi.
[IMG][/IMG]
Dipnotlarda gösterilen rakamların bağımsız denetimi nasıl oluyor ?...Ya da mali denetimi ?Bu türev pozisyonlar bilançolarda klasik aktif/pasiflerde yer almaz, sadece dipnotlarda yer alır.
Kafam basmadı trendciğim...
Geceye yenilmeyen her insana ödül olarak bir sabah, bir gündüz ve bir güneş vardır...
"Auditing Derivative Instruments & Hedging Activities" (türev enstrümanlarının ve hedging aktivitelerinin denetimi) başlığı altında bu denetimlerin nasıl yapıldığı açıklanıyor ilgili piyasa düzenleme kurullarınca. IFRS kapsamında bunlar geçerlidir. Uzmanlık gerektiren, kendine özgü & bağımsız bir alandır. Genelde offset durumlarına bakarlar yani birbirini karşılıklı olarak nötürleştiren pozisyonlara. Yalnız burada çok önemli bir detay var ve o da muhasebeleştirmede "M2M=mark to market" (piyasa fiyatını baz almak) yerine "mark to fair value" (hak ettiği değerin) kullanılabilmesidir, böylece muhasebeciler ellerindeki türev pozisyonlarını kafalarına göre sübjektif olarak değerlemeye tabi tutma özgürlüğüne sahiptir ancak çok tehlikeli bir durumdur bu. Türev pozisyonlarının muhasebeleştirilmesi konusu ile ilgili PwC'nin 620 sayfalık çok detaylı bir yayını var, ileri derecede finans ve muhasebe İngilizcesi biliyorsan buyur Yetkisizcim:
https://www.pwc.com.cy/en/industries...activities.pdf
20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.
Bence de bu çok güzel bir gelişme. TR'de sermaye yeterlilik oranları %12'nin üzerinde ama Avrupa bankalarınınki çok daha aşağılarda. Banka birleşmeleri sayesinde bilançoları güçlenecek, riskler azalacak, sinerji yaratılacak, giderler azalacak, kârlılık artacak. BDDK Türkiye'de banka birleşmelerini desteklemeli.
20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.
Bu mevzu son derece önemli bir mevzu aslında. BİS bu tehlikeye sürekli dikkat çekmeye çalışıyor. 25 ABD bankasının elindeki türev pozisyonları toplamı 250 trilyon dolar civarındadır yani toplamın hemen hemen yarısı kadar. Örneğin:
JPMorgan'ın aktifleri 2.5 trilyon dolar, 48 trilyon dolarlık türev pozisyonu var.
Citigroup'un aktifleri 1.8 trilyon dolar, 47 trilyon dolarlık türev pozisyonu var.
Goldman Sachs'ın aktifleri 1 trilyon dolara yakın, 41 trilyon dolarlık türev pozisyonu var.
Bank of America ile Wells Fargo her biri 20'şer trilyon dolar civarında türev pozisyon taşıyor.
Avrupa bankalarında rekor Deutsche Bank'tadır ve ellerinde 50 trilyon dolara yakın türev pozisyonu bulunuyor. HSBC Barclays RBS SocGen BNP gibi büyük bankaların her birinde de yüklü türev pozisyonları mevcuttur.
Yer İmleri