Sayfa 37/1000 İlkİlk ... 2735363738394787137537 ... SonSon
Arama sonucu : 7994 madde; 289 - 296 arası.

Konu: EuroBOND mevzusu hakkinda sohbet..

1.  Alıntı Originally Posted by Bilgi Yazıyı Oku
    sayın epicurist gelir itfa esna esnasında elde edildigi vergısel mantıken dogru tesekkurler ;pekı sızın daha once 135 fıyatla alınan 5senelık eurobondda (ıtfada 100odenecek olan) zararı yıllara 7ser bın usd karsılıgı tcmb alıs kuruyla yansıtmanız yerıne ;zararın da ıtfa gunu gerceklestıgını(arada alımsatım yapmadıgınızı farzederek)son kuponda toplam 35000usdı mı dusmenız mı gerekır diye tereddud ettım saygılar
    Güzel soru, alım fiyatı 100'den büyük olursa farklı bir vergi uygulaması var, alım fiyatı 100'den küçük olursa çok farklı bir uygulama var. Neden böyle? Cevap miktarlarda gizli. 65'ten alım yaptınız diyelim senelik faizi %8(kuponu %4) iftaya 5 yıl (10 kupon) olsun. Bu durumda hesap basit itfa kuponu ile 35.000'i topla vergisini ver. Ama aynı kuponu 135 aldınız varsayalım bu durumda 35.000 itfa zararınız olacaktır. Peki bunu neden itfada mahsup etmiyoruz, çünkü zararınız itfada elde ettiğiniz faiz gelirinden çok fazla (4.000-35.000=-31.000). Yani mahsup için itfayı beklersek çok az bir kısmını mahsup edebiliriz, hepsini mahsup edebilmek için taksitlere bölüyoruz.

Son olarak bu konu ile ilgili şu soru akla gelebilir; ya itfa zararınız tüm kuponların toplamından fazla ise ne yaparız?
    Bu teorikte olur gibi görünse de pratikte imkansız, çünkü bu negatif faizli Eurobond aldığınız anlamına gelecektir ki, kimse bunu yapmaz.

Hatırlarsanız önceden vergi açısından 100'den büyük veya 100'den küçük bir fiyatla almanın vergi avantajı ya da dezavantajı olmadığını yazmıştım. Bu aslında tam olarak doğru değil. Vergi yüzdesinde bir fark yok ama 100'den küçük fiyatla alırsanız 5. yıl sonunda kazanacağınız itfa gelirinin vergisini hemen 1 yıl sonra öderken, 100'den büyük bir fiyatla almışsanız 5. yıl sonunda yazacağınız zararın tamamını zarar oluşmadan 2,5 yıl önce mahsup edebiliyorsunuz(tüm kuponları ortadaki tarihe getirme yöntemi ile hesaplarsak). Bu durumda vergisel açıdan alım fiyatının 100'ün üstünde olması 100'ün altında olmasından marjinal olarak daha faydalı denilebilir.
    Saygılar.
    Son düzenleme : Epicurist; 30-07-2018 saat: 23:16.

2.  Alıntı Originally Posted by Epicurist Yazıyı Oku
    Güzel soru, alım fiyatı 100'den büyük olursa farklı bir vergi uygulaması var, alım fiyatı 100'den küçük olursa çok farklı bir uygulama var. Neden böyle? Cevap miktarlarda gizli. 65'ten alım yaptınız diyelim senelik faizi %8(kuponu %4) iftaya 5 yıl (10 kupon) olsun. Bu durumda hesap basit itfa kuponu ile 35.000'i topla vergisini ver. Ama aynı kuponu 135 aldınız varsayalım bu durumda 35.000 itfa zararınız olacaktır. Peki bunu neden itfada mahsup etmiyoruz, çünkü zararınız itfada elde ettiğiniz faiz gelirinden çok fazla (4.000-35.000=-31.000). Yani mahsup için itfayı beklersek çok az bir kısmını mahsup edebiliriz, hepsini mahsup edebilmek için taksitlere bölüyoruz.
    Son olarak bu konu ile ilgili şu soru akla gelebilir; ya itfa zararınız tüm kuponların toplamından fazla ise ne yaparız?
    Bu teorikte olur gibi görünse de pratikte imkansız, çünkü bu negatif faizli Eurobond aldığınız anlamına gelecektir ki, kimse bunu yapmaz.
    Saygılar.
    tabii iskontolu alım (temiz alış fiyatının itfa fiyatından (100) düşük olması) durumunda itfada beyan edilecek farkın kuponlara bölünmesi daha mantıklı olurdu, çünkü bir defada yüksek bir miktar beyan edilecek ve gelirin büyük bölümü üst dilimden vergilendirilecek. ama kanun ve tebliğler bu şekilde... bu arada bütün mevzuatı yuttum, artık herhalde vergi hesabında hata yapmam. ama mevzuat çok karmaşık, sadeleştirilmesi gerekli...
    yatırım tavsiyesi değildir.

3.  Alıntı Originally Posted by mdemir Yazıyı Oku
    tabii iskontolu alım (temiz alış fiyatının itfa fiyatından (100) düşük olması) durumunda itfada beyan edilecek farkın kuponlara bölünmesi daha mantıklı olurdu, çünkü bir defada yüksek bir miktar beyan edilecek ve gelirin büyük bölümü üst dilimden vergilendirilecek. ama kanun ve tebliğler bu şekilde... bu arada bütün mevzuatı yuttum, artık herhalde vergi hesabında hata yapmam. ama mevzuat çok karmaşık, sadeleştirilmesi gerekli...
    Ama bu durumda insanlar haklı olarak şu itirazı yapardı: "Ben itfa geliri elde etmeden 5 yıl öncesinden vergisini vermeye başlıyorum"
    Sizin anlattığınız durumda vergi avantajı olabilir ama kuponlarda bile %35'lik vergi dilimine giren bir yatırımcı olduğunu düşünelim. 5 yıl sonra elde edeceği gelirin vergisini(yine kuponları ortadaki vadeye getirme yöntemi ile hesaplarsak) 2,5 yılda ödemiş olacaktı. Bu; vergi miktarı ne ise maliyeye o miktar kadar 2,5 yıl için faizsiz borç verdiği anlamına gelecektir. Hatta faiz oranına bağlı olarak ara yıllarda kazandığınız faizden fazla vergi ödeme bile söz konusu olabilir. Doğal olarak kimse böyle bir şeyi kabul etmez.

4. Bana sorarsanız Eurobond özelinde vergi konusunda çok iyi bir iş çıkartılmış (34.000TL üstünde hepsini beyan et falan hariç). Başka ülkeden alınmış olabilir gibi geldi bana. Türk vergi sistemin asıl problemi vergi dilimleri. Türkiyede en yüksek vergi dilimine 16.000 dolar kazanınca girilirken bu abd'de 500.000 dolar. Evet yanlış okumadınız. 500.000 dolar. Abd'de 16.000 dolar kazanıyorsanız %12'lik vergi dilimine giriyorsunuz. Hadi diyelim bizden fazla kazanıyorlar,PPP(purchase power parity) göre ayarlama yaparsak yani 32.000 dolar kazandığımızı düşünsek bile abd'de vergi dilimi %12. Bunu sonucu yüksek kazanandan yüksek vergi almak değil herkesten yüksek vergi almak oluyor.

5. FORUMDA yazılanları okudum...çok karmaşık ve çok fazla ayrıntı olduğu ve yatırım yaparken huzursuz olacağım hissine kapıldım...
    bankaların ilgili birimlerinde(şube bazında)zaten çok az bilgi sahibi insanlar ve size bu kim dercesine bakarak sizin zaten bildiklerinizi size anlatmaktalar...

benim sorum şu:çocuklarımın üniversite eğitimi için ayırdığım ve takriben 5-10 sene arasında hiç dokunmayacağım USD bazlı mevduatımı NORMAL DOVİZ MEVDUATI (%4,90) ile mi yatırıma devam edeyim,yoksa eurobond yatırımını çok daha iyi öğrenip eurobond yatırımı mı yapayım?gerçekten aralarında ciddi kazanç/kayıp oranları var mı?(devlet eurobondları için)...

örneğin 100 000 usd mevdutınız olsa...bu seçimi nasıl yapardınız?

6.  Alıntı Originally Posted by zenci42 Yazıyı Oku
    FORUMDA yazılanları okudum...çok karmaşık ve çok fazla ayrıntı olduğu ve yatırım yaparken huzursuz olacağım hissine kapıldım...
    bankaların ilgili birimlerinde(şube bazında)zaten çok az bilgi sahibi insanlar ve size bu kim dercesine bakarak sizin zaten bildiklerinizi size anlatmaktalar...

benim sorum şu:çocuklarımın üniversite eğitimi için ayırdığım ve takriben 5-10 sene arasında hiç dokunmayacağım USD bazlı mevduatımı NORMAL DOVİZ MEVDUATI (%4,90) ile mi yatırıma devam edeyim,yoksa eurobond yatırımını çok daha iyi öğrenip eurobond yatırımı mı yapayım?gerçekten aralarında ciddi kazanç/kayıp oranları var mı?(devlet eurobondları için)...

100 bin USD'nin yıllık faiz getirisinin yaratacağı vergi yükü çok fazla değil. Muafiyet sınırından iyi oranda yararlanmış olursunuz. Beyana tabi başka bir geliriniz yoksa, Eurobond bir nebze daha avantajlı gözüküyor. Elbette 10 sene dokunmama şartınızın geçerli olması durumunda.... (500 bin USD yatırım yapmak isteseydiniz mevduat derdim)
    Forum kuralları 'nı okudunuz mu?

1. Siyaset, din ve futbol konularında fanatizm,
    2. İdeolojik tartışma ve kavgalar,
    3. Sonuna YTD yapıştırıp fiyat tahmini veya hedefi göstermek,
    4. Hisse başlıklarında hisse harici konular yazmak
    5. Silinecek bu tarz yazıları alıntılamak / cevaplamak...

Kurallara AYKIRIDIR.

7.  Alıntı Originally Posted by zenci42 Yazıyı Oku
    FORUMDA yazılanları okudum...çok karmaşık ve çok fazla ayrıntı olduğu ve yatırım yaparken huzursuz olacağım hissine kapıldım...

Benim belli bir para biriminde veya enstrümanda 10 yıl bekleme niyetim hiç olmadı. Bu sebeple sizi yanıltmaktan korkarım. Sn. Jondowes'un yazdıkları mantıklı. Eurobond alacaksanız sanayi șirketlerininkinden alın. Vergi konusunu kafanıza takmayın, olmazsa bir Excel dosyası hazırlarız, siz rakamları girer verginizi bulursunuz. Yalnız Jondowes'un yazdığı diğer gelirler konusuna önem verin. Temettü, kira gibi gelirleriniz varsa vergi bunların toplamına göre alınır.
    Saygılar.
    Yatırım tavsiyesi değildir.

SM-N950F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
    Saygılar.

8.  Alıntı Originally Posted by Epicurist Yazıyı Oku
    Hatta faiz oranına bağlı olarak ara yıllarda kazandığınız faizden fazla vergi ödeme bile söz konusu olabilir.
    Bunu bir örnekle anlatayım. Diyelim yıllık %4 faiz veren Eurobond'u 65 fiyatı ile aldınız ve itfaya 3 kupon var, 1 kupon geliriniz 2.000 olurken itfa gelirinizin mahsubu (35.000/3) 11.666 olacaktır , %35 diliminden vergi veriyorsanız 11.666+2.000=13.666 üzerinden çıkan vergi 4.783 (13.666X0.35) olur ki bu rakam kuponluk faiz kazancınız olan 2.000'in üstünde olur. Yıllık düşünürsek 4.000 dolar faiz geliri elde elderken 9.566 dolar vergi öderiz. Konu biraz karışık olduğundan sesli(yazılı) düşünüyorum, aslında size değil kendime anlatıyorum, kusura bakmayın
    Son düzenleme : Epicurist; 31-07-2018 saat: 14:53.

Sayfa 37/1000 İlkİlk ... 2735363738394787137537 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •