babacan zamanında ekonomi çok ısındığı için bir sert iniş yapılmıştı, umarım yarın açıklanacak 100günlük plan benzer içerikte olur.
dolarda olanlar mevzuyu sanki bir hisse senedi % 30 prim yapmış gibi sevinerek karşılıyorlar, ama biliyorlar ki aldanıyorlar.
rusya yaptırımları başladığında ruble 30 civarındaydı, yaptırımlarla birlikte 60-70 seviyelerine çıktı 6 ayda. demek ki bizim biraz daha gidecek yolumuz var. en kötüsü bizim satacak gazımız petrolümüz yok.
https://twitter.com/Merkez_Bankasi/s...57531006853120
Twitterda merkez bankasına faiz artışı ile ilgili yorumu yazalım
syg.
“Sermaye piyasası, sabırsız kişiden sabırlı kişiye para aktaran bir araçtır". Warren Buffett
"Don't be dazzled by the stock market.. It's a giant distraction" John Bogle
Yakınsama teorisinin 3 problemi var:
1-) Paradigma değiştiği zaman bir işe yaramıyor. Örnek Venezuela para birimi:
vene.jpg
Grafiğin az bir dönemi kapsamasının sebebi sondaki çıkışı göstermek önceki dönemi de 0 olarak düşünebilirsiniz.
2-) Yakınsama denilen şey son değerleri de içerdiği için zaten kendini doğruluyor. Matematik olarak başka türlü olması mümkün değil, ama gelecek ile ilgili bilgi vermiyor. Japon borsası:
japon.jpg
Diyelim yıl 1971, geriye yönelik bir bakış yaptınız ve 1958'den o güne çizgi çektiniz. O çizgiyi uzatırsanız 1989'daki değer ile alakası var mı?
3-) Yakınsama teorisi diyor ki; gelecekteki değerler ortalamaya yakınsayacaktır, ancak hangi vadede yakınsayacağını söylemiyor, 3 ay mı, 30 yıl mı? Oysa sizin yatırım süreniz aşağı yukarı da olsa belli bir süre olmalı.
Not: Yakınsama toerisine hiç bakılmasın demiyorum çünkü bir değerleme(valuation) göstergesi olarak kullanılabilir, ama ona bakarak yatırım kararı almak doğru değil.
Yer İmleri