bir dükkanı veya evi düşünün bu gayrimenkuller kira getirisi ile kendini kaç yılda amorti edebiliyor...örneğin 250 bin tl lik bir ev halihazırda bizim buralardaki kira getirisi aylık 1 000 tl dir...o halde yılda 12 000 tl getirisi var....250 bin tl yi ise 20,8 yaklaşık olarak 21 yılda kendi amorti ediyor...demek ki bu evin fk sı 21 dir diyebiliriz...
şimdi kafeini ele alalım...ödenmiş sermayesi 18,9 milyon tl dir...6 aylıklarda 5,2 milyon kar getirmiştir...bu kar ile kabaca yıl sonunda 10,4 milyon kar getirecek dersek ( ki şirketin beklentisi de 10-12 milyondur ) o halde şu anki fiyatı 6,40 olduğuna göre : 6,40*18,9 =120,96 milyon (piyasa değeri) /10,4 (yıllık karı ) =11,6 fk ortaya çıkar...
eğer bazı sitelerde fk 23 olarak gösterilmiş ise bu 6 aylığa göre yapılmış hesaptır..bunu yarıyıla bölersek bu 23 rakamı 11,5 a denk gelecek ki benim hesap ile örtüşmektedir...bu durumda diğer sektör hisselerini de o şekilde ikiye bölmek gerekecek...tabi onlar da 6 aylığa göre hesaplanmış ise ???
ALLAH ım bana doğruyu doğru, yanlışı da yanlış olarak göster ve bana doğru ile amel etmeyi nasip et
Yer İmleri