Originally Posted by
Borşa
BES e hiç bulaşmasam,şu an için daha karlıydım.Eurolarımı bozdurup BES e para yatırdım hep.
Bu zoruma gitmiyorda,verilen devlet katkısı fonu neden zarar ediyor onu anlamıyorum ? TL bazında benim yatırımlarım karda ama devlet katkısı zararda.Demek ki bu işe bakanlar ekonomiden anlamıyorlar
Çalışansanız ve şirket BES'e 1'e 1 katkı veriyorsa.BES çok karlı. 2 kat kazanç cepte (banka ve kurumsal şirketlerde mevcut bu sistem)
Fakat benim gibi freelance çalışan veya normal çalışansanız ,şirket katkılı BES olmayan otomatik katılım olursa hem enflasyona karşı ciddi bir kayıp hemde devlet katkısının verimli kullanılmaması ve istenilen yatırıma yönlendirilememesi çok kötü.
Sırf %25 devlet katkısı için bu sisteme girmek yerine temettü veren uzun vadeli Yurtdışı ve yurtiçi hisse+banka dolar/tl/altın mevduatı şeklinde bir portfoy daha fazla getiri sunacaktır.
Ayrıca Türkiye'de sermaye piyasaları ve finansal özgürlük konusunda daha çok eğitimler verilmeli. Bu konuda daha emekleme aşamasındayız.
BES'in tek avantajlı tarafınıda yazalım; para biriktirme ve tasarruf huyu olmayan kişiler için kredi kartından otomatik prim ödenmesi. Bu en azından o kişiler için bir sigorta niteliğindedir.
syg.
“Sermaye piyasası, sabırsız kişiden sabırlı kişiye para aktaran bir araçtır". Warren Buffett
"Don't be dazzled by the stock market.. It's a giant distraction" John Bogle
Yer İmleri