Originally Posted by
Emirhan06
SPK kuralları gereği %80 temettü dağıtımı olasılık dahilinde. Kaldıkı PETUN 2015 ve 2016 yılı karlarının yaklaşık %70-80 civarını dağıtmıştır. 2016 ve 2017 yıllarında yaklaşık 1 lira temettü verdi. Yani 45 milyon TL civarı. Bu yıllarda 55-60 milyon TL net karı olduğunu düşünürsek , demek ki net karın yaklaşık %70-80 arasında bir meblağı temettü olarak vermiş demektir.
Zaten PETUN son 10 yılın en fazla temettü veren şirketlerinden. O yüzden bunu vermesi hayal değil. Ama bana fazla gelen 1.49 TL temettü verecek denmesi. Eğer %80 karını dağıtsa bile , hisse başına 1.49 TL temettü verebilmesi için 2018 yılını yaklaşık 80-85 milyon TL net karla kapaması lazım. Bu şartlarda bu zor. Şirketin satışları istenen düzeyde artmıyor. Hatta artışlar enflasyonun altında kalıyor.
Bu da şirketin tonaj olarak daha az satması anlamına gelir. Yani şirket pazar payı kaybediyor. Bence bu seneyi de geçen seneye paralel 55-60 milyon TL kar ile kapatabilir. Ama yine de bu şirketin şu an çok ucuz olduğu gerçeğini değiştirmez.
PETUN şu an olması gerekenin en az %40 altında. Satışını ve karını arttıramasa bile çok ucuz şu an.
Konuyu dağıtmadan gidecek olursak , %80 temettü çok iddialı ama imkansız değil. Bunu düzenli yapan Oyak şirketleri , Koç şirketleri var.
Sonuçda Pınar grubunun sahibi Yaşar Holdinge 2019 ve 2020 senesinde çok para lazım olacak 250 Milyon EUR düzeyindeki tahvilin geri ödemesinde kullanılmak üzere. O yüzden 2019 ve 2020 senesinde PInar Et ve Süt dağıtılabilir karın tamamını dağıtabilir. Sonuçta buna büyük ortak Yaşar Holding karar verecek ve Yaşar Holdinge para lazım. O yüzden olası görüyorum %80'i.
Tabii ki bu şirketin nakit akışını , borçluluğunu ve yatırım yapabilme kabiliyetini azaltır. Ama unutmayalım ki Pınar Et'in zaten hali hazırda banka borcu hemen hemen hiç yok. Dolayısıyla yüksek temettü belki finansal dengeleri biraz bozar ama hisse fiyatını yukarı çeker.
Benim asıl beklentim temettü değil , şirketin başkasına satılma olasılığı yada stratejik ortak alımı konuları. Çünkü Yaşar holding 2020 senesinde 250 Milyon EUR borç ödemesi yapacak. Gelirlerinin çoğu TL olan bir şirket için , son kur artışı ile bu parayı ödemek çok zorlayıcı olacak. Üstelik holdingin temettü getiren Pınar Et ve Süt dışında öyle çok büyük bir şirketi de yok. Bunlardan gelecek temettü ise bu borcu ödemez.
Bu yüzden ben Yaşar Holdingin önümüzdeki 1 sene içinde bazı şirketlerini satacağını veya ortak alacağını düşünüyorum. Şu anda en para edecek , iyi paraya satabileceği şirketleri ise Pınar Et , süt ve su.
Diğerlerini iyi paraya satamaz. Eğer bu 3 şirketin birini veya hepsini satacak olursa asıl hissenin patlaması o zaman olur.
O zaman işte Pınar Et'in 20-25 lira ve hatta daha fazla hisse değerine ulaşması mümkün olabilir.
Hayırlısı.
YTD
Yer İmleri