Bazý çeliþkiler mevcut..
Merkez bankasý gecelik fonlama maliyetinin çok üzerinde bir faiz mevcut piyasa bankalarýnda. Para satýn alýrken ve satarken de bu marj dahada açýlmakta.
Bu noktada birileri büyük zarar ediyor. Görünen oki zarar eden merkez bankasý. Bankalar bu marj dan faydalanýyor ve faydalanmaya devam edecek.
Peki neden xbank endeksi dolayýsý ile bankalar aþýrý satýlýyor.
Sebebi geri dönemeyecek ödenemeyecek krediler ve son noktada karlýlýðý devam eden bankalara maliyet ödetmek.
Ne þekilde bir maliyet
Merkez bankasý ben sizi fonladýðým maliyeti ile finanse ettim, nakit toplamanýza yardýmcý oldum, yüksek faiz ile para satmanýzý saðladým. Þimdi ben faiz arttýrmayacaðým bu resesyona beraber gideceðiz ve sizde piyasayý fonlama ya zaman içinde benim fonlama ma uyacaksýnýz. Herkez bir bedel ödeyecek kýsa vadede geri dönmeyen krediler uzun vadede satmýþ olduðunuz yüksek faiz li paralar ile bu yükü taþýyavaksýnýz. diyebilir merkez bankasý..
Bu durumda Kýsa vade Benjamin ilginç fiyatlamalara maruz kalabilir. Ama kalýcý olmayacaktýr orta vade için.
Çünkü bu döngünün kurulabilmesi için mantýklý seçenek bu.
Diðeri 575 baz puan artýþ yapabilme kabiliyeti olan merkez bankasý hem kur hem faiz cephesinden ödün verir.
Karar vermesi gereken kur mu faiz mi? Her ikiside olmama lý..
Saygýlar Bol kazançlar
hakuna matara....memento mori.
Yer Ýmleri