Şirket için şu anda iki olumsuz durum var bunları da yazayım;
1) Arz yönlü sıkıntılardan dolayı başlıca ham maddemiz olan petrolün fiyatı geçen çeyreğe göre artıyor ve dolayısıyla maliyet tarafında baskı oluşuyor. Geçen çeyrek ortalama 68$'dan işlem gören WTI ham petrolün fiyatı şu anda 70$ seviyelerinde. Ben petrolde uzun vadede küresel enflasyonun üstünde yükselişler beklemiyorum ve bu yüzden geçici bir sorun olarak görüyorum.
2) Euro maliyetimiz yok fakat yanlış hatırlamıyorsam satışlarımızın %23'ü Euro cinsinden. Dolayısıyla karlılık oranımız EUR/USD paritesindeki yükselişlerden olumlu, düşüşlerden olumsuz etkileniyor. EUR/USD geçen çeyrekte ortalama 1,19 seviyelerindeydi, şu anda ise 1,16 seviyelerinde bulunuyor. Ben buradaki riskin EM para birimlerindeki düşüşten dolayı önemsiz olduğunu düşünüyorum çünkü oradaki düşüş daha fazla ve yaklaşık %28 maliyetimiz EM para birimlerinden oluşuyor. Bir de şirket zaten EUR/USD paritesindeki riskin önemli bir kısmını hedge etmiş durumda.
Toparlayacak olursak yukarıda saydığım iki faktör haricinde şirketin bilançosunu olumsuz etkileyecek benim görebildiğim herhangi bir faktör bulunmuyor. EM para birimlerindeki değer kaybı yukarıdaki olumsuz faktörleri görmezden gelebilmemizi sağlıyor, dolar bazlı karlılık oranlarında bu iki faktörden dolayı çok yüksek bir artış beklemesem de TL bazlı müthiş bir bilançonun bizi beklediğini düşünüyorum.
Yazdıklarım tamamen kişisel görüşlerim olup yatırım tavsiyesi değildir.
Yer İmleri