Sayfa 1407/7020 İlkİlk ... 4079071307135713971405140614071408140914171457150719072407 ... SonSon
Arama sonucu : 56156 madde; 11,249 - 11,256 arası.

Konu: Sanat Mozaik

1. Ingiliz sair Thomas Ernest Hulme’nin dogum yildonumu (16 Eylul 1883)

Hafif bir ayaz guz gecesinde
    Dolastim disarda
    Ve bir cite yaslanan kirmizi ayi gordum
    Yanaklari kizarmis bir ciftciyi andiran.
    Durup konusmadan basimla selamladim,
    Istekli yildizlar sarmisti dort bir yani
    Bembeyaz yuzleriyle sehir cocuklarinin.

Yuırudum vadideki koruya yuregim sevinc icinde
    Sumbuller mevsiminde,
    Guzellik kokulu bir ortu gibi
    Sarip boguncaya kadar beni.
    Oylece kalakaldim, kiskivrak, kollari bagli
    Kendi kendinin hadimi olan o guzellikle.
    Simdi karisiyorum o son irmaga
    Ilencli, bir cuvalda, cit cikarmadan,
    Bogazi seyre dalan herhangi bir Turk gibi.

Lighthearted I walked into the valley wood
    In the time of hyacinths,
    Till beauty like a scented cloth
    Cast over, stifled me. I was bound
    Motionless and faint of breath
    By loveliness that is her own eunuch.
    Now pass I to the final river
    Ignominiously, in a sack, without sound,
    As any peeping Turk to the Bosphorus.

Sessiz rihtimin ustunde gece yarisi,
    Geminin direginin iplerine takilmis
    Asili duruyor ay. O kadar uzakmis gibi gorunen
    Bir cocugun balonu yalniz, oyundan sonra unutulmus.

Above the quiet dock in mid night,
    Tangled in the tall mast’s corded height,
    Hangs the moon. What seemed so far away
    Is but a child’s balloon, forgotten after play.

2. 1939 yilinda Nobel Eddebiyat Odulunu kazanan Finli yazar Frans Eemil Sillanpää’nin dogum yildonumu (16 Eylul 1888)

"Oluler bile kalkarlar, nicin ayri ayri mezarlara gomulduklerini hayretle sorarlar; bu ayriligin nedenini hatirlamalari onlar icin imkansizdir."

"Even the dead arise and wonder why they have been buried like this, in separate graves, for they cannot possibly remember what that was supposed to mean."

3. Fransiz ressam Paul Gauguin, 16 Eylul 1901 tarihinde Markiz Adalarindaki (Marquesas Islands) Atuona’ya yerlesti.

4. Cek sair Vladimír Holan’in dogum yildonumu (16 Eylul 1905)

Hic dikkat ettin mi yataginiı yapisina
    yasli annenin,
    bir tek burusuk kalmasin diye
    nasil ceker, duzeltir, gerer carsafini?
    Soluk alip verisi oylesine icten,
    ellerinin hareketi, avuclari o denli sevecen ki
    gecmiste Persepolis'teki atesi hala onlar sondurmekte,
    su an ise Cin kiyilarindan ya da
    bilinmeyen denizlerden kopup gelebilecek
    bir firtinayi onlar yatistirmaktadir…

As-tu jamais observé ta vieille mère
    quand elle faisait ton lit,
    a manière dont elle tend le drap, l'arrange, le borde et la caresse
    pour qu'il ne reste pas sur lui le moindre pli?
    Sa respiration, le geste de ses mains et de sa paume
    débordent d'une telle tendresse
    que du fond des temps elle n'en finit pas d'éteindre l'incendie de Persepolis
    et qu'aujourd'hui elle apaise déjà quelque tempête future
    au large de la mer de Chine et d'une mer encore inconnue ...

5. Fransiz tarihci ve filozof Gabriel Séailles’nin olum yildonumu (16 Eylul 1922)

“Ruh yildizlarla dolu bir gokyuzu gibidir; insan hic farkinda olmasa da onceleri bu yildizlar kendiliginden parlar ama sonra teker teker sonerler ve geriye yalnizca parlakligini yitirmis masmavi gecenin dinginligi kalir.”

“L'esprit est comme un grand ciel plein d'étoiles qui d'abord rayonnent sans qu'on y songe, et dont les lumières une à une s'éteignent, ne laissant que la sérénité d'une nuit dont l'azur profond de moins en moins s'éclaire.”

6. Amerikali aktris ve sarkici Lauren Bacall'in dogum yildonumu (16 Eylul 1924)

7. Amerikan blues sarkicisi, elektro gitarist ve besteci B.B. King'in (Riley B. King) dogum yildonumu (16 Eylul 1925)

“Kadinlar, arkadaslar ve muzik. Bu ucu olmasaydi burada olmak istemezdim. / Ladies, friends and music – without those three, I wouldn't wanna be here.”

8. 1959 yilinda yayinladigi Ozel Bir Baris (A Separate Peace - Pace separata) romaniyla taninan Amerikali roman yazari John Knowles'in dogum yildonumu (16 Eylul 1926)

"Herkesin tarihinde ozel olarak kendisine ait bir an vardir. Duygularinin kendisi uzerinde en guclu etkisi oldugu andir bu, o andan sonra artik bu kisiye ne zaman ‘gunumuzde’ ya da ‘hayatta’ ya da ‘gercekte’ deseniz, uzerinden elli yil bile gecmis olsa, o sizin bu andan soz ettiginizi dusunecektir. Taskin duygulari dunyanin o kisinin zihninde bir iz birakmasina yol acmistir, artik hep o gecici anin damgasini tasiyacaktir."Ozel Bir Baris

"Everyone has a moment in history which belongs particularly to him. It is the moment when his emotions achieve their most powerful sway over him, and afterward when you say to this person ‘the world today’ or ‘life’ or ‘reality’ he will assume that you mean this moment, even if it is fifty years past. The world, through his unleashed emotions, imprinted itself upon him, and he carries the stamp of that passing moment forever."

Sayfa 1407/7020 İlkİlk ... 4079071307135713971405140614071408140914171457150719072407 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •