Sayfa 161/1230 İlkİlk ... 611111511591601611621631712112616611161 ... SonSon
Arama sonucu : 9840 madde; 1,281 - 1,288 arası.

Konu: ...::: Beyaz Yaka İçin Tasarruf ve Yatırım Koçluğu-2 :::...

1.  Alıntı Originally Posted by Bayesian Yazıyı Oku
    Bana göre tasarruf ve harcama arasinda firsat maliyeti açısından şöyle bir fark var. Ben bugun harcamiyorsam, yarın harcayabilecegim. Bugun harcayan da yarin harcayamayacak. Şimdi yatırım seçeneği çıkıyor, yatirim yaparak da parami degerlendirebilirim,olmadi mevduatta sadece harcama ertelememin geri dönüşünü alırım.
    Şimdi ben eski model polo aracımı yenilemedim onun yerine biriktirdim. Fakat devlet eliyle dalgalı kurda yapilan devalüasyon ve devletin enflasyonu kontrol etmeme isteği ile param eridi.
    Ben niye biriktiriyorum? Çünkü gelirim giderimden fazla. Şimdi bir arabaya cok da ihtiyacim yok. Ve kestiremedigim gelecek tehlikelere karşı temkinli davranıyorum.
    Tasarruf yaparak iyi yapıyorsun...Oran olarak seni üzmeyecek en yüksek düzeyde tasarruf yapmalı insan. Araba tüketim malzemesi, durduğu yerde de değer kaybediyor. Polo seni çok üzmüyorsa binmeye devam et.

Şu an, arabalar inanılmaz pahalı hale geldi...ev-araba paritesi 1 e yaklaştı, şu ortama araba yerine eve yönelmek daha mantıklı bence.

(Ülkemizde zaman zaman ev-araba paritesi 1 e yaklaşır...lale devirlerinde ise 1 ev 2 hatta 3 parasına denk gelir...bu döngü her 10-15 senede bir tekrarlanıyor..buna kur devalüasyon krizleri de diyebiliriz...şu an orta-üst sınıf bir c segment araba parasına, ist de orta halli bir 2+1 ev alınabiliyor).

2. usa de düzenli temettü veren borsada işlem gören (etf ) ya da borsa dışı GYO fonları neler olabilir ?

3. 10000 Soda
    500 Tüpraş
    10000 Petkim
    15000 Demisaş
    5000 isdemir
    5000 aksa
    5000 Sasa
    5000 hektaş
    5000 Kafein
    5000 Kordsa

Kendime böyle bir hedef koydum. Bu kadar toplamaya çalışacağım

Yöntem olarak da şöyle yapıyorum.

Ana paramın olduğu aracı kurum ile bu hisseleri topladığım aracı kurum farklı.

Beğendiğim bilançosunu sevdiğim hisselerden korkmadan alım yapıyorum ana param ile. Mesela borsanın yıkıldığı son üç-beş gün alım yaptım. 100-200 lira kar olduğu zaman satış yapıp uzun vadeli yere geçiriyorum kar ettiğim kadar parayı. Oradan bu hisseleri almaya devam ediyorum. Gözümün önünde olmadıkları için gönlümden de uzak oluyorlar. Daha önce aynı yöntem ile topladığım hisseleri aynı portföyde tutuyordum. Bunlar fazla kar etmiş satıp alttan alayım diyordum. Bir bakmışım 9 liradan sattığım Kordsa 10.50

Bakalım ne kadar devam edeceğim ve bu adetlerde hisse toplayabilecek miyim...

hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

4.  Alıntı Originally Posted by cesar Yazıyı Oku
    10000 Soda
    500 Tüpraş
    10000 Petkim
    15000 Demisaş
    5000 isdemir
    5000 aksa
    5000 Sasa
    5000 hektaş
    5000 Kafein
    5000 Kordsa

Kendime böyle bir hedef koydum. Bu kadar toplamaya çalışacağım

Yöntem olarak da şöyle yapıyorum.

Ana paramın olduğu aracı kurum ile bu hisseleri topladığım aracı kurum farklı.

Beğendiğim bilançosunu sevdiğim hisselerden korkmadan alım yapıyorum ana param ile. Mesela borsanın yıkıldığı son üç-beş gün alım yaptım. 100-200 lira kar olduğu zaman satış yapıp uzun vadeli yere geçiriyorum kar ettiğim kadar parayı. Oradan bu hisseleri almaya devam ediyorum. Gözümün önünde olmadıkları için gönlümden de uzak oluyorlar. Daha önce aynı yöntem ile topladığım hisseleri aynı portföyde tutuyordum. Bunlar fazla kar etmiş satıp alttan alayım diyordum. Bir bakmışım 9 liradan sattığım Kordsa 10.50

Bakalım ne kadar devam edeceğim ve bu adetlerde hisse toplayabilecek miyim...

hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
    Al sat yapıyorum kazandığım parayla hisse topluyorum diyorsan bence hiç zahmet etme paranı aylık %25 ten faize at faiziyle hisse al en azından kaybetme şansın olmaz. Küçük yatırımcı al sattan ne kadar başarılı olduysa o kadar başarılı olma şansın var. Bence sıfır..

5.  Alıntı Originally Posted by cenkbjk Yazıyı Oku
    Al sat yapıyorum kazandığım parayla hisse topluyorum diyorsan bence hiç zahmet etme paranı aylık %25 ten faize at faiziyle hisse al en azından kaybetme şansın olmaz. Küçük yatırımcı al sattan ne kadar başarılı olduysa o kadar başarılı olma şansın var. Bence sıfır..
    Bu fikre katılıyorum anaparanı korumuş olursun.Ülke gündemi her geçen gün kendine yeni bir gerginlik buluyor.Kısa vadeyi geç orta vadede bile bir şey olmaz borsadan.

SM-J710FQ cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

6.  Alıntı Originally Posted by cenkbjk Yazıyı Oku
    Faize para koymayı kendi açımdan mantıklı bulmuyorum. Katılım bankaları da zaten düşük oranlar veriyorlar.

Ana paramdan artıdayım. Borsa düşsün çıksın. Çok önemli değil. [emoji3]

Sent from my iPhone using hisse.net mobile app

7. Maalesef yükselen faizler nedeniyle yeni yatırım maliyetleri çok arttı. Üstelik bu yüksek faiz furyası daha yeni başlıyor sayılır, abd önderliğinde parasal gevşeme sıkılaşmaya döndükçe, faizler daha da artacak. Yeni yatırımlar daha da zorlaşacak.

Bu durumda uzun vade için hangi şirketlere odaklanmalıyız. Yatırımlarını yeni yeni tamamlamış, kapasitesini minimal yatırımlarla daha da arttırabilecek firmalara. Çünkü işler tekrar yoluna girmeye başlayınca yeni kapasite ihtiyacı öncelikle altyapısı müsait bu şirketler tarafından karşılanacak.

Aklıma yatırımlarını yeni tamamlayan Brisa geliyor. Hatta Türkiye ye lastik sektöründe yeni yatırımlar da gündemdeydi. Ancak bu yeni yatırımlar ya gündemden kalktı, ya da devam etmekte olanlar yavaşladı. Mesela petrokimya sektörü. Hatta stratejik yatırımlar çerçevesinde teşvikler de açıklanmıştı. Şu ortamda bu yatırımlar da bir süre daha vücut bulamayacak. Bu açıdan da Socar-Petkim önemli bir avantaj elde etmiş durumda.

Bu yatırım avantajı özellikle ağır sanayi için geçerli tabii ki...Yani yeni yatırımların yüksek maliyetli olduğu ve zaman aldığı sektörler...Bu açıdan bakınca hangi firmalar öne çıkabilir (Hele Brisa gibi bu yatırımları dövizle fonlamış ve düşük kurdan bu borçları tl ye döndürmüş(swap) firmalar inanılmaz avantajlı hale geliyor).

Sayfa 161/1230 İlkİlk ... 611111511591601611621631712112616611161 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •