Originally Posted by
Turnike
TCMB rezevleri 2,4milyar dolar artmış, demek ki bir miktar dolar girişi var.
Artık eurobond'lardan mı geldi, sendikasyonlardan mı, yastık altına kaçan dolar mı piyasaya dönüyor yoksa net hata noksan denilen kaynağı belirsiz milyar dolarlar mı hücum etti. Bunu ayıklayabileceğimiz verilere ulaşamıyorum.
Fakat yabancı hala dibs almamış, yani adam dolarını getirip bozdurup, TL olarak repo yapmamış, tahvil almamış. Demek ki yabancı hala riskli görüyor bu işlemi.
Yabancı bir ara 35 milyar dolarlık dibs'e sahipti. Bu hafta sadece 2,5 milyon dolarlık alım yapmış. TL bir nedenden cazip değil bu adamlara.
Fakat dolar verip senelik %7,5 dolar faizi almayı tercih etmişler, yani ödenmemesi en zor olan hazine garantili eurobond'u almış. Devlet garantisi en büyük garanti sonuçta.
Bu adam neden TL 'ye geçmeyi tercih etmiyor, garanti işlemi tercih ediyor. İyi düşünmek lazım.
Gelelim BDDK verilerine
Önceki hafta 888milyon dolar olan döviz bazlı takipteki alacaklar 1234milyon dolara çıkmış. Artış çok fazla. Bu miktar 5 ay önce 25 milyon dolardı. Batık sayılabilecek krediler yani. Sanırım bu batık krediler yabancıları TL'ye geçmekten korkutuyor.
BBVA 2 gün önce en kötüsü geride kaldı demişti.
Ben bekliyorum ki bir kurum açıklama yaptığında sebepleri sıralamalı. İşte şundan bundan dolayı diye. Yoksa bir anlamı yok. Rabo bank dolarda 3,60 beklerken 7,20'yi gördük.
Mesela fitch ve moody's raporlarında detaylı olarak anlatılır bu konular. Adam der şu sebepten şu olabilir, bunlardan dolayı risk arttı ya da düştü diye açık açık yazar.
O yüzden dolarda yukarı ya da aşağı hedef veren ve sebebini yazmayan kurumların açıklamaları yok hükmündedir.
Yer İmleri