Alıntı Originally Posted by grand2023 Yazıyı Oku
Yaşar Holding'e bağlı Pınar Süt'ten 73 işçinin çıkarıldığı, firmanın İzmir'deki yoğurt hattının kapatıldığı öğrenildi. Pınar Yoğurt'u bundan sonra Eskişehir ve Urfa'daki fabrikaların üreteceği belirtildi.*

Aynı holdinge bağlı DYO boya fabrikasından da 100'den fazla işçinin işten çıkarıldığı öğrenildi.*
Yaşar zor durumda mı,acele yorum Emirhan pazarlama...

Ya arkadaş burayı sirke çevirdi bunlar ya.

Borsa şirketinde rakam okumayı bilemediği için şiirle dert anlatmaya çalışan tedaviye muhtaç bir güruhla karşı karşıyayız.

Madem isimle soru soruldu cevaplayalım bu rakam bilmez , araştırma yapmaz gruba.

1- Pınar Süt'ün 2018 ortalama çalışan sayısı 1120 civarı. Bu kadar kişi içinde 75 kişinin iş akdinin feshedilmesi şirketin zor durumda olduğunun değil üretim planlamasının değiştiğini gösterir.

Şirket Geçen sene Urfa'da yeni fabrika açtı. Urfa fabrikası konumu gereği en büyük devlet yeşviği verilen yerlerden biri. Vergi teşviği var , elektrik teşviği var , SSK primi teşviği var. Tüm bunlar yüzünden şirket buraya fabrika açtı bu teşviklerden yararlanmak için.

Fabrika bitince de program dahilinde üretimin bir bölümünü buraya kaydırması çok doğal. Yani bu işlerin kesatlığından değil tamamen ekonomik gerekçelerle yapılan birşey. Üretim pahalı maliyetli bölgeden ucuz maliyetli bölgeye kaydırılıyor. Olan budur.

Pınar sütün satış rakamları TL bazında geçen senenin %20-25 üstünde. Hayal görmeyin.

Koskoca dev şirketler bile üretimin pahalı olduğu yerden ucuz olduğu yere kayar. Bu rekabetin bir gereğidir. MALİYETLERİ KISARSINIZ Kİ REKABET GÜCÜNÜZ ARTSIN.

Urfaya fabrika yapılmasının 2 gerekçesi var

1- Devlet teşviklerinden yaralanmak.

2- İzmir ve Eskişehirden Türkiyenin doğusuna mal taşımak yerine üretimi orada yapıp nakliye ve lojistik avantajı sağlamak. Ayrıca Irak -İran - Suriye - Azerbaycan gibi İhracat pazarlarına daha yakın olmak.

Altında başka bir gerekçe arama. Tembellik yapıp google bunları yazacağına aç bak şirketin her çeyrek açıkladığı yatırımcı sunumu var. Ne aldı ne sattı ne kadar arttı hepsi yazıyor. Hiçbir şey bilmiyorsan bari gelir tablosuna bak. Orada geçen sene ile karşılaştırmalı yazar herşey. Düştü mü çıktı mı bak.

Petun'da biraz tonaj ve pazar kaybı var ama bunu dün de yazdım en fazla %2-3 civarı tonaj kaybı var. Ama fiyat %50 düştüğü için bu fiyatlar çok cazip.

2- DYO olayına gelince. Evet DYO'da sıkıntı var. Faizler yükselince inşaat piyasası yavaşladı ve DYO da inşaat boyalarında satış düşüşü yaşadı. Ama bu olayın sadece DYO ile alakası yok sektör daraldı. Aynı sorunu Marshall , Polisan ve Betek de yaşıyor.

DYO da bu ülkede iş yapan bir firma olarak ülke gerçeklerinden uzak yaşayamaz. Ama DYO'nun da çalışan sayısı 1100 civarıdır. Yurt içinde 3 yurt dışında 3 fabrikası var. Bu kadar büyük organizasyonda bu kadar işçi çıkarılması büyük kriz gibi gösterilmez.

Bunlar iş aleminin normal hareketleri. Bugün dev şirketler bile binlerce çalışan çıkarabiliyor. İşler daralır çıkarırsınız , işler artar alırsınız. Bunu büyük kriz gibi göstermek ancak rakam bilmez derdini şiirle anlatmaya çalışan cahillerin işidir.

Türkiye ne kadar kötü ise yaşar o kadar kötü olur , türkiye ne kadar iyi ise yaşar o kadar iyi olur.

Bugün borsda onlarca satışı karı düşen şirket var. Kardan zarara geçenler var. Çünkü ülkede bir kriz gerçeği var. Ama gıda krizlerden en az etkilelen sektördür.

Kaldı ki burası ne Pınar süt ne de DYO sayfası. Burası PETUN sayfası ve ben dedikodularla değil finansal tablolarla alırım yatırım kararımı.

PETUN'un son mali tabloları bana bu şirketin sudan ucuz olduğunu gösteriyor.

Anlıyacağını sanmıyorum ama olabildiğince basit anlatmaya çalıştım.

Anlamazsın çünkü niyetin iyi değil. Dünyada en zor şey kötü niyetli bir insana dediğinin tersini anlatmaktır. Niyeti kötü olduğu için anlasa da anlamamazlığa gelir.

Hadi hocam bakın işinize yazın şiirlerinize. Benim sizden öğrenecek birşeyim yok efsane bozuntuları.