Boyle pek acik olmayan durumlarda maliyenin tutumu hep kendine, kendi cikarina gore yorumlamak seklinde olur.
Ustelik bu is hemen de ortaya cikarilmaz, bir kac sene sonra bazen tam da zaman asimina ugrayacagi 5. senenin sonlarina dogru olur ki daha cok gecikme cezasi yazilabilsin.
2002 yilinda ikinci elden Isbankasi araciligi ile iskontolu TL cinsi hazine bonolarindan vadesine 1 yil kadar olanlardan almistim ve vadeye yakin bir zamanda artik nasilsa fiyati da pek dalgalanmaz diye vade bitiminden bir kac ay once satmistim.
Ancak sonradan ogrendigime gore sadece vadesini bekleyenler belli bir sinir altinda beyan etmek durumunda degillermis ama vadesinden once satanlarin belli bir rakami asinca mutlaka beyan etmesi gerekiyormus.
Maliye iki uc yil sonra bazi bankalardan vadesinden once bonolari satanlarin (al-sat geliri oluyor ve beyana tabii) listesini istemis..
Is bankasi da sagolsun tabii beni hemen listeye eklemis. 
Ikametgahimin bulundugu vergi dairesinden arandim ve ilgili bonolarin alim satim gelirini beyan etmedigimi soylediler..
Vergi zayii+gecikme cezasi yuklu bir rakam ceza kestiler.
Vergi kanunlarini oturup okudum ve sansima o donem ihrac tarihi belli bir tarihten once ve sonra olmak uzere iki cesit uygulama oldugunu gordum.
Belli bir tarihten once ihrac edilen bonolarin vadesinden once satilmasi sonucu dogan kazanc belli bir sinirin altinda kaliyorsa (76.6 Milyar) beyan edilmiyormus ve stopaj nihai vergi olarak kaliyormus.
Bunun yanısıra 4710 sayılı kanunla GVK'na eklenen Geçici 59'ncu madde hükmü gereği 26.07.2001- 31.12. 2002 tarihleri arasında ihraç edilen Hazine Bonosu ve Devlet Tahvillerinden elde edilen faizlerin ve elden çıkarılması nedeniyle oluşan değer artış kazançlarının toplamının 76.6milyarlık kısmı vergiden istisna olacak. İstisna, faiz gelirleri ile elden çıkarma dolayısıyla elde edilen diğer kazançlar toplamına uygulanacaktır. Bir gerçek kişinin, hem faiz hem de elden çıkarma dolayısıyla elde ettiği kazancın bulunması ve gelir toplamının istisna sınırını aşması halinde, istisnanın hangi kazanca uygulanacağı mükellefçe serbestçe belirlenecektir.
http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/d...aktadir-101394
Bunu vergi dairesine anlatmak hic kolay olmadi tabii, aylarimi aldi ama bir suru karsilikla yazisma git gel v.s sonunda basardim ve teblig edilen vergi cezasini sildirdim.
O tarihten beridir bu islere daha dikkatli bakar ve herkese de tavsiye eder oldum.
Syg,
Son düzenleme : Dudu; 23-01-2019 saat: 23:08.
Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY
Yer İmleri