Artan

249,70 10 18:10
108,50 9.98 18:10
21,94 9.97 18:10
259,50 9.96 18:10
21,22 9.95 18:10
Artan Hisseler

Azalan

77,90 -9.99 18:10
9,96 -9.95 18:10
16,38 -9.95 18:10
1,41 -9.03 18:10
21,86 -8.07 18:10
Azalan Hisseler

İşlem

8.647.548.492,50 18:10
8.598.707.337,64 18:10
6.479.891.340,50 18:10
6.323.791.257,20 18:10
5.969.869.447,75 18:10
Tüm Hisseler
Arama sonucu : 847 madde; 1 - 8 arası.

Konu: Temettu Etkisizligi

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
  1. Sayın Drizm,
    Sorular tam olmamış gibi o yüzden boşlukta anlamlı dolmuyor.

Şirketler temettü dağıttı diye vergi ödemiyor, ettiği kar üzerinden vergi ödüyor. Şirket temettü dağıtmasada vergisini ödüyor yani.
    Ama olan şu, temettü dağıtılınca stopaj adı altında yatırımcıdan ayrı bir kesinti yapılıyor. Benim bildiğim, belli sınırlar dahilinde eğer beyanname verirseniz %15 olan bu stopaj kesintisini geri alabildiğiniz gibi, oluşan vergiden eğitim sağlık gibi bazı harcamalarınızıda kanunen belirli oranları aşmamak kaydıyla düşebiliyorsunuz. Bazı durumlarda bırakın kesintiyi, vergi iadesi bile alabiliyorsunuz.

Daha önce bu konuda link göndermiştim.
    Şu aşağıdaki linktede bununla ilgili bir gazete yazısı var.

http://m.milliyet.com.tr/yazarlar/pr...lacak-2402717/

Ha bir nokta daha, bu stopaj denilen kesinti bazı şirketlerin dağıttığı temettü den kesilmiyor yasalar gereği. Örneğin YO statüsündeki şirketlerin dağıttığı temettü bu stopaj kesintisinden muaf.

2.soru hiç büyük şirket yönetiminde bulunmamış, belli bir miktar para ile hisse alıp satan kişilerin, kendi bilgileri çerçevesinde ve BIST'teki sığ üç kağıtçı veya kötü yönetime sahip bir iki şirketin daha önce ortaya koyduğu bu uygulamayı temel alıp bunu genele yaymalarının öte bir şey değil. Hani diyorlar ya sürekli filanca şirket filanca yılda temettü dağıttı sonra da gitti kredi kullandı. İşte o örnek sürekli ısıtılıp sofraya konuyor.
    Ülkemizde sermaye piyasalarındaki denetim eksikliği geçmişte bu kötü uygulama örneklerine izin vermiş, bu arkadaşlarda bunu sanki sürekli oluyormuş gibi ortaya sürüp duruyorlar.

Böyle bir şey yok. Tüpraş gibi, İş Bankası gibi büyük kuruluşlar temettü dağıtırlar ama yatırım, sendikasyon kredisi vb kredileride kullanırlar. Bunu sadece bizim firmalarımız değil dünyadaki tüm itibarlı köklü ve büyük firmalar yapar.

Siz sanıyormusunuzki Cola, BP, Shell vb bir ülkeye girerken bir yatırım yaparken, kasalarında fazla fazla paraları olmasına rağmen, bizim Tüpraş'ın yaptığını yapmaz yani kredi kullanmaz? Bunlar halka açık şirketler web sitelerinde hersene sonu finansallarını açıklarlar. Kredi çekeceğine temettü dağıtmasın gibi gülümseten bir iddiayla ortaya çıkmadan önce keşke bir okusak, sadece kendi bildiğimizin tek doğru olmadığını bir kabul edebilsek ne iyi olurdu.

Evet bunlar dünyanın en büyük şirketleri ve onlarda, yahu ben niye kredi kullanıyorum yatırımcıya temettü vermeyeyim, kredi çekeceğime diye bizim düşündüğünüzü düşünememişler, çok aptal oldukları için gidip kredi çekmişler. Bir biz biliyoruz çünkü herşeyi.

Bu kredilerin hepsi çok düşük oranlı kredilerdir ve sigortalıdır. Yani bu şirketler yeni bir yatırım yaparken heleki riski yüksek bir ülke veya bölgede yapılan bir yatırımsa, yaptıkları yatırımın riskini kullandıkları kredinin sigortası ile minimize ederler. Her yere özkaynakla girmezler zira her yatırımı özkaynağıyla yapmak kendini ve yatırımcını daha çok riske atmaktır. Yani risk analizi yaparlar. Özkaynağıyla yatırım yapmanın riskini, garanti altına alınmış bir kredinin riskinden daha fazla bulurlarsa kredi kullanırlar. Bu analizleride öyle klavye başında bizim gibi ahkam keserek yapmazlar.

Bir şirketin uluslararası finans kurumlarından böyle çok düşük oranlı ve sigortalı kredi alabilmesi, o şirketin kredi puanına bağlıdır. O kredi puanı, şirketin finansalları, mal varlıkları ve benzeri bir çok değerlendirme kriterini içerir ki bu kriterler arasında şirket etik kuralları gibi bir kriterde vardır. Bu kurallar içindede yatırımcı ilişkileri puanlanır , temettü dağıtımı bu puanlamanın içindedir.

O bazı kurumsal büyük şirketlerin web sitelerinde yayınladıkları etik politikası, temettü politikası gibi belgeler, şirkette çay molasında canı sıkılınca insanların yazdığı boş belgeler değildir yani. Bir sistemin bir parçası olan bir amaca hizmet eder.

Bu konu burada anlatılamayacak kadar detaylı bir konu. Ama sade bir şekilde özü bu.

O yüzden, kredi kullanacağına temettü dağıtmasın söylemi anca gülümsetir dedim.

Sadece bu açıdan baktığında bile temettü meselesi anlamsızdır etksizdir demek çok yanlıştır.

Bu işler itiraz edilemeyecek matematik formüllerle olmuyor.

Dediğiniz gibi sadece matematik ile olsaydı bal arılarının uçamaması lazımdı😂

SM-G920F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
    Son düzenleme : ctugrul; 29-04-2017 saat: 07:11.

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •