Merhabalar,
ABD borsasında iyi para kazanmış ama yine de mutlu olamamış biri olarak izninizle bazı tecrübelerimi paylaşmak istiyorum;
Kendimce iyi araştırmalar yaptığımı sanıp, zaten hazırda var olan dolarlarımla (böyle yazmamın sebebini birazdan göreceksiniz) Amazon, IRobot, Netflix gibi Nasdaq hisselerine güzelce yatırımlar yaptım. Amacım bu hisseleri uzun yıllar saklayıp çocuklarıma bırakmaktı. Bu müthiş şirketler de beni yanıltmadı, o zamanlar Trump da zırt pırt twit atmayınca güzel kazançlar elde ettim.
Buraya yatırım yaparken vergi konusunda da düşüncem “kazanırsam tabi ki vergimi de vereceğim” şeklindeydi, bu yüzden çok da üstüne düşmedim ve devletimizin kur farkından da vergi alabileceğini hiç düşünmedim, bu da en büyük yanlışım oldu.
Çünkü birkaç yıl önce dolar çok düşük seviyelerdeyken girdim ve zaten var olan dolarlarımla

kazandığım kur gelirime durup dururken devletimi de ortak etmiş oldum ve güzelce vergimi ödedim.
Aslında vergilerin nerelere gittiğini görmek daha da acı veriyor ama şimdi bu konulara hiç girmeyelim.
Burada yazılan değerli yorumları da uzun uzun okudum; bazı arkadaşlar ETF lerden, temettülerden bahsedip, hisseleri satmayıp, bu vergiden kaçmayı düşünüyorlar ama bu devlet bu vergiyi almadan sizi bırakmaz arkadaşlar. Vefat etseniz bile çocuklarınıza/mirasçılarınıza çoook daha büyük vergi borcu bırakırsınız.
Temettüyü ve temettü mantığını pek sevmediğim için bu konuyla fazla ilgilenmiyorum ama özetle, ABD’den ıslak imzalı belge alamayacağınız için çifte vergi ödeyeceksiniz ve temettü uçup gidecek. Yatırım şirketlerimiz bile bu konuyu tam olarak bilmiyor, hesap extresini verince tamam sanıyorlar. Hatta bazı çalışanların, geliri beyan etmeyip vergi vermeseniz de sorun çıkmaz anlamına gelen konuşmalar da yaptığını biliyorum.
Yatırım şirketlerimiz demişken (Garanti Yatırım, İş Yatırım vs), bu şirketlerdeki ABD borsası hisselerimiz, kaynağı belirsiz olmadığı için hiçbir zaman “varlık barışı” kapsamına giremez (buradaki birkaç arkadaş varlık barışından yararlanmayı düşünmüştü). Varlık barışı için hesabın tamamen yurt dışında olması lazım. Bu konuda da Sn Dudu’nun bir yorumunu hatırlıyorum; “Hesabın yurt dışında olması vefatımızda çocuklarımıza büyük sorunlar çıkarır” gibi bir şey demişti ve ben de buna tamamen katılıyorum.
Sonuç olarak artık çok sevdiğim ABD borsasında olmayacağım. Mevcut ekonomi yönetimi olduğu sürece Bist’te de olmayı zaten düşünmüyorum.
Dolarlar boşta kalınca da uzun araştırmalarım sonucunda

birkaç Eurobond’a giriş yapmış bulunmaktayım, bu defa vergiyi de iyi araştırdım, uzmanlara danıştım ve onlardan, bilale anlatır gibi anlatmalarını rica ettim. Bazı ayarlamalarla da yıllarca kuruş vergi vermeyeceğim şekilde (yani öyle umuyorum

) alımları yaptım. İlgilenen olursa bunu da kısaca anlatabilirim..
Belki Nasdaq kadar kazanamayacağım ama en azından risk yok, kafam rahat. Artık Trump gece üzerini örttü mü, FED ne düşünüyor, Çinliler acaba Trump’ın restini görecek mi, resesyon, kriz vs vs korkularımdan da kurtulup arkama yaslanıp izleyeceğim.
Son olarak, ABD borsası ile ilgilenecek arkadaşlara tekrar hatırlatmak isterim ki; her şeyden önce vergi konusunu iyi araştırın ve sonra kararınızı verin.
Saygılar..
Yer İmleri