Originally Posted by
deniz43
Böyle bir öneriyi uygulayabilmek için döviz rezervlerinin çok yüksek olması ve/veya kayda değer bir cari fazla vermek gerekir,bu ise bizde yok,ancak sermaye kontrolu getirilirse teorik olarak uygulanabilir ama onun da getirisinden çok götürüsü olur düşüncesindeyim.Sonuç olarak Türkiye için uygulanabilir görmüyorum.Türkiye'nin ne yapması gerektiği gayet net:
1)Hukukun üstünlüğünü,bağımsız ve tarafsız bir yargıyı,bireysel temel hak ve özgürlükleri,basın özgürlüğünü anayasal çerçevede güvence altına alarak hayata geçirmek 2)İş dünyasının ihtiyacını karşılayacak ,eğitim görenlerin dünyada akranlarıyla rekabet edecek donanıma sahip olacak şekilde, bilimsel ve çağdaş bir eğitim sistemini hayata geçirmek,gıda güvenliğini sağlayacak şekilde tarımsal ve hayvancılık sektöründe köklü bir reform,ülke ekonomisini ,yüksek katma değere,innovasayona dayanacak şekilde üretim ekonomisine geçirecek yapısal reformlar 3)Yönetimde ve istihdamda liyakatı , ehliyeti,uzmanlığı esas almak 4)Serbest piyasa ekonomisine müdahale edilmemesi, bağımsız düzenleyici kurulların sadece denetim görevi yapması,rekabet hukukunun ve piyasa rahatça girilip çıkılabilmesinin işlerliğini gözetlemek ve sağlamak,tekelci dağıtım yapılarına müsade etmemekle sınırlı kalmalı 5)Kapsamlı bir programı hayata geçirirken aynı zamanda kurların ve faizlerin de hiç bir müdahale olmadan kendi doğal dengesini buluncaya kadar serbestçe salınmasına izin verilmeli.
Bu 5 ayaklı program hayata geçirilirse,yatırımcıların ve iş dünyasının güveni sağlanmış olur,kurların ve faizlerin denge oluşturduğu seviyeden ise hem yurt dışından yoğun doğrudan ve portföy yatırımı gelir hem de bizim iş dünyası da yeniden yatırım yapmaya başlar.Yapılan yatırımlarla ekonomi iyileştikçe de kurlar ve faizler de gerilemeye başlar.
Yer İmleri