Tesekkurle sayin Selka.

Bu aydan itibaren PPK toplantilari onemli. Olmasi gereken Fed oncesi cuzi bir faiz indirimi. Ben olsam sabit birakirim . 5 gun sonra Fed var. Onun alacagi aksiyon ve piyasalarin verecegi tepki onemli. Bunu bekler,olumlu gelismeler olursa olaganustu toplanir indirim yapardim. Bir dahaki PPK toplantisini beklemek Allah in emri degilya.

Temmuz enflasyonuyla, oynanmis, tufe rakamlarinin dahi tekrar 17 uzerine atmasi neredeyse kesin iken, su ortamda da 5-6 puan reel faiz vermemiz uygun iken acele etmek Eylul- Ekim aylarinin tufe uzerindeki olumlu baz etkisini tehlikeye atabilir.

Umarim aceleci olmayip sagduyu ile davranirlar.

Diger bir taraftan MB kuru baskilamak icin cok dolar yakiyor. Surdurulemez bir ise kalkistilar.

Gecen Agustos ayi ile bu Haziran arasinda

MB dis borcu 4 milyar dolar artmis,
Net rezervi 2 milyar dolar azalmis,
Net rezerv icerisinde 20 milyar swap/ emanet dolar var.Swap miktari Mayis sonuna ait. Guncel rakami bilmiyoruz.
Reeskont kredilerinden MB nin enerji ithalatcisi firmalara /Botas, verdigi dolari dusunce 12.8 milyar dolar artida kalmasi gerekirken bunu da harcamis
Hazine fazladan borclandigi 5,2 milyar dolar karsiligi dovizi MB ye bozdurmus.

Yani totalde 46 milyar dolar civari bir rakam. MB net rezervinde gorulmesi gerekirken kayip. Bu sure zarfinda ulke toplamda cari acikta vermedigine gore bu para dolari baskilamak icin kullanilmis. Zaten MB ne kurumsal ne de Baskan seviyesinde bunu yalanlamadi. Yalanlayacak bir seyde yok resmi verilerde hersey ortada.

Hic umudum olmasa da insallah bu isi kazasiz belasiz hallederler.