Originally Posted by
selka
Değerli arkadaşlar bugün fazla vaktim olmadığı için toptan cevap yazmak istiyorum...
Türkiye enflasyonu indirebilmek için 12 ay çok ağır bir bedel ödedi...
Günlük %25 faiz..
Bu hazineyi eritti, kuruttu.. Faiz gideri inanılmaz boyutta idi.. Amaç USD ı dizginlemek.. %25 faiz dizginlerde.. Dizginledi de...
Lakin; 2019 Temmuz ayında zar zor kurulmuş, kırılgan ekonomi piyasamızı 250 baz faiz indirimi beklerken 425 gibi yüksek bir faiz indirimi geldi...
Eylül de de 300 baz konuşuluyor.. Ekonomimizde bir şey değiştiğini düşünmüyorum. Ağustos 2018 ne ise; Ağustos 2019 da da aynıyız...
Aradaki fark FAİZ ler olacaktır...
Mevcut hükümet Ağustos ayında USD 7,20 yi görünce büyümekten vazgeçmiş, işsizliğe razı olmuş ve faizleri %4,5 lar dan %25 lere çıkarmıştı...
Bu durumda USD 7,20 TL ve üzeri Yükseliş beklemek en hafif tabirim ile alıklık idi...
Oysa şimdi faizler inecek hemde tek haneye deniyor.. Sert ve hızlı bir şekilde... Yılsonuna 4 ayımız var ve 425 baz puan indirdik bile..
Bu şuna benzer...
12 AY bir bedel ödedi bu ülke... Ekonomide yeniden dengelenmeyi sağlamak için...
Hazine yüksek maliyetli FAİZ ödedi.. Parası bitti.. Parayı Maliyeden istedi Maliye Hazine ye verdi.. Maliye nin biten parasını TCMB sından alamaz dı enflasyon ile mücadele vardı..
Para basılamazdı....
O zaman ZAM lar ile halk verdi, verdi, verdi...
Kısaca yüzdük yüzdük kuyruğuna geldik... İyi başladık, iyi götürdük ama iyi bitiremeyebiliriz...
Bir yaramız vardı.. Kabuk bağladı.. Kabuk kendi kendine düşerse tedavi biter.. Ama kabuğu tırnakla sen kaldırırsan yeniden kanar ve tedavi baştan başlar...
Sabırlı olursak, USD da yükseliş olmaz...
Ama TCMB sabırsız davranırsa sonuçları malumdur...
Tekrar o tedaviyi yapacak ne doktor var ne de paramız....
Kontrolü kaybederiz...
Yer İmleri