Alıntı Originally Posted by Epicurist Yazıyı Oku
Ben zaten Tr’den almayacağım, bu sebeple sizin durumla kıyaslama imkânı olur.
Türkiye'de özellikle ABD' nin verdiği stopaj belgelerinin kabul edilmemesi hukuken tartışmalı bence. Mahkeme yoluna gidilse yatırımcı hakkını korur diye düşünüyorum.
Bir yöntem de accumulating olarak fon tutup satış öncesi oturum değiştirmek olabilir.
Iyi olur.
Yazdiklarim benim tecrübelerim degil. Takip ettigim blog, forum, dergi vs. den geliyor.
Su ana kadar öncelikli olarak hisse senetlerine yatirim yapiyorum (bir fon ve Eurobond'umda var yalniz). Ancak 4-5 senedir ETF'leride takip ediyorum.
Bazen portföyü tamamen ETF'lere cevirmek istiyorum, ama daha sonra tekrar vazgeciyorum (kararsiz Kasimim yani).
Yeni baslasam kesin ETF'lere yatirim yapardim.
Türkiye stopaj belegelerini kabul etmesine eder de, islak imzali belge istemesi sadece Türkiye'ye mahsus bir sey degil. Alman maliyeside yapiyor bunu isine geldigi zaman.
Eger Türkiye akkumulasyon yaplilan ETF'leri her sene yeni degerlendirmeye almiyorsa, yapilabilecek en dogru yol olur. Ancak yarin ne olacagi belli degil tabiiki.

Uzun vadeli (15-20 yil) düsünüyorsaniz vergi tarafini cok düsünmeyin bence. Güvendiginiz, size uygun ETF'ler secin ve biriktirin. Ileride gerektiginde parca parca satar ve sadece belirli bir vergi diliminde vergi ödersiniz. Asagidaki bilgiler bir blogdan calinti.
MSCI EM 2009'dan itibaren, S&P 500 1926'dan itibaren ve digerleri 1970'den itibaren yillik getiriler.
Biraz dagitildigi zaman birbirlerine bayagi yakinlar.

MSCI JAPAN 6,65%
MSCI ITALY 7,71%
MSCI GERMANY 7,84%
MSCI SWITZERLAND 7,87%
MSCI Emerging Markets 9,17%
MSCI WORLD 9,22%
MSCI CANADA 9,41%
MSCI USA 9,64%
MSCI FRANCE 9,78%
MSCI EUROPE 9,82%
S&P 500 9,99%

https://www.finanzwesir.com/blog/etf-rendite-inflation