Evet ikili tepesinide yaptı dediğiniz gibi bakalım sonumuz ne olacakKandiliniz mübarek olsun değerli hissedaşlarım bu arada
Evet ikili tepesinide yaptı dediğiniz gibi bakalım sonumuz ne olacakKandiliniz mübarek olsun değerli hissedaşlarım bu arada
Son düzenleme : İlteris53; 10-05-2017 saat: 14:48. Sebep: Ekleme
sn boga_ayi, aslında doğtaş ile yataşı kıyaslamak, mevcut duruma göre doğru olmaz bence. tamam kabul ediyorum ki, her ikisi de aynı sektörde olan firmalar ama... aması şu: doğtaşın maliyet yapısı (hem üretim hem de üretim dışı. "üretim dışı"ndan kastım pazarlama, genel yönetim ve finansman giderleri) farklı. hatta bu farklılık biraz da garip ki, bu nedenle zarar açıklayıp duruyor. çünkü satış gelirleri bu maliyetleri karşılayamıyor ve haliyle zarar açıklamaya devam ediyor. yataş ise, elde ettiği satış gelirleri ile bu maliyetleri karşıladığı gibi üste de para kalıyor (ki buna kar diyoruz zaten). başka bir ifadeyle yataşın satış politikası ve satış gelirleri, maliyetlerine nispetle daha tutarlı olduğu için son çeyreklerin hepsinde kar açıkladı. doğtaşta bu noktada bir tutarsızlık var: toplam maliyetlerini karşılayacak kadar satış geliri elde edemiyor. ee bu durumda doğtaş ne yapmalı veya ne yapabilir? ya satışlarını çok artırması gerekiyor ki, bu kolay değil. zorla müşterilere mal aldırtmak mümkün değil. veya maliyet kalemlerinde tasarruf etmesi gerekiyor. doğtaşın gelir tablosuna kabaca göz attığımda aslında bunu biraz gözlemledim. şöyle ki, pazarlama ve genel yönetim giderlerinden bir miktar tasarruf etmeyi başarmış ama hala yeterli değil. beri tarafta borçlanmak iyi-güzel de, bunun "faiz"le birlikte geri ödenmesi gerekiyor ki bu da finansman gideri olarak gelir tablosunda ciddi bir yekün tutuyor. hasıl-ı kelam, doğtaş bence "iyi yönetilmiyor": maliyetleri azaltamıyorsan satışlarını ciddi bir biçimde artırmayı başar; veya satışları artıramıyorsan maliyetlerini ciddi bir biçimde azaltmayı başar. doğtaş bu noktalarda başarısız olduğu için "iyi yönetilmiyor" demem bundandır. bir başka husus ta (aslında biraz gözden kaçıyor) hükümetin kdv indirimi. eğer böyle bir kdv indirimi olmasaydı, doğtaşın satış gelirleri kesinlikle son açıkladığından daha düşük olacaktı ve de kaçınılmaz olarak açıkladığı zarar biraz daha büyük olacaktı. yani kdv indirimi bittiğinde doğtaşın durumu ne olacak? son açıkladığı mali durumdan daha iyi mi daha kötü mü olacak? bu noktada cevabım: "görünen köy klavuz istemez" şeklindedir.
geçtiğimiz haftalarda biraz detaylı yataş-doğtaş kıyaslaması yapmıştım forumda. o yüzden onları tekrarlamayacağım ama orda gördüğüm problemler olduğu gibi duruyor halen.
bir de dün doğtaş foruma biraz göz attım. öğleden önce forumda bir sevinç havası gördüm ve doğrusu çok garibime gitti. şöyle ki, tamam şirket zararını azaltmış ama hala zarar açıklamaya devam ediyor. zararını azalttığı için hisse fiyatının daha yukarılara gideceğine dair genel bir umut vardı orada. bu umudun hiçbir temel dayanağı yok halbuki. zarar, zarardır. azı-çoğu olmaz. zarar demek, kar yok demektir. başka bir açıdan bakarsam, işletmeler için, kar büyüme demektir; zarar küçülme demektir. az küçüldü-çok küçüldü farketmez. her durumda küçüldü işte. halbuki, doğtaş hissesi son zamanlarda ciddi bir artış gösterdi ve 3lerin bile üzerine çıktı. ne için? kdv indirimi çok olumlu yansıyacak ve de şirket kara geçecek diye. ama bu olmadı; yine zarar açıkladı. bilançodan önce böyle bir umut vardı ama bilanço açıklandı ve umut boşa çıktı. yani bilinen bir deyimle, "takke düştü-kel göründü" dururumu oldu. ee nasıl olacak ta hisse yükselişe geçecekti ! işte yukarda garibime gitti demem bundandır. öğleden sonra ise forumda, öğleden öncekinin aksine "niye düştü", "niye düşmeye devam ediyor", "bu kadar da düşüş olmazki"... vb tarzda serzenişler gördüm. kaçınılmaz sonuç: kara geçecek diye yükselen bir hisse, zarara devam ettiği açıklanırsa, olacak şey budur. başka bir şey beklenmez. hoş biraz kar açıklasaydı da sonuç değişmez bence. neden? bu kez de "borsada beklenti alınır, gerçekleşmeler satılır" kuralı devreye girerdi.
Son düzenleme : cok400; 10-05-2017 saat: 17:07.
Teşekkürler , Emeğinize sağlık Sn.cok400
işyatırımın bugünkü raporuna göre, yabancı payları %60.08 olmuş. önceki %59.94, daha önceki %60.05 idi.
fiyat suan 9,74 .......23143 adet satıs tek emir verdi iş yatırımdan bir kişi , hayır olsun....
ne oldu öyle??
yuh bu nedir ya? Tombul parmak mı ne bu?
Yer İmleri