-
Yaşım 51. Ben de çok kriz gördüm. Sn.Selka nın krizin nasıl geleceğine dair anlatımına katılmıyorum. Hayat , şartlar çok dinamik. Kriz in gelme şekli doların 1 gecede 70 tl olması şeklinde olması günümüz Türkiye sinde olmaz bana göre tabi ki. Yaşımın elverdiği ve Menderes zamanlarında okuduğum kadarı ile krizlerde , sabit kur rejimi vardı. O yüzden gerçekten 1 akşamda döviz fezaya giderdi. 2001 anayasa kitapçığı krizinde , hiç unutmam hala hayattadır televole iktisatçısı olarak nam salan prof. Asaf Savaş Akad hoca devalüasyondan 1 gece önceki tv programında ne devalüasyonu ya diye kırım kırım gülmüştü. 1 gün sonra devalüasyon oldu. 94 Tansu Çiller krizinde de faizler günlük 7500 ü gördü. Morataryum ilan etmemek için %50 net faizi 3 ay da vermek zorunda kaldı ve ülkeyi mahvetti çok bilen yalı profesörü Çiller.
Dth lar sürekli artıyor. Ben inanıyorum ki , dolar değil 5,20 tl ye isterse 1 tl ye düşsün , hatta 1 gecede düşsün. Trajik dth bozulması olmaz. 220 milyar dolarda belki 5-10 milyar bozan olur. Sinek vızıltısı olur. Döviz tasarrufu edebilen kurumsal veya gerçek kişiler temel ekonomi ağırlıklı bu eğilim içindedir diye düşünüyorum. Selka açıklamış kriz in nasıl geleceğini. Ben de aklımın erdiğince , yaşadığım tecrübelere göre anlatmaya çalışayım krizin nasıl olacağını ki şu anda da tencerede tatlı tatlı pişen kurbağa durumunda olduğumuza inanıyorum. Enflasyon verisi pazartesi gelecek ve çok önemliymiş görüşüne de katılamıyorum sn. Selka nın. Doğalgaz a , elektriğe isterse %5000 zam gelsin. Benzin 50 tl olsun. Enflasyon verisi aylık %5 bile geleceğini asla inanmıyorum. Tüik başında bir zavallı var , daha doğrusu tatlısu kurnazı olduğunu sanan bir zavallı var. Günlerden 1 gün , sadece ve sadece küçücük bir haber düşsün ana haber bültenlerine. x banka bir mudinin şu kadarlık döviz mevduatını ödemedi . Tüm bankaların tüm şubeleri yağmalanır , cam çerçeve indirilir , banka çalışanlarının can güvenlikleri kalmaz. Yok olan bir şeyin değeri ölçülemez. İşte o zaman kim gemisinin kaptanı , kim değil belli olur. İmar bankası krizini yaşayan biliyor. Bir başka ,krizin gelme durumu. Hükümet sürekli en önemli eşiği atlattık , 2,5 milyon istihdam yaratıyoruz tüm paydaşlarımızla , burası çok önemli desin.Yeni emekli olanlar asgari ücretten yatırılmışsa ki çoğunluk böyle , 1000 tl civarı ücret alıyor artık. Yazı ile bin tl. Asker , polis tamamen yasalarla pıstırılmış durumda. Bir gün Allah korusun öyle bir kaos olur ki , millet önce hıncını başlangıçta Suriyeliler olmak üzere yabancılardan çıkaracak. Öyle 6-7 eylül olayları gibi de değil. Canından bezmiş milyonlar , kaybedecek hiç bir şeyi olmayan milyonlar var. Burda da krizin temel dayanağı gelir in yok olmasıdır. Yazı ile sıfır , veya hiç bir şeyi karşılamayan ktipiyoz bir meblağ. İşte günümüz Türkiye sinde kaos , kriz ne derseniz deyin böyle olabileceğini düşünüyorum. Allah esirgesin milletimizi , ülkemizi.
Hükümetin gittiği yol yol değil. Tamam uyurulmaya çalışılan , medya organları sayesinde milyonlar var ama ülkemizde akıllı telefon kullanımı çok fazla , internet her yerde var. En cahili bile bir şekilde muhalif bilgilere de ulaşabiliyor halen. Milletin aklına gelmiyor mu deli deli sorular , yapılan uygulamalar .
-
Yabancılar da izliyormuş. Aptal değillermiş. Swap kanalının daraltılmasıyla , yabancının TL ye erişimine getirilen engeller , dövizlerini almalarına yeterince sıkıntı yaratıyor zaten. Ayrica dth ını bozanlar , diyelim ki dolar düştü diye kol kesip bozdular , eeee alan var , onlar da aman iyice düştü alalım bari diye düşünenler. Onlar ne yapacak , bankaya yatıracak. Sistem içinde yapılan işlemlerden dolayı çok da tınn bir durum söz konusu. Ama sistem dışına , yastık altına , ülke dışına gibi durumlar hızlanırsa o zaman ne olur bilinmez.
-
Vicente nin görüşlerinin bazısına katılmam. Ama diğer topikte söylemeye çalıştığı aslında yukarıda anlattığım durumu anlatmak istiyor. Geçmişte inanna abimize çok takıldı , adamı küstürdü. Yanılmış olabilir ama onun yüzünden yazmıyor inanna sanırım. Vicente nin demek istediğine katıldığıma rağmen ona bu eleştirim. Önceki sayfada bir forumdaş da , deniz43 e benzer sataşmalar yapmıştı. Yanılabilir ama ne denli donanımlı bir arkadaş olduğu yazdıklarından belli. Bu forumda 99 dan beri çok insan benzer sataşmalardan çekti gitti. Katılımcı profili bu yüzden düşmekte kanımca. Hele bir de vatan haini gibi suçlayanlar var ya , işte o insanlara hak ettiği cevapları yazdığımızda adam şikayet butonuna basıyor fikirlerini bilimsel verilerle destekleyeceğine. Mod lar da niza çıkmasın diye ne var ne yok tamamını siliyorlar. Adam alışmış , karakteri böyle , adam gibi fikir çatışması değil de faşizan yöntemlerle işini halletmeye. Bu yüzden de sokarım fikrine de , yazısına da diye yazmayan , gerek görmeyen bir sürü değerli forumdaş vardır eminim. Halbuki birini vatan hainliği diye yaftalamak kimin haddine imiş , daha önceden de yazdım ana avrat küfür etmekten daha büyük bir hakaret diye. Yöneticiler asıl böyle bir şeye müdahil olmalılar.
Gönderi Kuralları
- Yeni konu açamazsınız
- Konulara cevap yazamazsınız
- Yazılara ek gönderemezsiniz
- Yazılarınızı değiştiremezsiniz
-
Forum Rules
Yer İmleri