Olası bir müjde vereyim.

Gün bitti hacme baktım. Gün ortalamalarının üzerinde. Yani normal günün bile üzerinde. Hemde bankalara açığa satış yasağıda bildiğim kadarı ile devam ediyor.

Peki ya noel.?

Önceki 2 yıl 25 aralıklara bakın, normal ortalamanın yarısı kadar. Bugünse ortalamanın bile üzerinde.

Sıradışı bir durum.

Önceki haftalardaki işlemlerde sıra dışıydı. Pek çok kez yazıldı çizildi hatırlatayımmı bilmiyorum. Alışılmadık IMKB30 harici senetlerle endeksin yükseltilmesi. Hem BIST in hemde doların sürekli yükselmesi. Yabancı oranı yükselmediği halde BISTin İYİ yükselmesi. Bugünki hacim. Yaptırımlar çıkıyor BISTte zerre düşüş olmuyor, filan fıstık. Aklıma gelmeyende vardır, sizde ekleyebilirsiniz.

Bunların hepsi sıradışı.?

Bu ne demek. BIST de yeni bir oyuncu var demek. BIST i taşıyacak kadar güçlü bir oyuncu. BISTin yükselmesini isteyen güçlü bir oyuncu.

Aslında olan sıradışılıkların hepsinin mantıklı açıklamasıda var. Yani durum göründüğü kadar sıradışıda olmayabilir.

Zaten BIST epey düşük durumda, yükselmesinde garipsenecek durum yok.
Yabancı oranı pek yükselmeden BISTin yükseldiği ve yabancı oranının sonradan arttığıda olmuş.
Küçük senetlerle endeksin yükseltilmesi nide, bankalar pek parlak görünmediğinden o yola sapılmış diye sebepte bulabiliriz.

O zaman BISTin yükselmesi normal denebilir.

Eğer bugün hacim önceki 25 aralıklar gibi düşük olsaydı, bu yazıyı yazmayacaktım.

İmdi, bugün yabancılar minimumda iken, işlem hacmi böyle ise, güçlü yerli bir oyuncu piyasayı taşıyor diyebilirmiyiz. Tabiki ihtimal dahilinde.

Güçlüde olsa yerli oyuncular, ağanın arkasından giden maraba gibi yabancının arkasından giderdi. Bu yerli güçlü oyuncu ise, kendisi karar veriyor. yabancıyı kafaya takmıyor.

Peki, BISTi taşıyacak güçte olupta, dünyayı ipine takmayacak kadar cesur davranan kaç kişi var bu ülkede.?

Bildiğim kadarı ile tek kişi. Oda benim. Pardon bende güç yok cesaret biraz var. Ben değilmişim.

Geriye bi kişi kalıyor, oda kılıçdaroğlu... yok yaw... kimdi o, ha tayyip.

Bugünün hacmi, devletin BISTe el atmış olma ihtimalinin bir göstergesi olabilir. Olmayabilirde. tamamen yüzeysel verilere dayalı bir yorum.

Tabi finansta çalışan ve işi para piyasaları olan biri olsaydım, buna ait veriler bulmam kolay olurdu. Bi kaç bilgisayar sorgusu ile durumu az çok netleştirebilirdim.

Dışarıdan bakan kafaca bezmiş biri olarak yazdım yukardaki analizi.

Eğer tayyip olaya el atarsa ne olur'u daha önce yazmıştım. Ya uçarız, ya batarız.

Uçarız çünki dinCİ ler ölçü bilmez. Yükseltirde yükseltir. Yükselttikçe dünyanın en güçlü insanını kendi sanır. Balonla yükselen, yetmeyip uzaya çıkarak havasızlıktan ölen kişi gibi. Tabi burda ölen olacaksa o da ülke vatandaşları olacak. Siyasetçi ve ortaklarının çuvalları yurt dışında.

yada batarız. yabancı yükselişe katılmayıp, toptan hem BIST den hem ülkeden çıkmaya karar verirse, tayyib'in gücü BISTi tutmaya yetermi.? O kadar keş milyar doları varmı.?

Yeter tabiki yaw hatta S&P yi bile tek başına yükseltecek güçte. BIST neki.

Full senetde olarak, bu yükselişi buruk bir sevinçle izliyorum. Ancak lanet fon, endeks kadar yükselmiyor. Hisse FON sepetine koydukları portfoy senetleri geride kalıyor olmalı.

Her neyse.. Senettde olarak malı götürebiliriz. Küçükde olsa böyle bir ihtimal var.