Originally Posted by
cennetyolu
Konunun güvenli limanla bir alakası yok. Dünya üzerinde tarihler boyunca genel geçerli tek bir güvenli liman vardır. O da bellidir.
Kişilerin keyfine bağlı matbaada istediğin kadar basılan herhangi bir banknot parçası belli bir zaman kesiti dışında ilelebet güvenli liman olamaz.
Avrupada uygulanan şekliyle eksi faizin temel sebebi cansız iç talep, düşük enflasyonu engellemek ve ticarette rekabet üstünlüğü sağlamaktır. Parasını güçlü tutmak ve cazibesi olsun isteyen bir ülke parasına negatif faiz uygulamaz tam tersi yüksek faiz uygular.. Örnek: Mesela bizim merkez bankası faizleri bir anda % 40 yapıyorum dese nolur? elindeki dolar, euro yu bozup koşa koşa bankaya yatırmak istemez misin? Yada SNB faizleri eksi değil %5 yapıyorum dese nolur? Adam zaten bana para getirmeyin diyor yapar mı bunu? (Beklenen kriz çıktığında bu yapı da bozulacak kanaatindeyim)
Ekonomisini canlandırmak ve rekabette öne geçmek(yada geride kalmamak) isteyen SNB de bu yüzden bankaların kendi nezdinde tuttuğu paralara eksi faiz uygulamaktadır.
Bunun anlamı Merkez Bankası olarak size diyorum ki: Eyy bankalar bana para yatıracağınız parayı size geri verirken azaltarak veriyorum paranız azalıyor bana yatıracağınıza gidin bu paralarınızı kredi olarak müşterilerinize verin ekonomiyi canlandırın.
Gelgelelim iş bankaların kendi müşterilerine kredi vermesine geldiğinde bu faizlerin aynı şekilde uygulanmadığını bazı ticari ve kurumsal hesaplar dışında herkese yüksek pozitif oranlı faizlerin uygulandığını da ayrıca belirteyim.
Yer İmleri