sn epicurist.
sanırım eurobond fonları hakkındaki endişemi net anlatamadım. ya da eksik bilgilere bağlı yanılgılar içindeyim deyip sorumu biraz daha netleştireyim
son iki haftadır en az iki danışmandan (banka-yatırım şirketi) eurobond fonlarının son bir sene, 6 ay hatta bir hafta vs.. çok iyi getiri performansları var.. düşünmez misiniz dediklerinde.. e ama bunca zamandır bu kadar prim yaptıysa eurobond fiyatlarında bir düzeltme durumunda bu fonlarda zararımız olmaz mı dediğimde genellikle bir sessizlik oluyor. konu değişiyor.
2 ay kadar önce kapalı* bir eurobond fonuna girmiştim. vadesi belli getirisi belli.. anaparam (dolar) sabit kalmak üzere, atıyorum 180 gün sonraki itfasında elime geçecek faiz belli. fon olduğu için stopajı belli. ek vergisi yok.
bu başka..
ancak sizin bahsettiğiniz gibi açık fon olduğunda, olası eurobond fiyat düşüşlerinde anaparadan da kaybetme, eksiye düşme riski yok mu?
daha da açık sormak gerekirse..
atıyorum, xyatırım bir eurobond fonu çıkarmış. 2021 2025 2038.. özel sektör, hazine kağıtlarından bir sepet oluşturmuş ve bana satmış diyelim. kurum gününe göre uygun yerlerden karını realize ediyor, başka kağıtlara geçiyor, kupon getrileri vs işini yapıyor.. derken ters bir rüzgar esiyor. trump b.ktan bir tweet atıyor. cds'imiz yükseliyor.. xyatırım portföyündeki bondlarının fiyatı piyasada yine atıyorum ortalama %10 düşüyor.. bu durumda aldığımız fonun fiyatı da .. dolayısıyla anaparamızdan da bir o kadarı kayıp olmuyor mu.. ben mi yanlış biliyorum, düşünüyorum?
*: vadesi getirisi belli, erken çıkışta %1,5-2 bedel kesilen fondan bahsediyorum.

Yer İmleri