Originally Posted by
Börsianer
Ben de bir Yaşar grubu yatırımcısı olarak Vking'in bilançosuna göz attım. 2016/12'de 325.423 olan Özkaynakları 2017/3'de -3.952.209'a düşmüş. Eksi özsermaye borsa şirketleri için kabul edilemez bir durumdur. Bunun anlamı bu şirketin borç toplamı varlıklarının toplam değerini geçmiş. Yaşar gibi kendini büyük addeden bir grup tabi ki içine para koyacaktır.
Gelir tablosuna bakıyorum. 3 aylıkta brüt karı 9.970.388 ve brüt kar marjı %28 seviyesinde. Ancak pazarlama gideri olan -5.674.310 ve Diğer Faaliyet Giderleri -4.243.930 brüt karı eritiyor ve faaliyet karı olarak 716.906 gibi çok az bir tutar kalıyor. Yani şirket faaliyetinde maliyetlerini veya fiyatları iyi yönetemediğinden iyi bir faaliyet karı oluşturamıyor. Giderler biraz daha yükselse faaliyet zararına geçecek. Burada haksız giderler yapıyorlarsa ona müdahale edebileceğiniz bir imkan yok.
Geldik zurnanın zırt dediği yere. Çoğu şirket golü buradan yer zaten. -5.260.376 finansal gider yani borçların faizleri karı silip süpürüyor ve istisnasız zarar etmesine sebep oluyor.
Bu şirketin adam olması için iki şey lazım. Birincisi büyük bir bedelli yapılacak ve tüm krediler (ticari olmayan borçlar) kapatılacak, böylece faiz giderinden kurtulacak. İkincisi tekrar aynı duruma düşmemek için maliyetler (pazarama ve yönetim giderleri) sıkıca kontrol altına alınacak, fiyat politikalarına dikkat edilecek, tasarruf yapılacak.
Ancak bu adımları atmak çok vizyoner olmayı gerektirir ve ben Yaşar'ların, en azından Selim Yaşar'ın buna cesaret edebileceğini zannetmiyorum. Bu ufak eşanlı azaltım ve artırım ile ancak 1-1.5 yılı kurtarabilir sonra yine aynı duruma gelir.
Gelecekteki işim bu olacağından ve bunun eğitimini aldığımdan yöntem konusunda bir tereddütüm yok ancak bunu yapmak zordur.
Bu Yaşar'lar Petun ve Pnsut'ten kazandıklarını Dyoby, Pınsu, Ayces ve Vking'den veriyorlar. 2 başarılı 4 başarısız şirketleri var.
Syg.
NŞA 'da haklı olabilirsin ama burada ky yolma ve bilinçli zarar gösterme operasyonu var.
Özet geçeyim bu operasyonlan bir vergi vermiyor iki ky elinden hisseler bedavaya toplanıyor üç kar transferi yapılıyor borsa dışı firmalarına dört gelecekte borsa dışına çıkınca altyapısı hazır tıkır tıkır kar yazmaya başlar...
Bir Türkiye klasiği...
NŞA normal şartlar altında...
dual
Sırtlanlar diyarında yem olma dikkat et.
Yer İmleri