Sayfa 241/996 İlkİlk ... 141191231239240241242243251291341741 ... SonSon
Arama sonucu : 7968 madde; 1,921 - 1,928 arası.

Konu: YATIRIM FONLARI IV ( & Mevduat faizi karşılığı oranları)

1.  Alıntı Originally Posted by hellistheothers Yazıyı Oku
    Çok teşekkür ederim bilgi için. Soruyu sorduktan sonra , büyük bir kurumun finansal yatırımlarını yöneten hem hukukçu hem finansçı bir arkadaşımı aradım. Sizin söylediklerinizle birebir aynı şeyi dedi. Yalnız bir tek şey ekledi. Genelde , geçmişte raymond james menkulun batması ( spk tarafından faaliyetin durdurulması ) durumundaki gibi, çogunlukla önce faaliyetini durdurur, fonlarını da tasfiye eder ya da devreder dedi. Eğer fondaki paralar iç edilmemişse bu sırada paylar satılarak paranız kurtarılabilir dedi.
    Birazcık bu durum içime su serpti açıkçası.

Bir de sanırım fonu yöneten aracı kurumun bilançolarını da yakından takip etmekte yarar var.

Bu arada benim fon sepetim EID, TCD, DBH , FİL. Her biri %25
    Yanlış bilinenler...

Yatırım fonları menkul kıymetlerdir ve çalıştığın banka, aracı kurum ya da portföy yönetim şirketinden biri battı diyelim. Senin MKK’daki varlığına hiçbir şey olmaz. Çünkü senin menkul kıymetlerin bankada, aracı kurumda değil, MKK’da saklanır. Kayıtları orada tutulur. Sen ertesi gün bir talimat verirsin, batan kurumdaki varlığın, çalıştığın başka bir kuruma transfer edilir.

2.  Alıntı Originally Posted by mrfatih Yazıyı Oku
    Yanlış bilinenler...

Yatırım fonları menkul kıymetlerdir ve çalıştığın banka, aracı kurum ya da portföy yönetim şirketinden biri battı diyelim. Senin MKK’daki varlığına hiçbir şey olmaz. Çünkü senin menkul kıymetlerin bankada, aracı kurumda değil, MKK’da saklanır. Kayıtları orada tutulur. Sen ertesi gün bir talimat verirsin, batan kurumdaki varlığın, çalıştığın başka bir kuruma transfer edilir.
    Sizin tüm yazdıklarınız benim yazdığımın sadece 1. maddesini ilgilendiriyor.
    Zaten bizde farklı birşey söylemiyoruz.Şirket batarsa fon batmaz.

Sıkıntı 2. ve 3.maddelerde yazdığımda.
    Yani fon kötü yönetimle batarsa fon batmış olur
    Fon varlığı kötüye kullanılrsa gene paranız gider

Ayrıca YTM fonları ilgilendiren bir güvence değil.Teminat hesaplarındaki paraları güvence altına alıyor.

Olayları birbirine karıştırmamak lazım.

3.  Alıntı Originally Posted by mrfatih Yazıyı Oku
    - Korkuyorum abi, dedi.
    - Valla elinde usturayla böyle konuştuğunda ben daha çok korkuyorum İsmet, dedim.

İsmet berberim. Tüm berberler gibi konuşkan. Sıkı yatırımcı. Al-satçı değil ama! Gerçek yatırımcı. Yani eline para geçtiğinde hisse, tahvil, yatırım fonu alır, biriktirir. Hangi yatırımın ne olduğunu bilir, ama öyle bir gözü işte, bir gözü ekonomi kanalında, sürekli o indi, bu çıktı takip edenlerden değil.

“Abi†dedi. “Biliyorsun benim iki aracı kurumda, bir de portföy yönetim şirketinde hesabım var. Bankada da bir miktar var ama paranın çoğu buralarda. Ya bunlar batarsa, bizim tüm birikim giderse diye korkuyorum abiâ€.

- Korkma İsmetâ€â•im. Sen MKKâ€â•yı duydun mu? Bilir misin?

- Valla duydum ama tam ne olduğunu bilmiyorum abi.

- İyi o zaman. Elindeki usturayı bırak. Bize birer çay koy. Cep telefonunu da al gel, anlatayım.

Uçarak çaylarımızı getirdi. Karşıma oturdu.

İsmetâ€â•im bak şimdi, hisse, tahvil yatırım fonu falan alıyorsun ya, işte bunları aldığın zaman senin tüm menkul kıymetlerinin kaydı Merkezi Kayıt İstanbulâ€â•da tutuluyor. Önceden adı Merkezi Kayıt Kuruluşuâ€â•ydu, o yüzden MKK diyoruz.

Şöyle oluyor. Sen şimdi bir bankaya gittin, bankadan yatırım fonu aldın. Sen fon aldığında banka senin adına MKKâ€â•da bir hesap açar. Senin genelde bundan haberin bile olmaz. Banka bunu otomatikman yapar. Sonra “İsmet şu kadar fon aldı†diye MKKâ€â•ya bildirir. MKK senin hesabına o fonları koyar. Ve bu hesap tektir. Yani MKKâ€â•da bir tane İsmet hesabı vardır.

Bir hafta sonra aracı kurumuna gittin. Hisse senedi aldın. Aracı kurum hisse senedini alınca MKK sistemine girip İsmetâ€â•in hesabı var mı diye bakar. Senin hesabını görür ve hisse senetlerini senin MKKâ€â•daki hesabına koyar. Sonra portföy yönetim şirketinden fon aldın diyelim, o da aldığın fonları senin MKKâ€â•daki hesabına kaydeder. Sen MKK sistemine girip baktığında bankadan aldığın fonu, aracı kurumdan aldığın hisse senedini, portföy yönetim şirketinden aldığın fonları tek bir hesap altında, sadece sana ait hesapta görürsün.

Şimdi al telefonunu, www.mkk.com.tr yaz. Bak sağda en altta e-CAS yazıyor, ona bas. İstersen MKKâ€â•dan şifre al, istersen e-devlet şifrenle gir. Var mı e-devlet şifren?

- Var abi.

Tamam işte, gir şimdi sisteme. Bak ne yazıyor tepede? e-portföy! Tıkla ona. İşte hangi bankada, hangi aracı kurumda, hangi portföy yönetim şirketinde ne varlığın var, buradan görürsün. İstersen bak burada çeşitli uyarılar koyma imkânın var. Hisse senedin satıldığında, başka yere transfer olduğunda sana otomatikman mesaj gelir. İnternete giremezsen 444 0 655â€â•i arayarak da işlemlerini yapabilirsin.

Şimdi gelelim derdine. Senin çalıştığın banka, aracı kurum ya da portföy yönetim şirketinden biri battı diyelim. Senin MKKâ€â•daki varlığına hiçbir şey olmaz. Çünkü senin menkul kıymetlerin bankada, aracı kurumda değil, MKKâ€â•da saklanır. Kayıtları orada tutulur. Sen ertesi gün bir talimat verirsin, batan kurumdaki varlığın, çalıştığın başka bir kuruma transfer edilir.

Yalnız, bak bu sadece menkul kıymetler için geçerli. Para işi ayrı. Bankada paran varsa ve banka batarsa o zaman TMSF, yani Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu paranın 100.000 TLâ€â•ye kadar olan kısmını karşılar. Aracı kurum batarsa ve orada paran varsa, bu defa Yatırımcı Tazmin Merkezi devreye girer, o da paranın 125.000 TLâ€â•sini karşılar. Bunların her birinin ayrı ayrı detayları, koşulları var tabii ki ama ana hatlarıyla sistem böyle işler. Menkul kıymetlerde ise değer limiti yok. İster 50 liralık, ister 50 milyon liralık menkul kıymetin olsun, bunların tamamı MKKâ€â•da senin hesabında durur. Hiçbir şey olmaz. Rahat uyu yani!

- Abi sağolasın valla, hiç haberim yoktu bunlardan. Bir kahve yapayım mı şimdi?

- Yok, sağol İsmet, hadi bitir tıraşı da işe yetişeceğim. Kahve bir dahakine alacağım olsun.

MKK bilgi sistemine girildiğinde bütün bunların görülmesi vs değil mevzu. Hele TMSF hiç değil, bu website ağır uydurmuş açıkçası. TMSF , adı üstünde bankalarda tutulan mevduat hesaplarını sigorta eder, konumuzla hiç mi hiç ilgisi yok.

Konuştuğumuz şu. Aracı kurumun aracılık hizmeti verdiği ve sizin sahip olduğunuz menkul kıymetlerden bahsetmiyoruz. onlar mkk nezdinde takasbankta saklıdır zaten.
    myfinans da açıklamış.

şu durumdan bahsediyoruz. kamil menkul değerler aş. diye bir kurum . kamil değişken fonu çıkardı. gidip o fonu aldınız, bir süre sonra spk kamil menkul değerlerin faaliyetini durdurdu ya da kamil menkul değerler kendi iflas etti. kamil menkul değerler kendi portföy yönetimi şirketi aracılığıyla yönettiği kamil değişken fonı da batırmış olabilir, orada bulunan likiti kendi bünyesinde iç etmiş olabilir. Çünkü siz yatırım fonu alırken aldığınız pay ile, yatırım fonununa fondaki nakdi kullanam yetkisi verirsiniz. ( bu yetkinin sınırları, düzenlemeleri vs. vardır. ) Bu fon , portföyünde tuttugu tüm likitin %40'ını ters repo yapıyorum diyip, bunu batmasına 15 gün kala yapmamış da olabilir. FOn denetlemeleri belli periyotlarla yapılır çünkü.

takasbankın garanti sunduğu yatırımcı tazmin merkezi adıyla sunduğu şey aracı kurum aracılığı ile aldığınız MENKUL KIYMETLER ya da söz gelimi viop kontratı için yatırdığınız teminat.. Benim sorduğum ve myfinansın cevap verdiği şey farklı. Ben o aracı kurumun çıkardğı fonu alıyorum. aracı kurum aracılığıyla aldıgım fon, menkul kıymet vs. değil. aracı kurumun KENDİ fonu

Takasbankın ,'' fon almışsın, ama aldığın fonu yöneten şirket batmış. Al sana oraya koyduğun para'' diye bir uygulaması yok. ''Kurum batmış, o kurum aracılıyla aldığın hisseler ve viop sözleşmelerinin teminatları vs.'' diye bir tazmin uygulaması var.

Hiç bir fona yatırdıgınız paranın hukuken bir koruması yok. Olur diye söylemiyorum. İşin teorisinden bahsediyorum. Kurum batmış ama fon yerli yerinde duruyor olabilir ve spk fonu başka portföy şirketine de devredebilir. Ya da tasfiye der, siz payınıza karşılık gelen nakdi alırsınız da oalbilir durum.
    Son düzenleme : hellistheothers; 06-02-2020 saat: 02:16.

4.  Alıntı Originally Posted by mrfatih Yazıyı Oku
    Yanlış bilinenler...

Yatırım fonları menkul kıymetlerdir ve çalıştığın banka, aracı kurum ya da portföy yönetim şirketinden biri battı diyelim. Senin MKKâ€â•daki varlığına hiçbir şey olmaz. Çünkü senin menkul kıymetlerin bankada, aracı kurumda değil, MKKâ€â•da saklanır. Kayıtları orada tutulur. Sen ertesi gün bir talimat verirsin, batan kurumdaki varlığın, çalıştığın başka bir kuruma transfer edilir.
    Israrla anlatamıyorum. Aracı kurumda tuttuğum fondan, menkul kıymetten bahsetmiyorum. O aracı kurumun yönettiği fondan bahsediyorum. İsim vermek istemiyorum yanlış anlaşılır diye

X Menkul değerler X değişken fon çıkarıyor kendi adı ile ve kendi portföy yönetim şirketi ile yönetiliyor. . ve ben bu fonu alıyorum. Bu fondaki paylarımın miktarı MKK'da tutuluyor. MKK Şunu söyler x değişken fonundan sende 1000 pay var.

Ancak bu fonu alırken yatırdığım ve 1000 payın karşılığı olan para X portföy yönetimine gidiyor ve fonun yapısı gereği bu para ile yatırım yapıyorlar.

X menkul değerler batıyor. Bu durumdan bahsediyorum.

5.  Alıntı Originally Posted by admustafa Yazıyı Oku
    DBH Eurobond fonu dolarla daha koreledir fakat sadece dövize de bağlı değildir değer artışı veya azalışı sonuçta Eurobond'lar döviz cinsinden bir tahvildir faizi artarsa değer kaybeder, faizi düşürse değer kazanır. KRF ise değişken bir fon içerisinde Eurobond dışında türev, hisse vs. gibi yatırımları da mevcut.
    Cds ile bağlantıları var mıdır Sn. Admustafa?

6. Eğer bir hata yoksa Opb show yapmış %2.60 gelmiş. Bu fonun dağılım raporunu göremiyorduk demek ki parayı Sasa ya yatirmışlar.

7.  Alıntı Originally Posted by melihsah Yazıyı Oku
    Eğer bir hata yoksa Opb show yapmış %2.60 gelmiş. Bu fonun dağılım raporunu göremiyorduk demek ki parayı Sasa ya yatirmışlar.
    Nazar degmesin be fonu almaga tesvik etmeyelim insanlari yatirimci sayisi onemli!

8. Günaydın TTE fonu sıfır gözüküyor. Haberi olan var mı?

Sayfa 241/996 İlkİlk ... 141191231239240241242243251291341741 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •