Birazcık küfürlü şair olmasam, ne güzel şiirler yazardım.![]()
Birazcık küfürlü şair olmasam, ne güzel şiirler yazardım.![]()
DOLAR 5 GAYME OLACAK!
Bu imza, Subat 2017 tarihine aittir!
Şimdi Izmirde olmak lâzımdı AMK, beyiti ilen başlardım.![]()
DOLAR 5 GAYME OLACAK!
Bu imza, Subat 2017 tarihine aittir!
Yılbaşından bu yana DXY ve USD/TRY açısından dolar kuruna bakış:
Önce dxy nedir?
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkez bankası olan FED tarafından doların değerini ölçebilmek amacıyla 1973 yılında Dxy endeksi geliştirilmiştir. Dxy endeksi içerisinde 6 para birimi bulunmakta olup bu para birimleri ABD'nin en fazla ticaret yaptığı ülkelere göre tespit edilmiştir.
1973 yılı için dxy endeksi 100 olarak kabul edilmiştir.
DXY endeksine etki etme oranları:
İsviçre Frangı %3,6
İsveç Kronu %4,2
Kanada Doları %9,1
Pound %11,9
Japon Yeni % 13,6
Euro %57,6
Gelelim yılbaşından bu yana olan duruma:
Yılbaşındaki dxy endeksi: 96,39
Şu anki dxy endeksi:99,82
Yılbaşındaki usd/try: 5,9466, dxy endeksine paralel gitse idi olması gereken USD/TRY:6,1582
Şu anki durum USD/TRY: 6,1066
DXY endeksine göre, TL'de diğer 6 ülke oransal ortalamasına göre %1 lik bir güçlenme gözüküyor. 2 aylık Enflasyonu hesaba katarsak (diğer ülkelerin enflasyonu çok düşük olduğundan ihmal edilebilir) USD/TRY'de değerlenme %3 civarına gelir.
Bu verilerle doların 6,35'e kadar çıkması ve burayı %1-2 geçmesi bir sorun teşkil etmez ve normalleri içinde hareket ettiğini düşünebiliriz.
Diğer yandan TCMB'nin faiz artırarak müdahale eşiği ise şubat ayı için geçmiş zamandaki müdahaleleri günümüze taşırsak 6,70 ila 6,90 arasında çıkıyor.
Bu aralığı enflasyon oranında artırarak her ay için yaklaşık değer hesaplayabiliriz.
Yukarıda yazdıklarım yatırım tavsiyesi değildir.
https://www.youtube.com/watch?v=REZN...ature=youtu.be kocaeli ve gebze de kapanan fabrikalar herşey çok güzel olacak diye haber veriyor.
Merkez Bankası döviz rezervi biriktirmiyor, bu uygulamalarından apaçık belli oluyor. Stratejisi artık altın biriktirmek. Nerdeyse 20 mia usd civarına geldi altın rezervi. Ki bence çok doğru yapıyor, tercih olarak asla döviz almayan birisi olarak, mümkün olan en asgaride döviz rezervi tutulmasını destekliyorum.
USD de ki hareketin asıl kaynağı, güvenli limanlara gelen alım kaynaklı, 10 yıllık tahvil faizi ABD' de 1.50 altına geldi, 1.80 lerden. hem faiz getirisi çok yüksek(dünyadaki muadillerine göre), hem de şuan ekonomisi en sağlıklı görünen ABD.(büyüme,işsizlik, faiz getirisi)
EURO/USD bile 1.12 lerden 1.07 lere geldi. acaba avrupada da burdaki gibi felaket tellalları varmıdır, paranızı çekin evinize götürün. batıyoruz,bittik, falan diyen.
Reel efektif döviz kuru TL de 74-75 ler civarı, tarihi düşük seviyelerinde, yeterince değersiz hale gelmiş durumda. zaten Türkiye algısı bozulmuş olsa, ve burda yapılan çığırtkanlıklar gerçek olsa, tahvil faizleri uçmuş olması gerekirdi. 2 yıllık gösterge faiz 10 dan 11 lerin biraz üzerine çıktı. demekki Türkiye algısında bir bozulma yok.
ve çok garip gelecek burdakilere, ama ben önceden haber vermiş olayım, piyasada çok ciddi yatırım iştahı var. firmalar çok dehşet makine ekipman yatırımı yapıyor. özellikle ihracatçılar tam kapasiteye yakın çalışıyorlar. 50 milyon cirolu kobilerden milyon Euro üzeri yatırım haberleri duyuyorum. hem büyüme hem ihracat sanırım çok güçlü artacak önüzmüdeki 2-3 ay sonraki verilerde. 6 ay içinde de işsizlik de sert geri çekilme gelebilir.
İşte esas sorun bur da başlayacak, bakalım bu seferde bu büyümeden, güçlü enflasyon çıkartıp yine cari açık ve pozisyon açığıyla kendi krizimizi getirecekmiyiz. şuan izlemedeyiz. böyle bir sinyal yok.
Bu sinyal gelene kadar buraya not düşmek için yazıyorum, boş yere dolar alıp artacak diye kendinizi kandırmayın. Merkez dövizi kime satıyor yurt içi yerleşiklere. önlerinde sürekli rapor var, yurt içi yerleşik döviz alıyor onlarda satıyor. alsın turşusunu kursun diye. yurtiçi yerleşik döviz alıyor, TL veriyor. TL likitidesi bollaşıyor, buda piyasada TL ye ulaşımı kolaylaştırıyor. millet şuan 0.85-0.90 işletme kredisi kullanıyor aylık TL de.
Merkezde görse ki döviz talebi yurt dışı kurumlardan geliyor, tabi ki faizi indirmez, hatta bırak indirmeyi anında faiz silahını çeker, gerekirse 1-2 puan arttırır. ama şuan öyle bir durum yok.
enflasyon kadar hatta bence bu sene enflasyon altı getiriye razı olanlar dolar alabilir. bence de alsınlar zaten, hem onlara artacak diye heyecan oluyor, merakla yazıları okuyup, haber falan dinliyorlar. hem de gerilip rahatlayarak tatmin oluyorlar.
bakanımız krizi hallettik diyor,
http://bigpara.hurriyet.com.tr/haber...tik_ID1460282/
reynmen bı acaipsin...😉
sabah sabah..
orijinalite var. kendi içinde kendine göre mantık var.
Ama eksik olan özneye yüklenen aşırı bilinç ve strateji aklı. Bu bizim yonetimde yok. Bence tüm bu olan biteni bir akla dayandirma gayretine dayanmakta analiz...
Akla ergi.
Yok öyle bir şey.
Yer İmleri