
Originally Posted by
subcomponent
virüs vakaları görülmeye bağlanırsa bize duyurulur mu: tahminim "sağlık bakanlığı" saklayabildiği kadar saklamak ister. (bunun ne faydası var ki? ama adamlar her işte böyleler, deprem oluyor o dakika "kayıp yok" diyor adamlar, canlı yayında sanki tek tek gezdi baktı! çok değişik bir kafaları var.) Bunu yapacaklarsa yöntemi nedir: testleri tek laboratuvarda yaparlar, onlara da yayın yasağı koyarlar. (şu anda kim test yapıyor bilen var mı?)
duyurulmak istenmezse ne kadar saklanabilir: her ne kadar merkezi otorite baskı kurmak istese de düşünsenize bu insanlar (Allah korusun) kendilerine + test sonucu gelince birden bire aklı melekelerini filan yitirmiyor ya da komaya girmiyor ki. kendisi bile ben şu an hastanedeyim ve + geldi sonucum diye o dakika paylaşır. sizce paylaşmaz mı? o paylaşmasa yaşlı vs. olsa oğlu kızı paylaşır. hastanelerde (hadi kadrolu memurları korkuturlar da onlar paylaşmaz diyelim), dünya kadar sözleşmeli personel, şirket elemanı, ilaç reprezantı binlerce başka kişi çalışıyor/bulunuyor illa ki duyurulur ve paylaşılır. elbette bu devletin şeffaf olmaması sebebiyle suistimal edilir. dezenformasyon olur. kime inanacağımızı şaşırırız. kaos olur. zaten benim korkum bu.
halkı bilgilendirme anlaminda doktorlara ne kadar güvenebiliriz: ben tıp doktoru değilim. benim de çok doktor eleştirdiğim olmuştur. ama genel olarak şöyle düşünüyorum:
1) bizim genel anlamda ekipman, doktor, personel sıkıntımız yok. (yani, dünya ortalamasından daha kötü değiliz hatta bazı yönlerden epey iyiyiz)
bir salgın olursa dünyada hiç bir ülke bununla "medikal olarak" başa çıkamaz. ABD de olsa çıkamaz Japonya da olsa çıkamaz. Salgınla ancak merkezi otorite, izolasyon, karantina, gerekirse ordu ile başa çıkılır. Bizim sağlık sistemimizin sıkıntısı doktorlarda değil. Otoritede.
otorite diyebilir ki: hastalık olduğunu saklayacaksınız. benim görüşüm 10 doktordan 3'ü saklar bilemediniz 5'i saklar ama en az yarısı saklamaz. belki açık açık kendi adıyla paylaşmaz ama illa paylaşır ve bir yerden patlar oradan da çorap söküğü gibi gider. ben buna inanıyorum.
keşke şeffaf olunacağına inanabilsek de hiç böyle teoriler üretmesek...
2) burada da zaten sık sık bahsedildi. sıkıntılı olduğumuz bir konu: yoğun bakımlarda yer yok.
Yer İmleri