Alıntı Originally Posted by kirk7 Yazıyı Oku
Tahta(organize piyasa) diye bir şey yok rxpu. Tamamen tezgahustu, yurtiçi kurum içi müşterilerin arasında alım satım yapabiliyorlar mi bilmiyorum ama yerli kurumların yurtdışı borsalarda çalıştıkları aracılardan(bunların karşılığı tahta başında oturan bir brokerdan ziyade emlakçı aslında) müşteri talebine göre alış satış fiyatı alıp bunu müşteriye (üzerine kendi komisyonlarıni koyup) yansıtıyorlar. Raporda ya da investing vb internette görülen fiyatlar işlem geçmiş fiyat da olabilir Bloomberg vb girilmiş alım-satım fiyatı da. Yerli bankaların kendi portfoylerinden müşteriye alım satım için ilan ettikleri fiyatlar dışı her şey o an aracidan alınacak fiyata bağlı ve önceden belli degil. Genelde endikatif(bunu bulduk ama değişebilir de demek için) sıfatıyla verirler bu fiyatı da..

Sabri reyiz Eurobond piyasasında olduğunu duymasın, komplo teorisi oluşturur.. Burak da "sen mühendis değil misin kardeşim, ne işin var Eurobond ile" der..

Saygılarımla
O sabri denen zat öyle bir saçmaladı ki, 20.000 takipçisi varken bu rxpu uluslararası finans babalarının algı yaratmak için para ile tuttuğu adamlardandır gibi abuk subup birşeyler saçmaladı. O ara 20.000 takipçisi vardı ve millet birşey zannedip beni mesaj yağmuruna tutmaya başladı.
Ben de DM'den bir güzel döşedim. Sonra ne işle meşgul olduğumu söyleyince özür diledi.
Burak Arzova'nın ise ne demek istediğini anlayamadım. Soru çok basitti ama sanırım cevap vermek istemediği için biraz yan çizdi.

Anladığım kadarıyla hakikaten sistem emlakçılar gibi çalışıyor. O zaman teorik olarak satış yapmak isteyen Eurobond sahibini bulup hiç aracı kullanmadan (emlakçı olmadan ev almak gibi) işlem yapmak ta mümkün olmalı.

Ama böyle bir durumda da işlem mutlaka noterden yapılmalı bu da ek masraf demek olabilir. Ayrıca Satış yapıldıktan sonra Euroclear'deki tapu kayıtlarını değiştirecek bir otorite de gerekli.Bu da yine bir kurum gerektiriyor.

Ancak şaşırdığım şu oldu, Osmanlı Menkul Eurobond komisyonunda iddialı olduğunu söylemesine rağmen verdiği fiyat Ziraat yatırımın üzerindeydi.

Periyodik olarak soruyorum ama sizce en düşük komisyon için nereleri deşmek daha mantıklı?