Elbette ben sizi anladım da o bilimsel çalışma yapma değil o başka bir şey.Bilimsel çalışma yapan insan zaten bilim adamıdır,üstünde ne olacak ki.Teslanın ünvanı yoktu.Kalp damar cerrahı kemal beyazıt prof olmak için sınava girmemişti,beni sınava alacak juri türkiyede yok diye.
aynı dönemde domuz gribi de salgındı. o nedenle zatürre vakalarında bir artış ortaya koyulsa bile antijen testi olmadan sebep-sonuç ilişkisi kurulamaz.
dahası, o dönemde ölüm raporlarına ne nasıl girildi bilmiyoruz.
65-70 yaşındaki bir kişi şimdi COVID+ ise ve yoğun bakımda kalbi durup ölürse ona COVİD+ kodu giriliyor (mesela ölen Profesör doktor hocamız, kalbi durduğundan öldü)
Ocak salgınında ise kimbilir kaç kişi, hastalığı sırasında kalpten öldü? ve ölüm raporuna kalp yazıldı...
bu arada
ölüm raporu nasıl düzenleniyor tabi ki biliyorum
esasen şu sebeple şu, şu sebeple şu diye bir zincir kurma ve altta yatan hastalığa kadar gitme şansı tabii ki var ama buna dikkat edilmiyor.
adam kalp krizi geçirmiş ölmüşse, kim onun influenza mı COVID mi şu mu bu mu olduğunu yazdı ocakta? kimse yazmadı tabi ki.
Domuz gribi uzun süredir var.Ben gene de ilk üç aylık anormal pnomoni vaka artışı ispatlanırsa covid açısından anlamlı olacağını düşünüyorum.Hele ki il bazında yapılırsa misal irandan bulaşın çok olma olasılığı olan van veya edirne antep hatay gibi illerdeki anormal artışın çok anlamlı olacağını düşünüyorum.Hele ki son 5 yıllık kıyas yapılırsa ocak şubat mart için il il çok daha anlamlı olur.İlla mortalite olması şart değil iyileşen pnomonilere de bakarsanız ölüm raporuna ne yazıldığının da önemi kalmaz.Yani pnomoni tanısı alanlar incelense yeter.
Yer İmleri