Bir konuda kendi hareket tarzımız üzerinden nasıl genelleme yapıyoruz...mesela benim altınım var, düğünden kalmış...kara gün dostu, son çare, bozmam..bu nedenle altın yükselişi ekonomiye pek etki etmez??? Bu kadar kolay mı bu çıkarımları yapmak.
Kaç kişiyle anket yaptık, genelleme yapmak İçin...ya da ortalıkta konuşanlar gerçekten altın alıp biriktirenler mi?
Ben şahsen bu konuda bu kadar kendimden emin konuşamazdım.
Şahsi fikrime gelince...sadece beni bağlar...ülkemizde düz vatandaşın menkul varlıklarının önemli bir kısmı altında saklanıyor...altındaki yükselişin varlık etkisi nedeniyele psikolojiye, oradan da güven endekslerine yansıması olur..özetle tüketimi canlandırıcı etkisi olur.
Bunun İçin elindeki altını satmasına gerek yok..ona güvenip borç altına girer, kredi alır vs...nasıl Amerika da düz vatandaşın hisse senedinde önemli miktar parası var, borsa artınca tüketici güveni artıyor, oradan da harcamalar artıyor..,benzer etki bizim için altında oluşur...tabii ki bizim büyük tasarruflarımız yok.,,etkisi de bu nedenle çok olur diyemiyorum...ama mekanizma benzerdir, bu nedenle ABD örneğini verdim.
Aynı durum konut piyasası İçin de geçerli...konut fiyatları çok arttı, ama bunun ekonomiye etkisi olmaz demek cahillik olur..,öyle ya, adam oturduğu evi satıp yiyecek mi? Ama varlık etkisi devreye giriyor işte, 500 binlik evin 2 sene sonra 1 milyon olsa, harcamalarına illa ki etkisi olur..hiç olmayan varsa, adamda Çelik gibi irade vardır derim.
Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53
Bana göre Pgs bu yükselmesi hem hükümetin borsayı olabildiğince yüksekte tutmak çabasının bir parçası olması hemde Ali Sabancı'nın şirket değerini olabildiğince yüksek tutarak bu değerden kredi/leasing/psikolojik etki için için kullanmak.Tabii birde Pgs'un iyi bir uzun vade yatırımı olacağı algısını pekiştirmek ki bu da doğru bir algı.
Borsanin çok düşük değerlerde takılıp kalması sonrasında küçük yatırımcının fonları bozması ve bu fonları çıkaran bankaların da içindeki hisseleri satmak zorunda kalmaları sonucunu dogurur.Bu borsa için kısa vadede felaket olur,bu arada dövizler tavan olur ve o kurlardan gelen yabancılar gözde firmalarımızın bir bölümünü ele geçirebilirler.Gecmiste bu senaryo gerçekleşti ve gelişmiş ülkelerde bu kadar devasa paraların piyasaya sürülüyor olması bizim gibi ülkeler için tehlike yaratıyor.Yeni bir dünya/finans düzeni kurulacak söylemi sık sık dile getiriliyor.
İki tip adama sinir oluyorum...mesela kendini dev aynasında görür..nokta tahminler yapar...dediği tutunca keyifler gıcır...ama işler ters gidince piyasaya müdahale yapılıyor...sınırsız para basılıyor ağlamaları başlar...hani teknik önceden her şeyi biliyordu.,,var böyle teknik analiz hüstadları..tamam ben de ta yapıyorum, ama abartmaya gerek yok.
Daha önce de bahsetmiştim galiba...orlando calimeno şu an net holding cfo su..bu aralar bloomberght ye çıkıyor ara ara...MBA de ders alıyorduk, hocamızdı (20 sene önce)...o sırada finansportföyde, 100 milyon usd civarı bir fon yönetiyorlar...yani önemli bir oyuncu o kurum...adam derdi ki, arkadaşlar yan salonda ta raporu yayınlıyor, ben de takılıyorum onlara...a hissesinde istediğin formasyonu söyle, çizeyim bugün
Uzun lafın kısası, hiç bir enstrümana gereğinden fazla önem atfetmemek lazım...işler ters gidince de ağlamamak lazım...beklediğim gibi olmadı de, savunmaya geçme.
İkincisini de başka Zana’n yazarım![]()
Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53
Dündü sanırım Açıl Sezen ile konuştular
Türkçe konuştuğunu görünce çok şaşırdım, isminden dolayı
Mi A1 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
İtalyan asıllı...ama dedesi bile İstanbul’da doğmuş..sağlam Fenerlidir...kalite hocaydı, programda çok renk vermedi ama..şu anki piyasa uzmanı geçinenleri 10 la çarpar.
Zaten gerçekten başarılı fon yöneticilerinin Bloomberg de filan işi olmaz...programa çıkanlar gariban takımı bence...bazen öyle yorumlar dinliyorum ki, aklım almıyor.
Yer İmleri