Öyleyse ben de kendi fikirlerimi söyleyeyim. Öncelikle Anadolu Efes'i doğru tanımak lazım:
1- Coca Cola'nın 10 ülkede şişeleyiliğini ve dağıtıcılığını yapan Coca Cola İçecek'in yüzde 50 pay ile ortağı.
2- Anadolu Efes'in ihracat rakamları çok düşük. Lakin Anadolu Efes'in yurtdışı iştirakleri var. Yani ihracat yapmıyor ama Rusya'da bira üretip Rusya'da, Ukrayna'da bira üretip Ukranya'da satıyor. Faaliyet gösterdiği bir çok ülkede ya pazar lideri ya da ikinci konumda.
3- Anadolu Etap adında çok büyük bir tarım şirketi var ve malesef tam konsolide edilmediği için (her ne kadar büyük ortağı olsa da) o şirketin borçluluğu, gerçek cirosu, ihracatı konusunda bilgi sahibi olamıyoruz.
Gelelim senin Mey İçki genel müdürünün açıklamalarıyla ilgili yaptığın çıkarımlara. Mey İçki'nin ürünleri "spirit" kategorisinde yer alır ve içindeki alkol oranı %45+'dır genelde. Bu ürünlerin tüketicisi ile içinde yaklaşık %5 alkol olan bira tüketicisi aynı değildir.
Bira özellikle yurtdışında içki içme alışkanlığı olan insanlar tarafından su yerine dahi tüketilebiliyor. Ya da akşam hamburgerini yerken yanında bira içebiliyor insanlar. Sprit ise daha çok alkolsüz bir içecek ile mix yapılarak tüketilir ve akşam yemeğinde hamburger ile tüketilebilecek bir içki değildir. Şimdi "akşam yemeğinde hamburger mi yenir" diye soracak olursan "evet yurtdışında yeniyor" derim.
Ya da İngiltere'de veya Almanya'da birisi akşam bir bistro'da az pişmiş bifteğini yerken yanında bira içebilir.
Duty Free konusuna gelirsek. Biralar zaten ucuz olduğu için duty free'de pek rağbet görmez. Ama spirit'lerin fiyatları $60-$300 arasında olduğu için (hatta bazen daha pahalı), duty free'den KDV'siz almanın avantajları olabilir.
Özetle bira ve yüksek alkollü içki pazarını birbirine karıştırmamak lazım. Ayrıca Anadolu Efes'i Tuborg ile de karıştırmamak lazım.
Ben Anadolu Efes'in bira segmentindeki gelirlerinde ciddi bir düşüş beklemiyorum.
Yer İmleri