Ne hikmetse tatil günü çıkıyor bu haber.Anlaşmaya varıldı haberi olsa anlarımda.Neyse süper bir senaryo yazılmış.
Ne hikmetse tatil günü çıkıyor bu haber.Anlaşmaya varıldı haberi olsa anlarımda.Neyse süper bir senaryo yazılmış.
Bu TL'ler teammülen yine merkez bankasının açacağı bir nostro hesapta tutulur. Piyasa işlemlerine sokulmaz.
Yani tcmb aldığı dövizi yabancı merkez bankasındaki bir nostro hesapta mevduat yapacak, yabancı merkez bankası da tcmb'den aldığı TL'yi yine tcmb bünyesinde açılacak olan bir nostro hesapta TL mevduat yapacak. Alınan döviz yabancı merkez bankasının hesaplarında durmasına rağmen muhasebesel olarak tcmb'nin rezervlerine eklenmiş olarak gözükecek.
Eğer dövize müdahale edilecekse de rezerv artışı neticesinde elde bulunan diğer döviz rezervlerinin geçici bir süre için satışı mümkün olacak.
Şahsi düşünceme göre mekanizma bu şekilde işliyor
En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
https://twitter.com/r_x_p_u
Yazdıklarım yatırım tavsiyesi değildir.
O merkez bankaları dışındaki kamu dışı piyasa oyuncuları ile yapılan işlemlerde tam da öyle oluyor. Örneğin Londra swap piyasası tam da bu tür işlemlerin yapılabileceği bir ortam sunduğu için kapatıldı.
Devletin özellikle yabancı bir merkez bankası ile swap yapmakta ısrar etmesinin temel nedenide tam olarak bu. Zira swap ile verilen TL swap vadesinin sonunda tekrar tcmb'ye dönecek olan basit bir mevduat olarak tcmb bünyesindeki bir nostro hesapta kalıyor.
Eğer dediğiniz gibi swap ile verilen TL'de piyasaya yönelik bir serbestlik olsaydı zaten devlet londra swap piyasasını kapatmaz bu çileyi de çekmezdi. Direk tüm işlemleri oradan gerçekleştirirdi.
Peki yabancı merkez bankasının burada ne avantajı olabilir. Tek akla gelen siyasi ve ticari imtiyazlar olabilir. Örneğin İngiltere'den gelen ürünlerin gümrük vergileri sıfırlanabilir veya bazı büyük ihalelere (inşaat, petrol arama v.b.) İngiliz firmaları davet edilebilir.
En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
https://twitter.com/r_x_p_u
[QUOTE=rxpu;
Peki yabancı merkez bankasının burada ne avantajı olabilir. Tek akla gelen siyasi ve ticari imtiyazlar olabilir. Örneğin İngiltere'den gelen ürünlerin gümrük vergileri sıfırlanabilir veya bazı büyük ihalelere (inşaat, petrol arama v.b.) İngiliz firmaları davet edilebilir.[/QUOTE]
Kapitülasyon yani
En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
https://twitter.com/r_x_p_u
Yer İmleri