Rica ederim syn Bedo, yalnız hâlâ birkaç yanlışınız var. Birincisi kuruluş itibariyle devlet payının 15% olduğu bilgisinin kaynağını ve Adnan Menderes ile ilgisini çözemedim. 1930daki kuruluş kanunu 1970'e kadar yürürlükte kalıyor. Kuruluş kanununda da yabancı payı en fazla 10% olabilir diyor, daha sonra hisse sayısı 150binden 250bine çıkarılırken sermaye artışına sadece hazine katılıyor sanırım dolayısıyla 15bin/250bin hesabıyla en fazla 6%'sı yabancılarda olabiliyor, ki realite de bu oran çok daha düşük. Çünkü hem 2016 Sayıştay raporundaki c grubu paylar hazineye geçmiş durumda, hem de 19%'luk D grubu paylar yabancılarda değil Türk gercek ve tüzel kişilerde. Paylaştığım 2019 finansal tablosunda Mervak diye bir şirket var dikkat ederseniz, hazine ve ziraatten sonra 3. büyük ortak. Açılımı Merkez Bankası Çalışanları Yardımlaşma Sandığı Vakfı. Bu vakfın elindeki 5%'lik hisse de toplam 19%'luk D grubu hisselerden, yani gizli olduğu söylenen. Buradaki gizlilik özellikle gerçek kişiler ile ilgili, özel hayatın gizliliği kapsamında, yoksa altında bir bit yeniği olduğundan değil.
Yerli veya yabancı küçük ortakların TCMB karar mekanizmasindaki etkisine gelince, net olarak söylüyorum 0. Mahfi hocanın yazısının altında bir ekonomi muhabirinin paylaştığı çok güzel bir anekdot var, resmini atıyorum. Hatta Erdoğan'ın bir önceki MB başkanı ile ilgili alırken söylediği " Görevden aldık, çünkü laf dinlemiyordu adam." sözünü de bu kapsamda değerlendirebiliriz. Ortakların bir etkisi olsa böyle bir tavır takınılabilir mi?
Buraya kadar edindiğim somut bilgilerdi, bir de kişisel yorum yapayım tabiki yanlış olabilir. Ben merkez bankalarının gizli küresel güçler tarafından ekonomiyi kontrol etmek için kurdurulduğuna inanmıyorum. Küresel sermayenin ekonomik kontrol için MBlerin yürüttüğü para politikasından çok hükümetlerin yürüttüğü maliye politikasına ihtiyaçları var. Seçilmesine yardım ettiğiniz politikacılar eliyle vergi indirimi, teşvik, hibe, kıdem ve emeklilik haklarını törpülemek vb. aklınıza ne gelirse alıyorsunuz zaten. 4-5 yılda bir seçime giren hükümetleri parmağında oynatmak, gerçekten özerk yönetilen MBlerin liyakatle göreve gelen teknokratlarını satın almaktan daha kolaydır diye düşünüyorum.IMG_20200614_135745.jpg
Yer İmleri