Originally Posted by
hellistheothers
Herkesin canı sıkkınken bunu yazmak istemem ama yatırım işi, yani yatırım fonu işi gerçekten sabır , zaman ve dirayet ister.
Bir süredir gunlük %1 ile giden fonlar elbette bunu verecektir.
Hesapta bir anda % 5 lik %10 luk götürüler görmek de çok can sıkıcı onun da farkındayım ama gerçekten periyotu uzatmalı, günlük kargaşadan, iniş çıkışlardan daha az etkilenebilmesiniz.
Bir hissede kol kesmek, zarara razı olmak elbette mantıklıdır. Ancak yatırım fonları bu tür enstrümanlar değil. bırakın oradaki rakamlar dijital olarak oynasın, siz vadenizi uzun periyota yapın. Bir aylık, iki aylık, borc ödemek için yatırım fonu inanın doğru araç değil.
Bu endeks 100 puandan açıldı., 2 + 2 sıfır atıldı. Yani şu anda dengi 0.01 puandan açıldı ve bist100, bin puanın üzerinde.
Hep bunu yapacak, düşecek, çıkacak, hiç bitmedi bu, bitmeyecek. Onlarca yıldır aynı, eninde sonunda tahteravalli çalışacak hep.
Sükunetle, düşüşleri yatırım yaptıgınız enstrüman düşmüşse biraz daha artırarak kullanmak ve avantaja dönüştürmek gerek.
Aksi halde, gerçekten yarar sağlayamazsınız, al-sat vs. ile. Yeryüzünde alıp-satarak, dönüşü nokta atışı kestirerek yaşayabilen adam çok çok çok az. Onlar da ergeç yanılacak. Eğer işi kişisel öngörülerinize bırakırsanız, bir tutar, iki tutar, üçüncüsünde gününüzde olmazsınız hepsi gider.
Yatırım fonu alarak profesyonel birilerinin , ortalama toplum finansal zekasından yüksek olduğunu düşünüp, bütün riski ve sorumlulugu onlara taşere ediyoruz. Bunu kanıtlamış olanlarını, geçmiş getirilerden seçiyoruz.
Bundan sonrası, beklemekten ve düşüşleri fırsata çevirmekten ibaret.
Satmayın, satın alın , almayın demiyorum, yatırım fonlarının temel felsefesine göre davranmak gerektiğini söylüyorum sadece.
bist100 120 den 80'e düştü , iyi fon 90'a düştü,
bist100 80'den 120'ye çıktı, iyi fon 140'a çıktı.
bist100 120'den tekrar 80'e düştüğünde, iyi fon 100'e düşecek. İyi ve başarılı fonlarda bu aradaki farklar totalde büyük meblağlar yapacak, yapıyor, yaptı.
Ama tekrar altını çiziyorum, milyonlarca kez daha önce söylediğim gibi uzun vadede relatif olarak bist100'ü geçebilen iyi fonlardan bahsediyorum.
Yer İmleri