Sayfa 57/1002 İlkİlk ... 747555657585967107157557 ... SonSon
Arama sonucu : 8011 madde; 449 - 456 arası.

Konu: YATIRIM FONLARI VII ( & Mevduat faiz karşılığı oranları )

1. Küçük yatırımcı bist ve fonlarla tanışmış oldu.Yaş ve borsa olarak çok tecrübem yok.Gezi olayları öncesi borsayla tanıştım ve o tarihten sonra bistte olmaz denilen her şey oldu.Ülkemizde borsaya malesef yatırım yapılmaz.7 yıl önce 10 tl üzeri fiyatla sattığım akbank bugün 5 tl fiyatla işlem görüyor yüzüne bakan yok.Tam tersi 7 yıl önceki fiyatının çok üzerinde işlem gören nadir hisseler var egeen,froto,ismen gibi.İhracata endeksli geliri ilan firmalara uygun fiyattan yatırım yapılabilir.Gelelim forumun asıl konusu olan fon kısmına.Sosyal medyada hisse pazarlandığı gibi fonda pazarlanıyor.Hisse düşüşlerini küçük yatırımcı gibi seyrettikten sonra profesyonel fon yönetiminin ne anlamı var.Türev araçlar kullanılmayacaksa bir çok hisse fonu başarı elde edemeyecektir.Yabancıların işlemlerinin azalmasıyla ziraat yatırım ve katılım fonları bist100 dışı küçük hisselerle endeksi 120 bin seviyesine götürmeyi başardı.Kent,bfren,kutpo gibi hisseleri pörtföyünde bulunduran fonları bile ky aldı.Şimdi zarara ortak olma zamanı.Fonların kullanım amacı küçük yatırımcının işlem yapamadığı platfomlarda fonlar aracılığıyla işlem yapmasıdır.Eurobond,abd ve avrupa piyasaları,yabancı ülke tahvilleri gibi.Bizim piyasamızda işlem yapılacaksa türevi iyi kullanabilen bir kaç tane hisse fonu pörtföye eklenebilir.Gbc,ıpj,afv gibi fonların getirileri gayet istikrarlı ve bizim fon yöneticileri gibi sosyal medyada şov yapmıyorlar.Şahsi fikrim pörtföyü hisse fon yöneticilerine teslim etmektense bistten bir kaç hisse ve yanına yabancı ülke fonlarına yatırım yapan fonlardan oluşturup bu saçma piyasadan uzaklaşıp rahat rahat kafa dinlemek.

SM-J710FQ cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

2. Herkesin canı sıkkınken bunu yazmak istemem ama yatırım işi, yani yatırım fonu işi gerçekten sabır , zaman ve dirayet ister.
    Bir süredir gunlük %1 ile giden fonlar elbette bunu verecektir.
    Hesapta bir anda % 5 lik %10 luk götürüler görmek de çok can sıkıcı onun da farkındayım ama gerçekten periyotu uzatmalı, günlük kargaşadan, iniş çıkışlardan daha az etkilenebilmesiniz.
    Bir hissede kol kesmek, zarara razı olmak elbette mantıklıdır. Ancak yatırım fonları bu tür enstrümanlar değil. bırakın oradaki rakamlar dijital olarak oynasın, siz vadenizi uzun periyota yapın. Bir aylık, iki aylık, borc ödemek için yatırım fonu inanın doğru araç değil.
    Bu endeks 100 puandan açıldı., 2 + 2 sıfır atıldı. Yani şu anda dengi 0.01 puandan açıldı ve bist100, bin puanın üzerinde.
    Hep bunu yapacak, düşecek, çıkacak, hiç bitmedi bu, bitmeyecek. Onlarca yıldır aynı, eninde sonunda tahteravalli çalışacak hep.
    Sükunetle, düşüşleri yatırım yaptıgınız enstrüman düşmüşse biraz daha artırarak kullanmak ve avantaja dönüştürmek gerek.

Aksi halde, gerçekten yarar sağlayamazsınız, al-sat vs. ile. Yeryüzünde alıp-satarak, dönüşü nokta atışı kestirerek yaşayabilen adam çok çok çok az. Onlar da ergeç yanılacak. Eğer işi kişisel öngörülerinize bırakırsanız, bir tutar, iki tutar, üçüncüsünde gününüzde olmazsınız hepsi gider.
    Yatırım fonu alarak profesyonel birilerinin , ortalama toplum finansal zekasından yüksek olduğunu düşünüp, bütün riski ve sorumlulugu onlara taşere ediyoruz. Bunu kanıtlamış olanlarını, geçmiş getirilerden seçiyoruz.
    Bundan sonrası, beklemekten ve düşüşleri fırsata çevirmekten ibaret.
    Satmayın, satın alın , almayın demiyorum, yatırım fonlarının temel felsefesine göre davranmak gerektiğini söylüyorum sadece.
    bist100 120 den 80'e düştü , iyi fon 90'a düştü,
    bist100 80'den 120'ye çıktı, iyi fon 140'a çıktı.
    bist100 120'den tekrar 80'e düştüğünde, iyi fon 100'e düşecek. İyi ve başarılı fonlarda bu aradaki farklar totalde büyük meblağlar yapacak, yapıyor, yaptı.
    Ama tekrar altını çiziyorum, milyonlarca kez daha önce söylediğim gibi uzun vadede relatif olarak bist100'ü geçebilen iyi fonlardan bahsediyorum.

Alıntı Originally Posted by hellistheothers Yazıyı Oku
    Herkesin canı sıkkınken bunu yazmak istemem ama yatırım işi, yani yatırım fonu işi gerçekten sabır , zaman ve dirayet ister.
    Hesapta bir anda % 5 lik %10 luk götürüler görmek de çok can sıkıcı onun da farkındayım ama gerçekten periyotu uzatmalı, günlük kargaşadan, iniş çıkışlardan daha az etkilenebilmesiniz.
    Bir hissede kol kesmek, zarara razı olmak elbette mantıklıdır. Ancak yatırım fonları bu tür enstrümanlar değil. bırakın oradaki rakamlar dijital olarak oynasın, siz vadenizi uzun periyota yapın. Bir aylık, iki aylık, borc ödemek için yatırım fonu inanın doğru araç değil.
    Bu endeks 100 puandan açıldı., 2 + 2 sıfır atıldı. Yani şu anda dengi 0.01 puandan açıldı ve bist100, bin puanın üzerinde.
    Hep bunu yapacak, düşecek, çıkacak, hiç bitmedi bu, bitmeyecek. Onlarca yıldır aynı, eninde sonunda tahteravalli çalışacak hep.
    Sükunetle, düşüşleri yatırım yaptıgınız enstrüman düşmüşse biraz daha artırarak kullanmak ve avantaja dönüştürmek gerek.

Aksi halde, gerçekten yarar sağlayamazsınız, al-sat vs. ile. Yeryüzünde alıp-satarak, dönüşü nokta atışı kestirerek yaşayabilen adam çok çok çok az. Onlar da ergeç yanılacak. Eğer işi kişisel öngörülerinize bırakırsanız, bir tutar, iki tutar, üçüncüsünde gününüzde olmazsınız hepsi gider.
    Yatırım fonu alarak profesyonel birilerinin , ortalama toplum finansal zekasından yüksek olduğunu düşünüp, bütün riski ve sorumlulugu onlara taşere ediyoruz. Bunu kanıtlamış olanlarını, geçmiş getirilerden seçiyoruz.
    Satmayın, satın alın , almayın demiyorum, yatırım fonlarının temel felsefesine göre davranmak gerektiğini söylüyorum sadece.
    bist100 120'den tekrar 80'e düştüğünde, iyi fon 100'e düşecek. İyi ve başarılı fonlarda bu aradaki farklar totalde büyük meblağlar yapacak, yapıyor, yaptı.
    Ama tekrar altını çiziyorum, milyonlarca kez daha önce söylediğim gibi uzun vadede relatif olarak bist100'ü geçebilen iyi fonlardan bahsediyorum.
    valla üstat bisti geçmesin de mevduat değil de, enflasyonun üzerinde 3-5 puan getirse bile kafi olur bence.
    bence de sabır önemli. en dipten nasıl girmek imkansız ise en yüksekten satmak da o kadar imkansız.

4. Israrla dövizle paralel giden FON soran arkadaşlar var. İsminde döviz ve altın kelimesi geçen kira sertifikası veya altın fonlarını değerlendirebilirsiniz. Kiraya dayalı olduğu için çok düşük getiri oranları var, ancak krizlerden falan etkilenmiyorlar. Ancak dövize dayalı olduklarından, gün sonlarında TL'ye dönüştürülerek takip ediliyorlar. Dolayısıyla döviz artış-azalışından direk etkileniyorlar. Yine de dikkatli olmakta yarar var.

Örn;
    Qinvest Portföy Kira Sert, Katılım (Döviz) Fonu
    Albaraka Portföy Altın Katılım Fonu
    Ak Portföy Altın Fonu
    Deniz Port, Altın Fonu
    Fiba Portföy Altın Fonu
    Garanti Portföy Altın Fonu
    HSBC Portföy Altın Fonu

TEB Portföy Kira Sert, (Döviz) Katılım Fonu
    Ziraat Portföy Katılım Fonu (Döviz)

5.  Alıntı Originally Posted by Eren8002 Yazıyı Oku
    Küçük yatırımcı bist ve fonlarla tanışmış oldu.Yaş ve borsa olarak çok tecrübem yok.Gezi olayları öncesi borsayla tanıştım ve o tarihten sonra bistte olmaz denilen her şey oldu.Ülkemizde borsaya malesef yatırım yapılmaz.7 yıl önce 10 tl üzeri fiyatla sattığım akbank bugün 5 tl fiyatla işlem görüyor yüzüne bakan yok.Tam tersi 7 yıl önceki fiyatının çok üzerinde işlem gören nadir hisseler var egeen,froto,ismen gibi.İhracata endeksli geliri ilan firmalara uygun fiyattan yatırım yapılabilir.Gelelim forumun asıl konusu olan fon kısmına.Sosyal medyada hisse pazarlandığı gibi fonda pazarlanıyor.Hisse düşüşlerini küçük yatırımcı gibi seyrettikten sonra profesyonel fon yönetiminin ne anlamı var.Türev araçlar kullanılmayacaksa bir çok hisse fonu başarı elde edemeyecektir.Yabancıların işlemlerinin azalmasıyla ziraat yatırım ve katılım fonları bist100 dışı küçük hisselerle endeksi 120 bin seviyesine götürmeyi başardı.Kent,bfren,kutpo gibi hisseleri pörtföyünde bulunduran fonları bile ky aldı.Şimdi zarara ortak olma zamanı.Fonların kullanım amacı küçük yatırımcının işlem yapamadığı platfomlarda fonlar aracılığıyla işlem yapmasıdır.Eurobond,abd ve avrupa piyasaları,yabancı ülke tahvilleri gibi.Bizim piyasamızda işlem yapılacaksa türevi iyi kullanabilen bir kaç tane hisse fonu pörtföye eklenebilir.Gbc,ıpj,afv gibi fonların getirileri gayet istikrarlı ve bizim fon yöneticileri gibi sosyal medyada şov yapmıyorlar.Şahsi fikrim pörtföyü hisse fon yöneticilerine teslim etmektense bistten bir kaç hisse ve yanına yabancı ülke fonlarına yatırım yapan fonlardan oluşturup bu saçma piyasadan uzaklaşıp rahat rahat kafa dinlemek.

güzel özetlemişsiniz. MAC ve MPS hesaplara göre -5% civarında bist ise -3%. endeks giderken endeks üstü getirisi var fonun güzelmiş diyoruz ama düşüşte de endeks üstü götürüsü var ee ne anladım o işten.. uzun vadede tamam eyv üstüne çıkıyorlardır hesaplamak lazım.

dediğiniz gibi sadece yabancı ülke fonlarına yatırım yapmak gerek. en azından global/amerika daha tahmin edilebilir. türkiyenin risk primi bile 600 biz kimiz ki bu kadar riskli bir ortamda fon yada bist hissesi alıyoruz?

6.  Alıntı Originally Posted by hellistheothers Yazıyı Oku
    Herkesin canı sıkkınken bunu yazmak istemem ama yatırım işi, yani yatırım fonu işi gerçekten sabır , zaman ve dirayet ister.

2019 yılı başından itibaren fonlarda işlem yapıyorum.Hisse fonları bazen iyi performans göstersede küçük yatırımcı gibi piyasa ile inatlaşıyorlar.Şuanki performanslarıyla yatırımcıların beklentilerini karşılamaları çok zor.Fonlardan çok iyi getiri elde etsemde t1 t2 t3 yüzünden stoploss uygulayamayıp doğru zamanda giriş çıkış yapamıyorum.Pörtföyü çeşitlendirip hisse senedi fonu yerine hisse fon kısmını ise yabancı ülke fonlarına kaydıracağım.Bistte fırsat görürsem agresif tcd pörtföyde yerini alır.

7. Arkadaşlar, bu fon işlerinde uzmanlaşanlar olduğunu görüyorum. Fon sepeti fonu diye fonlar var ( yac gibi , zpc gibi ) bu fonlarda borsa ya duyarlı mıdır ? Bugünlerde alınabilir mi ?

8.  Alıntı Originally Posted by flowski Yazıyı Oku
    güzel özetlemişsiniz. MAC ve MPS hesaplara göre -5% civarında bist ise -3%. endeks giderken endeks üstü getirisi var fonun güzelmiş diyoruz ama düşüşte de endeks üstü götürüsü var ee ne anladım o işten.. uzun vadede tamam eyv üstüne çıkıyorlardır hesaplamak lazım.

dediğiniz gibi sadece yabancı ülke fonlarına yatırım yapmak gerek. en azından global/amerika daha tahmin edilebilir. türkiyenin risk primi bile 600 biz kimiz ki bu kadar riskli bir ortamda fon yada bist hissesi alıyoruz?
    Hesaplamaya gerek yok hocam. tefaşta her fonun kendi sayfasının en altında 1-3-5 yıllık dönemde bist getirisi ve tkf mac mps gibi çok iyi olan hisse fonların getirisi var. mukayese edebilirsiniz. Çok çok ezici bir şekilde geçiyorlar, hem de her periyotta geçiyorlar, öyle çok minik yüzdeler de değil. 1 günlük 3 günlükler ölçü olmaz.Mesela bu 3 fon son 5 yılda yıllık ortalama %38 civarı geçmiş. yani endeks aynı yerde dursa dahi aylık yaklaşık %3 relatif getirileri var. Bakın endeks tümüyle aynı yerde dursa bile diyorum. Sırf yıllık enflasyon kadar da endeks artsa, getirileri bence çok iyi.
    3-5 günlük 1 haftalık periyotlarda zaman zaman geriye düşüyorlar evet, ancak büyük resimde hep öndeler, hem de ciddi öndeler.

Sözgelimi mps dün 0.40 artı endekste -1.08 ekside, ancak uzun perspektifte bir yılda %90 geçmiş endeksi. Sadece bir yılda.

Yine başka örnek tkf. Bende 3 yıldır var. Bu periyotta bist 100 -0.55% toplam . yani neredeyse sıfır getirmiş. hatta biraz eksi , koca 3 yılda. Bendeki tkf fonlar %163 (yüzaltmışüç) civarında. Bir fon kendi kıyas kriterini, benchmarkını daha ne kadar geçebilir ki ?

İyi fonları ( endeksi geçen fonları ) sabırla beklemek, düşerken toplamak en doğrusu diyorum son kez.

Çok uzunca bir süre foruma katılamayacağım. Şimdiye kadar sürç-ü lisan ettiysek affola, cümleten herkese bol kazançlar.
    Son düzenleme : hellistheothers; 06-08-2020 saat: 17:38.

Sayfa 57/1002 İlkİlk ... 747555657585967107157557 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •