Merhaba,
AK Portföy AFT fonu tecrübeleri olan varsa paylaşabilir mi?
YTD, GUH ve TTE aldım bugün bakalım hayırlısı.
Mutlaka dikkatinizi çekmiştir. Örneğin FİD in borsanını yükseliş yaptığı gündeki getirisi, EIB, SUA ve SUC gibi fonların getirisi toplamından daha yüksek oluyor. Böyle de bir durum var. Bu fonlar portföyde olabilir ama önemli olan yüzde olarak ne kadar olmasına karar vermek. Çünkü piyasanın iyi gittiği günlerde diğer fonlar çok güzel getirler sağlarken, bu tür fonların adeta yerinde sayması insan psikolojisinin kaldırabileceği bir şey değil. Yani çok zor. EİB gibi fonlar fırsat çıktığı zaman değerlendirilmek üzere kenarda tutulması gerek fonlar olarak düşünüyorum. Çünkü ppf lerin mevduat altında getirisi var. Bol kazançlar.
tca ve gbc fonlarını sattım, vix bayağı düştü...
aşıyı bu sefer buldular galiba![]()
Elbette getiriler anlamında yerden göğe haklısınız.
Ancak bahsettiğiniz fonlar ( fid vs. gibi ) daha agresif ve endekse daha bagımlı. Ancak o kategoride zaten çokça hisse fonu taşıyorum. O yüzden benim için anlamsız oldu.
Benim arayışım, elimdeki ppf yerine bir alternatif, o yüzden endeks çıkarken coşmasını istemiyorum sadece 1-2 yıllık perspektifte piyasa mevduatının üstünde kalsın.
Psikoloji tarafında haklısınız ancak kişisel olarak çok sorun yaşamıyorum o anlamda. Çok uzun vadeli emeklilik için taşıyorum ve uzun yıllar trade ettiğim için belki çoğu zaman sogukkanlı ve sabırlı oalbiliyorum.
Tüm derdim 10 yıl sonra mevduat yapmış olsaydım demeyip bir tık, bir adım geçebilmek, enflasyonla su gibi arayan nakdi koruyabilmek.
Yüzde olarak para yönetimi çok önemli elbette çok haklısınız.
Ben o anlamda piramit yöntemi denen şeyi uyguluyorum uzun yıllardır. en risksizler en çok, orta riskliler orta miktarda, en yüksek riskliler en az olmak üzere bir portföy oluşturuyorum. Bunu da hemen hemen hiç bozmadım
Yani genelde %50 risksiz , %35 orta riskli , %15 çok riskli şeklinde gibi..
Şu anda yapmak istediğim elimdeki %50 ppf'nin yarısı kadarının yerine defansif daha pasif değişkenler koymak
Yer İmleri