Ekran kartlarıyla ETH mining yaptım, AMDRX580 ve Nvidia 1070 serisiyle. Hiç tavsiye etmiyorum. Ben başladığımda ETH 600-700 USD civarındaydı. Sonra ETH düştü, 200 USD'ye kadar idare ederdi ama onun altı artık çorba parasına dönmeye başlamıştı, gerçekten çorba parası yani. Gelen para elektrik masrafının biraz üzerindeydi. Kaldı ki ben ucuz elektrik kullanıyordum. Bu işin ekmeğini 2017 ve öncesi yapanlar yediler. Öyle ki 6 ayda maliyeti çıkarıp kara geçti insanlar.
Yeni kartlarla deneseniz, çok pahalılar. Maliyetini kimbilir ne zaman çıkarır. ETH zorluk seviyesi şu an benim uğraştığım dönemlerdeki seviyelerde. Dolayısıyla pahalı yeni ekran kartlarıyla da yapsanız attığınız taş kurbağaya değmez. Eski ekran kartlarını unutun zaten artık.
Bir de mining cihazları var özel, ASIC cihazlar. Bunlar coin türüne göre daha doğrusu belli başlı hash algoritmalarına göre çalışırlar. Dolayısıyla bir cihazı alıp her türlü coin'i mining yapamazsınız. Aldığınız cihaz hangi algoritmaları destekliyorsa onları kullanan coinleri kazabilirsiniz. O coinlerin de fiyat kazanç oranına bakmak lazım. Sonuç itibariyle bu cihazlar da oldukça pahalı artık, malum dolar kuru uçtu gitti. Yani elinizdeki TL ile alacağınız mining donanımlarının fiyatı çok arttı ama mining'den aylık elinize geçen USD miktarı artmadı diyebiliriz.
İlla bu işlere para yatıracaksanız birkaç tane yeni ekran kartına vereceğiniz parayı biraz coin araştırması yapıp onlara yatırmanızı tavsiye ederim. Yeni çıkn/çıkacak olan ICO, IEO vs. coin araştırıp ufak ufak onlara bölüştürüp orta/uzun vadeli bekleyin.
Yer İmleri